Ansiktslyft

Ansiktslyftning är en större operation som har för avsikt att strama upp vävnaderna över kinden och hals

Under livets gång försämras hudens elasticitet och yttrar sig som rynkbildning och en successiv förslappning av kroppens alla vävnader. Rökning och kraftigt solande accelererar denna process. Ansiktslyftning är en större operation som har för avsikt att strama upp vävnaderna över kinden och hals (ögonlocksplastik är en separat operation). Målet är att släta ut en del av rynkorna, inte att i första hand få bort alla. Rökare har en förhöjd risk för komplikationer vid en ansiktslyftning. För att få bästa möjliga blodcirkulation i huden till ska patienter inför en ansiktslyftning sluta röka helt minst en vecka före operationen och avstå under minst tio dagar efteråt.

Hur går ett ansiktslyft till?

Före operationen markeras operationsområdet och ansiktet fotograferas. Operationen, som tar 3–5 timmar att utföra, görs under lätt narkos.

Snitten läggs från tinningarna ned framför örat (eller bakom öronknappen), runt örsnibben, upp på baksidan av örat och ut i håret i nacken. Om halspartiet ska åtgärdas (diskuteras vid konsultationen) läggs eventuellt ett 2-3 långt snitt också under hakspetsen. Smärtlindrande medicin ges efter behov, men det är ovanligt med stark smärta efter en ansiktslyftning.

Vad händer efter ett ansiktslyft?

Ansiktet och ögonen svullnar alltid mer eller mindre vid en ansiktsoperation, men svullnaden avklingar långsamt under cirka en vecka.

En blödning under huden märker du som en hastigt ökande svullnad och ökande smärta. Ring då genast något av de telefonnummer som du får i samband med hemgången.

För att minska risken för blödningar efter operationen (risken är störst under de närmaste 48 timmarna) bör du ha huvudet högt med hjälp av ett par extra kuddar i sängen, röra kroppen och huvudet försiktigt och inte böja ned huvudet. Undvik all ansträngning! Du bör heller inte vistas i solen.

Kinderna kan vara lätt missfärgade och ibland kan också öronen kännas domnade. Missfärgningen försvinner under de första två veckorna och domningen avtar långsamt under loppet av några månader. Stygnen kommer att tas bort vid två återbesök under den närmaste 10 dagarna.

Huden kommer under flera veckor att kännas stum och hård, men mjuknar successivt. Ärren är röda och hårda från början, men mjuknar också under de närmaste månaderna. Ärren framför öronen brukar bli mycket tunna och knappt synliga, medan de bakom öronen ibland kan bli bredare. Det kontrolleras vid sexmånaderskontrollen och kan korrigeras.

Man kan vanligen återgå i arbete inom två veckor, något varierande beroende på sysselsättning.