Jaak, sjukgymnast

Jaak har jobbat som sjukgymnast på Capio Geriatrik Nacka i tjugo år, men har inga planer på att sluta. Han trivs med att jobba i en platt organisation där han har stor frihet under ansvar och där stämningen är god. Han tycker om kontakten med patienterna – och han lär sig mycket av dem.

Jaak, sjukgymnast

– Jag trivs här. Det är en platt organisation med nära till ledningen och mycket förtroende. Jag får mycket frihet under ansvar och jag har kollegor som jag litar på.

Det säger Jaak Pöldma som har jobbat på Capio Geriatrik Nacka sedan 1996. Han har inga planer på att sluta än på länge.

Jaak är sjukgymnast och arbetar framför allt med ASIH-patienter, det vill säga patienter som får avancerad sjukvård i hemmet. Jobbet innebär att han gör många besök hemma hos patienter – för att ge dem hjälpmedel, gå en promenad med dem eller ge dem olika övningar för att träna upp kroppen.

Ville ha en utbildning att falla tillbaka på

 Att han skulle bli sjukgymnast var långtifrån självklart.

– Jag skulle egentligen inte alls ha blivit sjukgymnast. Min plan var att leva på musiken. Men någon övertygade mig om att det vore bra med en utbildning att falla tillbaka på och sjukgymnast kändes rätt okej. Så här i efterhand var det ett bra val. Jag har många bekanta som försökt leva på musiken i decennier och som inte har haft det lika bra om som jag. Jag tror att mitt val blev helt rätt för mig.

– Jag har svårt att sitta still och gillar att ha mycket fix och trix för mig. Därför funkar jobbet som sjukgymnast här på Capio Geriatrik Nacka perfekt för mig.

Musiken finns ändå med på fritiden – Jaak spelar bas i två band, och han nämner ofta musiken när han pratar.

– Jobbet och musiken kompletterar varandra. Jag har gott om tid för reflektion i bilen och kan bearbeta samtalen med patienterna då. När jag kommer hem är jag ledig och kan tänka på annat.

Lär känna patienterna

En del patienter har Jaak jobbat med i flera år. Det kan vara patienter som till exempel har återkommande cancer. När kontakten är så långvarig känner Jaak inte bara patienten själv, utan även hens anhöriga. Han har koll på barnbarn och hundar; han vet vad personen har jobbat med och var hen växte upp. Det är helt enkelt så att närmast vänskapliga relationer skapas med många patienter.

– Det är en rågång mellan att hålla det personligt men inte privat. Jag vill vara personlig, men det är sällan jag vill vara privat med patienterna, förklarar Jaak.

– Jag lär mig oerhört mycket av mina patienter. Jag gillar människor – jag gillar att lära mig saker av andra och jag gillar att prata om det mesta.

– Alla mina patienter har uträttat något. De har gjort häftiga saker.

Underlätta vardagen för patienterna

Mycket av jobbet handlar om att underlätta vardagen för patienterna. Jaak och hans närmaste kollega, arbetsterapeuten Maria, anpassar möbler, kör ut stolar och letar upp riktigt bra rullatorer – eller vad som nu behövs för att en patient ska kunna leva ett så bra liv som möjligt.

Som sjukgymnast är det också Jaak som ska se till att patienten tränar så mycket som möjligt.

– Det är ju väldigt olika vad de kan behöva tränas i. Ibland åker jag på utflykt med någon, för att han eller hon ska kunna gå en kort promenad på platt mark. Ibland tränar vi på att åka rulltrappa eller på att handla mat själv, berättar han.

– Jag försöker hjälpa patienterna att bli självständiga igen.

När det är tungt finns stöd att få

Ibland är jobbet extra tungt. Många av patienterna är ju svårt sjuka, och det är inte ovanligt att en patient dör.

– Det är så klart aldrig roligt, men på något sätt vänjer man sig ändå vid det tunga. Och jag har skapat egna sätt att bearbeta det. Jag kan också få hjälp och stöd via jobbet.

Det händer att han går på patienters begravningar, om det är någon som kommit extra nära.

Och även om det är tungt ibland, tycker Jaak jättemycket om sitt jobb.

– Vi är som en familj här. Vi har låg personalomsättning och vi känner varandra väl. Och jag ägnar ju åtta timmar om dagen åt mitt jobb. Då är det jätteviktigt att trivas!

– Här tänker jag stanna, säger Jaak Pöldma.

Letar du nytt jobb?

Senast lediga jobben

  1. Stockholms län ·
    Undersköterska
  2. Ospecificerad arbetsort ·
    Specialist i allmänmedicin/Onlineläkare
  3. Stockholms län ·
    Undersköterska