Anki, sjuksköterska

För att passa som medarbetare på en palliativ avdelning behöver man vara lugn, lyhörd och trygg. Det menar Anki, som är sjuksköterska på avdelning 22 på Capio Geriatrik Nacka. Hon möter förstås mycket sorg hos patienterna. Men arbetet handlar också om att göra vardagliga saker och om att skapa situationer som är så normala som möjligt under den tid som patienten har kvar.

– Jag får ju vara med människor under en väldigt viktig period av deras liv. Och att vara med dem just då ger mig livserfarenhet och gör att jag själv reflekterar över mitt eget liv.

Det säger Anki Persson, som är sjuksköterska och arbetar på avdelning 22, den palliativa avdelningen på Capio Geriatrik Nacka. På avdelningen finns tolv vårdplatser för personer som har obotliga sjukdomar. Patienterna här har oftast bara kort tid kvar att leva.

– Vi vårdar patienterna och försöker skapa förutsättningar för att de ska ha det så bra som möjligt. Ibland handlar det såklart om att prata om jobbiga saker, men lika ofta handlar det om att hjälpa patienterna att få en paus från döden, berättar Anki.

Palliativ vård är lindrande vård. Det är den typ av vård som ges när det inte finns någon bot mot sjukdomen. Det finns patienter som får palliativ vård i flera år, men de allra flesta får det under några veckor eller månader i slutet av sitt liv.

Kommer patienterna nära

Anki tycker att jobbet ibland kan vara ledsamt, särskilt när en patient har mycket ont, är rädd för döden, eller har små barn.

– Men vi gör vårt bästa för att det ändå ska bli så bra som möjligt.

Och oftast blir det så bra det kan bli, utifrån de förutsättningar som finns.

– Jag har privilegiet att få komma mina patienter väldigt nära. Jag får träffa deras närstående, jag får veta mycket om deras liv och deras tankar. Det är ett förtroende.

Mycket medicinteknik

Anki har jobbat på Capio Geriatrik Nacka i sju år. Ändå är hon fortfarande ganska ny jämfört med sina kollegor. Många har jobbat här i flera decennier.

– Jag har så bra kollegor, säger Anki. Och jag får lära mig mycket. Inte bara för att de flesta andra har varit här längre än jag, utan för att patienterna har många olika sjukdomar. Det innebär att jobbet också innefattar mycket medicinteknik och olika typer av omvårdnad.

Vanliga sjukdomar bland patienterna på avdelning 22 är cancer, KOL, ALS och hjärtsvikt. Svåra sjukdomar som kräver mycket omvårdnad och engagerad sjukvårdspersonal. För att kunna hantera ett jobb som många gånger innefattar mycket sorg måste man vara lugn, lyhörd och inkännande, menar Anki.

– Du måste vara en trygg person. Och trygg i din yrkesroll.

– Vi har både unga och gamla patienter. De har olika bakgrund och olika sjukdomar, och de vill olika saker, säger hon. Ingen är den andra lik och väldigt lite kan bli rutin. Vissa patienter är glada över att få vara här och känner sig trygga med det. Andra kan ha svårare att ta emot hjälp. Mitt jobb är skapa förutsättningar för att var och en ska må så bra det går.

Kräftskiva och födelsedagstårtor

Hon berättar att en viktig del i jobbet på en palliativ avdelning är att göra vardagliga saker. Att skapa situationer som är så normala som möjligt för patienterna.

– Vi får ju en vänskaplig relation med många av våra patienter. Vi bakar till dem när de fyller år, småpratar om stort och smått. Kommer dem nära och blir själva personliga med dem emellanåt.

– En patient ville ha en kräftskiva. Så min kollega åkte och köpte kräftor och så satt de där inne i hans rum, med hattar på. Några dagar senare gick han bort. Men han fick precis det han ville mot slutet av livet.

– Det är klart att det påverkar en att varje vecka vara med om människors död. Ibland är det sorgligt och det har hänt att jag blivit riktigt ledsen. Om man inte blir påverkad måste man nog byta jobb. Men det är viktigt att inte ta jobbet med sig hem.

Och trots att jobbet innebär svåra situationer trivs hon väldigt bra.

– Det är jättejättetrevligt här!

Letar du nytt jobb?