Kostförändringar

Din magsäck rymmer endast måltider på ca 2-2,5 dl efter operationen. Efter några månader stabiliserar sig magsäcken. Följ kostråden och den angivna mängden mat för att säkerställa långsiktig viktnedgång efter viktoperation.

Smoothie efter viktoperation

För att täcka kroppens näringsbehov måste du dela upp dina måltider till 3 huvudmål och 3 mellanmål per dag. Mellanmålen är obligatoriska och kompletterar näringsmässigt det du inte äter till huvudmåltiderna. 

Kostrehabilitering efter överviktsoperation

Kostrehabiliteringen är en övergående period som är direkt bunden till viktoperationen. Du kommer att få äta en speciell kost som tillåter magsäcken att vila efter ingreppet och som sedan leder dig tillbaka till en kost med normal konsistens.

Fas 1

Enbart flytande kost i form av släta grönsakssoppor, fil- och yoghurtprodukter utan bitar, välling, mjölk, fruktsoppor och näringsdrycker. Här är det praktiskt att använda sig av en stavmixer. Fasen varar i ca 7-10 dagar för både Sleeve Gastrectomy operation som för Gastric Bypass.

Fas 2

Purékost är en övergång från flytande kost till normal kost och då magsäcken får vänja sig att arbeta igen. Under första veckan av denna fas ska maten bestå av släta puréer med kokt fisk/kött, kokta grönsaker/rotfrukter, mjölkprodukter, fruktkompotter och lite färsk frukt. Puréerna övergår sedan i mer fastare konsistens och därefter till mindre bitar som ska tuggas väl.

Denna övergångsfas tar ca 3-4 veckor för både Sleeveoperationen och Gastric Bypass.

Fas 3

Tiden är nu inne att börja införa mer fiberrik mat som t.ex. mörkt bröd, müsli, råris, fullkornsprodukter och råkost. Du kommer att testa dig fram vad du tål eller inte. I början kan känsligheten vara ganska "snäv" men utvecklar sig under de första månaderna för att återgå till en normal kosthållning. Kanske behöver du gå igenom dina matlagningsrutiner, anpassa dina favoritrecept och se över dina gamla matvanor.

Det är viktigt att förstå att varaktig viktnedgång efter viktoperation beror på hur du anpassar dig till din nya livsstil.

När du har bestämt dig för en viktoperation så kommer du att få en detaljerad kostinformation på de olika faserna innan operation och vår support finns sedan under 2 års tid. Du kan då återkomma till vår mottagning eller kontakta oss per telefon eller internet. Du träffar oss också på vår återträff.

Beroende på ditt BMI måste du äta en lågkalorikost i 1-3 veckor innan din operation. Vid kraftig övervikt finns risk för förstorad lever som hindrar tillgängligheten av magsäcken vid operation. Lågkalorikosten är till för att minska leverns volym och därmed underlätta ingreppet.

För dig som har mycket kraftig fetma, BMI > 55, och behöver gå ner innan operation så kan vi erbjuda hjälp i form av individuella kostprogram baserat på en personlig kostanalys.

Vill du veta mer?

Kontakta oss via formuläret för att få mer information från våra dietister, sjuksköterskor eller koordinatorer.