Urinvägsinfektion och blåskatarr

Många har någon gång drabbats av urinvägsinfektion eller blåskatarr. Det beror på att bakterier kommit in i urinblåsan. Besvären går ofta över av sig själv, men ibland kan behandling med antibiotika behövas.

Behandling av urinvägsinfektion online

  • Chatta med läkare
  • Bedömning och behandling av urinvägsinfektion online
  • Öppet alla dagar året runt, 7-22.

Ett vanligt tecken på urinvägsinfektion är att känna sig kissnödig återkommande trots att man precis har kissat. Det kan också svida och göra ont när blåsan töms.
Andra vanliga symptom är:  

  • Smärta och ömhet i nedre delen av magen där urinblåsan finns.
  • Spår av blod i urinen.
  • En känsla av frusenhet.
  • En värmekänsla i underlivet efter att blåsan tömts.

Vad beror urinvägsinfektion på?

Nedre urinvägsinfektion, som också kallas blåskatarr, orsakas av att bakterier kommer in i urinröret och vandrar upp till urinblåsan. I de allra flesta fall kommer bakterierna från tarmen. Blåskatarr är ett vanligt tillstånd som oftare drabbar kvinnor. Det beror på att kvinnor har kortare urinrör än män, och bakterierna kan då lättare ta sig upp till urinblåsan. Kvinnor kan också drabbas av återkommande urinvägsinfektioner i samband med klimakteriet. Det är inte heller ovanligt att infektion uppstår i samband med samlag, då tarmbakterier kan komma i kontakt med urinröret.


Urinvägsinfektion symtom - vilka är de vanligaste symptomen?

Vid blåskatarr känner du dig kissnödig ofta. Det kan också svida när du kissar. Många känner att det gör ont över urinblåsan i nedre delen av magen. Det kan även finnas lite blod i urinen, och man kan känna sig frusen. Infektionen stannar oftast i nedre urinröret och blåsan, men i sällsynta fall kan bakterierna sprida sig till njurarna och njurbäckenet. Då rör det sig om njurbäckeninflammation. Det är viktigt att söka vård om du misstänker att du har njurbäckeninflammation. Det är ett allvarligare tillstånd som alltid kräver läkarkontakt.


Urinvägsinfektion behandling - kan man behandla urinvägsinfektion på egen hand? 

Symptomen vid blåskatarr kan gå över av sig själv inom en vecka. Du kan försöka dricka mer vätska än vanligt, eller lindra besvären med smärtstillande tabletter. Ibland kan även intag av drycker med lågt PH värde såsom t ex tranbärsjuice vara till hjälp. För att förhindra urinvägsinfektion ska du kissa när du behöver, och inte försöka hålla dig. Det är också bra att tömma blåsan helt vid varje toalettbesök.

När ska jag söka vård?

Om du tror att du har drabbats av en urinvägsinfektion kan du kontakta en läkare för att få råd om behandling. 

Här får du hjälp