FS-LASIK – ögonlaseroperation med kort läkningstid

FS-LASIK är en smärtfri laserbehandling med snabb återhämtning som passar dig som är mellan 20 och 45 år och vill åtgärda synfelen närsynthet, översynthet eller astigmatism (brytningsfel).

Vad menas med ögonlaseroperation?

Ögonlaseroperationer är ett sätt att korrigera de olika typerna av synfel:

  • Närsynthet – skärpan hamnar framför näthinnan.
  • Översynthet – skärpan hamnar bakom näthinnan.
  • Astigmatism – skärpan hamnar både framför och bakom näthinnan beroende på vinkeln till föremålet.

Med hjälp av en laserstråle omformas (poleras) hornhinnan så att ögats brytning (brännvidd) rättas till. Effekten är densamma som uppnås med glasögon eller kontaktlinser, men är istället permanent.

Vad är FS-LASIK?

Med FS-LASIK skapas en mycket tunn flik ytterst på hornhinnan. Fliken viks åt sidan och laserbehandlingen polerar om hornhinnans yta för att korrigera ögats brytning och ersätta behovet av glasögon eller kontaktlinser. Sedan läggs fliken tillbaka och läker på plats.

FS-LASIK är den senaste generationens laserbehandling, där samtliga steg i behandlingen utförs med laser. Den skiljer sig från den gamla LASIK-metoden, där locketskars upp med en kniv. Det gör att allt i behandlingen kan individualiseras och anpassas till just dina ögon och ditt synfel. De allra flesta vanliga synfel kan korrigeras med FS-LASIK.

Fördelarna med FS-LASIK är att man på ett säkert och precist sätt kan skapa mikrotunna, individuella flikar. Det ger mindre obehag, kortar tiden för återhämtning och minskar risken för infektioner. Den extra snabba läkningen gör att båda ögonen med fördel kan behandlas samma dag, istället för ett öga i taget med flera veckors vila emellan som var vanligt i ögonlaserns barndom.

Behandlingen tar ca 10–15 minuter och gör inte ont. Läkningen går så fort att de flesta kan gå till jobbet och köra bil utan glasögon redan dagen efter behandling.

Du som är intresserad av att genomgå en privatbetald synfelsoperation kan boka tid för ett första bedömningsbesök.

Läs mer och boka tid för bedömningsbesök

Så går en FS-LASIK-behandling till

Ditt öga bedövas med droppar och en liten ring läggs mot ögat så att ögonlocken hålls isär. Du får titta mot en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge. Du behöver inte vara orolig för att eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser. Skulle din blick flacka och göra större ögonrörelser stängs lasern automatiskt av tills blicken är tillbaka i rätt läge.

Innan behandlingen påbörjas har dina ögonvärden registrerats i lasermaskinen. När behandlingen börjar läggs instrumentet mot ögat och du kan känna som ett lättare tryck mot ögat.

Behandlingen består av två moment som görs av två olika lasermaskiner. Den första lasern skapar en tunn flik på hornhinnan. Detta är helt smärtfritt och du märker ingenting annat än att det under en kort stund blir mörkt för ögat. Har du valt att behandla båda ögonen vid samma tillfälle upprepas behandlingen på det andra ögat.

Efter det flyttas du över till nästa lasermaskin. Du ligger hela tiden kvar på samma brits så du behöver inte oroa dig för att aktivt behöva förflytta dig under behandlingen. Nu görs laserbehandlingen av själva synfelet. Fliken viks åt sidan och behandlingen utförs under 10–45 sekunder beroende på hur svårt brytningsfel du har. Även denna laser är helt smärtfri.

När behandlingen är klar får du antibiotikadroppar i ögat och även droppar med dig hem. Tillsammans med en sköterska går ni igenom hur du ska använda dropparna.

Finns det några risker med behandlingen?

Eftersom behandlingen sker ytligt på hornhinnan och inte inuti ögat är komplikationsrisken väldigt liten. Laserljuset är steriliserande och motverkar på så sätt infektion. Det finns enstaka fall där ögat blivit infekterat efter en laserbehandling, men det behandlas väldigt enkelt med antibiotika.

Efter laserbehandlingen kan det hända att du får små blödningar i ögat. Det är helt ofarligt och försvinner inom ett par veckor. Det kan också kännas som att dina ögon är något torrare och det åtgärdas enkelt med fuktande ögondroppar när du känner att du behöver det.

Bra att tänka på efter en laserbehandling med FS-LASIK

Under det första dygnet är ditt öga känsligt för beröring, så undvik att gnugga eller trycka på ögat. Du kan uppleva att ögat är ljuskänsligt, skaver och ibland tåras. De flesta upplever ingen smärta men däremot ett visst obehag. Det kan kännas skönt och lugnande att ha på dig ett par mörka solglasögon under en tid efter operationen.

Boka tid online för bedömningsbesök inför en privatbetald synfelsbehandling

Vilken synfelsbehandling som är bäst för just dig beror på många olika faktorer, inte bara synfelet i sig. Vid ett första bedömningsbesök hos oss går vi tillsammans igenom just din situation och vilka förväntningar du har på resultatet.

Hur fungerar det?

När du kommer till oss gör vi en noggrann förundersökning, du träffar en optiker eller ögonsjuksköterska som kontrollerar din syn och ger ett första besked om en synfelsoperation kan vara aktuellt för dig. Om alla förutsättningar för en synfelsoperation finns kommer du få träffa en kirurg före din operation.

Tillsammans går vi igenom din hälsodeklaration och riskerna med en operation. Vi vill att du ska känna dig säker i det beslut du tar. Vårt mål är att du ska få ett liv helt utan eller med så lite behov som möjligt av glasögon eller kontaktlinser. 

Pris

Kostnaden för bedömningsbesöket/förundersökningen är 300 kr.

Vem kan komma till oss på undersökning

  • Du ska vara minst 20 år
  • Du ska ha haft stabil syn i minst 2 år
  • Du ska inte ha/haft några kända ögonsjukdomar
  • Du ska inte vara gravid eller amma
  • Du ska vara linsfri 3 dagar innan besöket hos oss.

Boka tid för bedömningsbesök hos Capio Ögon

Den här tjänsten är till för dig som är intresserad av en privatbetald synfelsoperation för att slippa glasögon och linser. Den är tyvärr inte till för dig som vill göra en gråstarroperation eller vill boka ett läkarbesök inom våra avtal med landsting/region, kontakta din ögonmottagning direkt i så fall. Capio Ögons mottagningar

Stockholm - Globen

Adress: Arenavägen 27, Johanneshov
Tel: 08-649 88 00

 

Vi hjälper dig

Tyvärr hittades inga mottagningar med vald stad och kategori.