Ana, medicinsk sekreterare

En nörd när det gäller diagnoskodning, som är det roligaste hon vet – så beskriver Ana sig själv. Hon är medicinsk sekreterare på ortopedkliniken på Capio S:t Görans Sjukhus och hon är stolt över att arbeta på ett sjukhus med gott rykte.

Ana, medicinsk sekreterare

Varför valde du att utbilda dig till medicinsk sekreterare?
– Jag har alltid varit intresserad av språk. När jag kom till Sverige för 21 år sedan lärde jag mig snabbt svenska, men ville sedan utveckla mina kunskaper i språket. Även medicinsk terminologi, inklusive medicinsk engelska, och att få lära mig journalsystem var lockande. Och, inte minst, att samarbeta med andra yrkesgrupper. Därför sökte jag till utbildningen till medicinsk sekreterare.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Jag kanske är lite nördig, men det finns inget roligare än att jobba med diagnoskodning! Det är intressant och stimulerande tycker jag. Det är också roligt att handleda och utbilda studenter och nyanställda.

Hur ser du på framtiden i ditt yrke?
– När jag började som sekreterare var det mest utskrifter av diktat man jobbade med, men det har successivt förändrats genom åren. De traditionella sekreteraruppgifterna tror jag kommer att minska ytterligare till förmån för andra, nya arbetsuppgifter.

– I framtiden kommer det nog också bli ännu viktigare att samarbeta med andra yrkesgrupper för att nå bästa resultat. Patienternas förväntningar på bra och säker vård gör att kvalitetsarbetet måste stå i centrum. Vi sekreterare kan hjälpa till med mycket inom det området, det handlar till exempel om att sammanställa och utvärdera statistik och om att arbeta med att minska dubbeldokumentation.

Varför har du valt att arbeta på ett sjukhus?
– Jag tycker om utmaningar och tycker det är spännande med nya arbetsuppgifter. Jag tror att det är större chans att utvecklas inom yrket på ett sjukhus jämfört med mindre kliniker eller vårdcentraler.

Varför just Capio S:t Görans Sjukhus?
– Capio S:t Görans sjukhus är ett trevligt, fint sjukhus som ligger centralt i trevlig miljö. Jag känner mig stolt över att arbeta på ett sjukhus med gott rykte, där man vill utveckla vården och alltid ligga i framkant.

– Innan jag började på Capio S:t Göran hade jag hört talas om sjukhusets LEAN-arbete, som gett mycket bra resultat på akutmottagningen. För mig står Capio S:t Göran för nytänkande och jag vill gärna vara med i det nya, där det händer saker.

– Jag tycker att Capio S:t Göran tar hand om sin personal på ett bra sätt och att man satsar på kompetenshöjning.

Hur fungerar teamarbetet hos er?
– Det fungerar bra, men jag tycker att vi medicinska sekreterare skulle kunna samarbeta ännu mer med läkarna. Teamarbetet – särskilt samarbetet mellan läkare och medicinska sekreterare – är jätteviktigt för att allt ska fungera så bra som möjligt.

Hur bidrar du till arbetet med förbättringar?
– Det förbättringsarbete som jag är involverad i just nu rör i första hand kodning, där jag tar fram nya instruktioner som kommer att vara till hjälp för oss alla i det dagliga arbetet.

Hur ser du till att ha balans i livet?
– För mig är det viktigt att koppla av när jag är ledig. Jag älskar att resa och umgås med familj och vänner.

– Fysisk aktivitet är viktigt när man har ett stillasittande jobb. Förut brukade jag gå på olika träningspass, mest dansinspirerade. Numera trivs jag bäst med dagliga långa promenader.

– Att vistas i naturen är också avkopplande och ger extra energi.

Letar du nytt jobb?

Senast lediga jobben

  1. Stockholms län ·
    Undersköterska
  2. Ospecificerad arbetsort ·
    Specialist i allmänmedicin/Onlineläkare
  3. Stockholms län ·
    Undersköterska