Risker och komplikationer

Viktigt att känna till innan din viktoperation

En operation är ett stort och oåterkalleligt steg som medför risker både på kort och lång sikt. Det måste därför vara ett beslut som tas efter mycket moget övervägande. Det finns risker med alla typer av operationer. Risken för komplikationer efter viktoperation är relativt små. 

Titthålsteknik och två vårddygn på kliniken i samband med viktoperationen

Eftersom operationerna utförs med titthålskirurgi minskar riskerna ytterligare. Du vistas på Capio CFTK i två dygn eftersom det under de närmsta dagarna efter en viktoperation finns viss risk för blödning, läckage och blodpropp. Därefter sjunker risken betydligt.

Kan man förebygga tarmvred efter en gastric bypass med titthålsteknik?

På senare tid har man uppmärksammat risken för tarmvred efter en gastric bypass utförd med titthålsteknik. Eftersom det blir få sammanväxningar efter titthålskirurgi rör sig tarmarna lättare och detta ökar risken för att de kan "sno sig" och orsaka ett tarmvred.

I USA rekommenderar man därför att sy fast tarmarna så att de inte kilar in sig i de fickor som bildas i tarmkäxet när man utför en gastric bypass. Det har inte varit rutin i Sverige att göra detta men sedan en tid använder vi denna metod vid Capio CFTK. Vi anser att det avsevärt minskar risken för tarmvred efter gastric bypass.

Övriga biverkningar vid operationer mot övervikt och fetma

På längre sikt finns risk för närings- och vitaminbrist. Riskerna för detta är större vid Gastric Bypass än vid Sleeve Gastrectomy. Oavsett operationstyp är detta något som man är väl medveten om. Alla patienter får recept på mediciner och vitaminer vid hemgång.

Månaderna efter Sleeve Gastrectomy är det relativt vanligt att få besvär av halsbränna. Detta beror på att operationen sker nära övre magmunnen. Alla patienter får därför även förebyggande medicin mot halsbränna. Halsbrännan brukar dock avta efter en tid.

Under viktnedgången finns även risk att man tappar hår. Det har att göra med att kroppen tidigare varit van att få näring i överskott varpå även håret har fått mycket näring. Då man förändrar sina kostvanor behöver kroppen till en början prioritera näring till vitala organ såsom hjärta, lungor och njurar. När man kommit upp i normalt närings- och vitaminintag igen upphör håravfallet.

Läs fler vanliga frågor och svar om viktoperationer »

Vill du veta mer om viktoperation på Capio CFTK?

Kontakta oss via formuläret för att få mer information eller boka en kostnadsfri konsultation med en av våra erfarna kirurger.

Steg för steg

Läs om hur vi steg för steg går igenom processen för viktoperation. Från första konsultationen till återträffen och vårt 2-åriga livsstilprogram.


Steg för steg

Patientberättelser

En viktoperation är inte bara ett kirurgiskt ingrepp. Läs om Åsas och andra patienters upplevelser av överviktsoperationen samt om hur det gick sen.

Patientberättelser