Bukplastik

Bukplastik är den vanligaste förekommande plastikkirurgiska operationen vi utför. Det kan vara aktuellt med bukplastik vid bland annat kraftig viktnedgång efter en viktoperation samt efter graviditet. 

Bukplastik är en operation som görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Detta kan vara aktuellt vid viktnedgång efter en viktoperation, graviditet, kirurgiska ingrepp, genetiska orsaker samt vid minskad elasticitet i huden vid exempelvis åldrande. Observera att en bukplastik aldrig är en metod för viktminskning. Vid kraftig viktnedgång behöver du vara viktstabil i minst ett år innan en operation kan vara aktuell. 

Hur går en bukplastik till?

Bukplastik är den vanligast förekommande plastikkirurgin vi utför. Det innebär att man avlägsnar hud och underhudsfett från bukväggen, oftast efter en kraftig och bestående viktminskning. En bukplastik utförs oftast på den främre bukväggen. Ingreppet kan vara av olika omfattning beroende på hur stort hudöverskottet är.

En vanlig variant av bukplastik innebär att man avlägsnar hud på nedre delen av bukens framsida och sedan sträcker hud och underhudsfett nedåt. Samtidigt flyttas naveln för att den inte skall hamna för långt ner på bukväggen.

Resultatet blir en slät främre bukvägg med en navel på normal plats. Ingreppet kan behöva utökas om det föreligger ett hudöverskott även på sidorna och ut mot ryggen.

Operationen sker i narkos och tar cirka två timmar att utföra.

Vad händer efter en bukplastik?

Vanligtvis stannar du kvar på kliniken en natt efter din bukplastik. På operationsdagen får du en gördel som ska användas som en stödkorsett de första veckorna efter operationen. Det är också vanligt att du får två slangar (drän) som dränerar ut vätskeöverskottet som uppstår efter bukplastiken. Dessa slangar avlägsnas oftast dagen efter operation.

Efter cirka sju dagar kommer du för ett återbesök och omläggning av såret. Om frågor skulle uppstå finns vi tillgängliga dygnet runt måndag till fredag.

Vanligtvis blir du sjukskriven 3-4 veckor efter din bukplastikoperation, beroende på yrke. De första veckorna rekommenderar vi lättare fysisk aktivitet, som promenader, men att du avstår från tunga lyft och träning.

De första månaderna rekommenderar vi att du avstår från att sola ärren och tejpar dessa med kirurgtejp. 

Slutresultatet går tidigast att bedöma sex månader efter operationen.