David, skötare

Som skötare på Capio Maria akut/intag träffar David patienter med missbruk som befinner sig i svåra situationer. Att arbeta med denna patientgrupp är tungt ibland, men för David känns det också meningsfullt att kunna hjälpa till och stötta när tillvaron är riktigt tuff.

David, skötare

Professionalitet och medmänsklighet – det är Davids utgångspunkter i jobbet som mentalskötare.

– Den jag möter är inte bara en patient med missbruksproblem. När en patient i bedrövligt skick kommer in till oss, är det en människa som kommer in. Jag försöker se bortom missbruket – det finns alltid en historia bakom, säger David.

Varför valde du att jobba inom beroendevården?

– Jag vet inte riktigt. Jag har en fallenhet och talang för det, och når fram till den här patientgruppen på ett sätt som inte tror att jag skulle göra till patienterna på en somatisk avdelning. Jag har i mitt eget liv kommit i kontakt med dessa saker på grund av kompisar som hamnat snett, och har därför ett naturligt sätt att prata med de här patienterna, berättar David.

– Det är roligt att jobba här och att ta hand om människor. Ingen dag är den andra lik, även om det finns en viss cykel som går igen.

– Under en dag på jobbet tar jag emot patienter och gör enklare somatiska undersökningar som att ta puls, blodtryck, blodprover. Jag har motiverande samtal med patienter. På akuten handlar det mycket om att dela ut medicin. Som skötare har jag genom delegering fått förtroende att dela ut antabus, trots att jag inte är sjuksköterska.

Det finns något som kan kallas för "en vanlig dag", men på en akutmottagning vet man aldrig säkert hur dagen kommer att bli. Brådskande ärenden kan dyka upp, även om det är väldigt sällan som någons liv är i fara. Men det gäller att vara förberedd på allt.

Bra arbetskamrater och god arbetsmiljö

David har arbetat på akuten/intaget i sammanlagt nio år. Han började jobba här i tjugoårsåldern och blev kvar i några år innan han sökte sig vidare. Men nu är han alltså tillbaka.

– Anledningen till att jag kom tillbaka är framförallt arbetskamraterna och arbetsmiljön. Och det är klart att det är kul att träffa patienterna också, även om det är tungt ibland med deras bakgrund och all den misär som de går igenom.

En insats för samhället

David känner att han genom sitt yrke gör en insats för samhället. Han hjälper människor som inte så många bryr sig om, förklarar han.

– De här människorna, patienterna, befinner sig någonstans längst ned på samhällsstegen. Vi som jobbar inom beroende... det känns som att jag fått plus på karmakontot, eller vad man ska säga, genom att jobba här. Ibland får vi faktiskt folk att sluta missbruka. Vi hjälper folk ur akuta sociala situationer, vi får bort dem från sina hem som är i fruktansvärda skick, berättar David.

– Det är det som är givande med det här jobbet – att hjälpa människor som befinner sig i väldigt utsatta situationer.

Tunga beslut

David gör ibland inhopp i Capio Marias Mobila team. Han förklarar att han i sin roll som skötare på akuten är mer som en fotsoldat som gör det som behöver göras – "gör de proverna, bädda den sängen". Där finns tryggheten i att alltid kunna rådfråga en sjuksköterska eller läkare. I Mobila teamet "krävs ännu mer professionalitet", eftersom man utgör ena halvan av ett team på två personer; mentalskötare och sjuksköterska.

– När man jobbar i Mobila teamet har man ett väldigt stort ansvar och får ta rätt tunga beslut om omhändertagande. Man får kontakta socialtjänsten eller hjälpa patienter att komma rätt. Oftast kommer de hit, men det händer också att vi kör dem till psykiatrin.

Nödvändigt att stänga av efter jobbet

David säger att det är viktigt att kunna stänga av efter jobbet. För egen del är det något som han lärt sig med åren. Idag är det hans stora styrka – när han kliver utanför dörrarna, kliver han också ur sin yrkesroll. Det måste man göra för att orka med och inte gå in i väggen, menar han.

Personliga egenskaper som David har nytta av i sitt arbete är han är glad och positiv, och att han har stort tålamod.

– Man behöver också vara lite lagom realistisk – man kan inte rädda hela världen på en gång.

Letar du nytt jobb?

Senast lediga jobben

  1. Stockholms län ·
    Undersköterska hemsjukvården, timanställd
  2. Stockholms län ·
    Undersköterska Operation
  3. Skåne län ·
    Receptionist