Degen, arbetsterapeut

Degen är arbetsterapeut på Capio Geriatrik Nacka. Han tycker att det är ett perfekt första jobb – eftersom patienterna ofta är multisjuka, lär han sig mycket. Kollegorna har en viktig roll när det gäller lärandet; det finns alltid någon att fråga.

– Jag hade hundra procent tur när jag fick det här jobbet.

Det säger Degen Abraham, nyutexaminerad arbetsterapeut. Han fick ett timvikariat på Capio Geriatrik Nacka precis efter sin examen, och ett par månader därpå ett föräldravikariat. Han trivs och tycker att jobbet är jätteroligt.

– Jag valde att läsa till arbetsterapeut för att det är ett socialt jobb. Jag är en väldigt social människa, berättar han.

Degen hade först tänkt bli tandläkare, men kom fram till att det inte var ett yrke för honom.

– Nej, det går ju knappast att få några vettiga svar av patienter som ligger i en tandläkarstol, säger han med ett skratt. Jag vill kunna prata med dem jag jobbar med.

Jobbet på Capio Geriatrik Nacka är precis så socialt som Degen vill att det ska vara. Och detta är både kollegornas och patienternas förtjänst.

Frågar om allt och lär sig av kollegorna

Det märks, när Degen pratar, att han intresserar sig för människorna omkring sig. Han har till exempel på kort tid tagit reda på väldigt mycket om sina kollegors bakgrund. Han vet vad de har jobbat med tidigare och vilken problematik hos patienterna som de är experter på.

– Jag har alltid någon att fråga. Alla mina kollegor har olika erfarenhet, och det har jag nytta av. Jag frågar om allt. Jag lär mig massor, säger Degen.

Han tycker att jobbet på en geriatrisk klinik är det perfekta första jobbet för en arbetsterapeut.

– Patienterna är ofta multisjuka och behöver därför många olika typer av hjälp. Jag känner verkligen att jag kan underlätta livet för dem. Samtidigt lär jag mig mycket, både genom deras olika sjukdomar och av dem som personer, säger han.

– Alla patienter har en berättelse, alla är unika. De har haft spännande jobb, träffat spännande människor, levt långa liv med många händelser. Och det berättar de om för mig. Det blir som en bonus i jobbet.

Övningar och hjälpmedel

Jobbet är varierande. Eftersom två patienter sällan har samma problem, går det inte att göra saker på rutin. Allt anpassas efter den enskilda patientens unika situation.

– Som arbetsterapeut är det min uppgift att ta reda på hur patienterna klarar sin personliga vård och andra aktiviteter. Beroende på deras svårigheter, hjälper jag dem med olika övningar för att träna upp sig. I vissa fall kan de behöva hjälpmedel.

Sådana hjälpmedel kan vara till exempel strumppådragare, griptänger, rullstolar och toalettförhöjare. Det kan också vara kognitiva hjälpmedel, som till exempel elektroniska kalendrar.

Förtroendet är centralt

Arbetet innebär att Degen tar reda på bland annat hur en patient förflyttar sig, hur hen klär på och av sig, hur hen tar sig i och ur sängen, och i hur stor utsträckning hen klarar av att laga mat.

– Det bästa sättet är dock att med egna ögon se hur patienten klarar sig vid olika aktiviteter, till exempel vid en dusch. Men det är naturligtvis också väldigt känsligt. Det krävs förtroende för att få lov att vara med vid en situation som är så privat som när man duschar.

Och även där kommer Degens sociala ådra till användning. Det är inte svårt att förstå hur han genom sitt skämtsamma, prestigelösa och avslappnade sätt kan få patienterna att slappna av.

Degen menar att han som arbetsterapeut aldrig blir fullärd. Nya kunskaper tillkommer hela tiden.

– Jag vet inte allting, men här finns den hjälp jag behöver för att kunna göra ett bra jobb – nu och framöver!

Letar du nytt jobb?

Senast lediga jobben

  1. Stockholms län ·
    Undersköterska
  2. Ospecificerad arbetsort ·
    Specialist i allmänmedicin/Onlineläkare
  3. Stockholms län ·
    Undersköterska