Karin, skötare

Karin ingress ingress ingress ingress ingress ingress ingress

– Det finns en god anda här på arbetsplatsen, säger Karin.

Hon har arbetat på Capio Psykiatri Lysekil sedan mottagningen startades 2009.
Dessförinnan jobbade hon i över tjugo år på ett behandlingshem med olika inriktningar.

– När jag kom hit var det nytt för mig med öppenvård, så det var väldigt spännande. På behandlingshemmet hade man alltid patientkontakt, och det kunde vara påfrestande. Här träffar jag istället patienten i en timme, och sedan är det ett nytt möte. 

Omväxlande och lärorikt

Patienterna som Karin möter har olika psykossjukdomar och varje patient innebär ett nytt möte med en ny person, som har sin unika livshistoria. Att finnas till för patienten ser Karin som sin viktigaste uppgift.

Karin beskriver sitt yrke som omväxlande och lärorikt. Mötena med patienter ger mycket tillbaka. Hon träffar dem både på mottagningen och vid hembesök, som hon gör tillsammans med läkare.

– Jag har inga terapeutiska samtal utan arbetar mer stödjande. Jag hjälper patienter med psykossjukdom att lära sig leva ett självständigt liv, att ta hand om och förstå sin sjukdom.

Var tredje helg och en vardagskväll var tredje vecka jobbar Karin i det som kallas Mobila teamet, med hembesök och rådgivning via telefon. Mobila teamet kompletterar den vanliga verksamheten och finns till för de patienter som har behov utöver mottagningarnas öppettider.

Utmaning att få ihop allt

Vid sidan de grundläggande uppgifterna som mentalskötare har Karin ytterligare uppdrag på mottagningen. Hon är kontaktperson gentemot bland annat socialtjänsten och Försäkringskassan, vilket innebär ständig uppföljning av patienter när det gäller olika intyg och andra frågeställningar. Hon deltar vid samverkansmöten och ser sedan till att information förs vidare till kollegorna.

Dessutom arbetar hon i receptionen en dag i veckan.

– I botten är jag utbildad inom handel och kontor, så därför är det kul att vara i receptionen också. Jag tycker att det är roligt med organisering.

Karin känner att hon hela tiden lär sig mer och utvecklas i jobbet – bland annat tack vare samarbetet med Försäkringskassan och andra externa aktörer – och hon har nytta av att hon är en problemlösare. Men ibland upplever hon arbetet som lite stressande. Det är en utmaning att få ihop allting; det gäller att hinna med både de grundläggande arbetsuppgifterna och övrigt. Dessutom är vårdarbetet hela tiden under utveckling, och där gäller det att hänga med. 

Finnas till för patienten

Som sagt – Karin tycker att hennes allra viktigaste arbetsuppgift är att finnas till för patienten.

– Ibland kanske jag tar på mig lite för mycket, men hellre det i och med att många av våra patienter är väldigt ensamma och inte har någon annan att vända sig till. Då kan de behöva stöd och stöttning i samtal.

Letar du nytt jobb?