Capio
Capio
Capio
Närbild av två flickor utomhus i somrig miljö

Lär dig mer om neuropsykiatrisk utredning

Här utreder vi om barnet uppfyller kriterierna för ADHD. Vi samlar även in information kring andra neuropsykiatriska diagnoser till exempel autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning samt psykiatriska tillstånd såsom depression, ångest och tvång. Vid behov remitterar vi vidare till exempelvis BUP.

Våra mottagningar

Vill du veta mer om vad vi kan hjälpa dig med inom Capio Alva Barn och Unga? Här hittar du mer information om våra mottagningar.

Hos oss gör vi en omfattande bedömning för att förstå:

  • Hur ditt barn fungerar i olika situationer.
  • Vilka styrkor barnet har.
  • Vilken typ av stöd och hjälp som kan behövas för att barnet ska få en så bra tillvaro som möjligt.

Inför utredningen

Innan vi kan påbörja en utredning:

  • Vi behöver samtycke från samtliga vårdnadshavare.
  • Drogbruk. Det är viktigt att ni känner till att ert barn/ungdom inte kan bruka droger under utredningen. Om drogbruk framkommer kommer utredningen behöva skjutas upp eller avbrytas.

Diagnostik

Det är viktigt att vara medveten om att en utredning kan innebära att en diagnos ställs, till exempel ADHD eller intellektuell funktionsnedsättning.
För diagnosen autism behövs vanligtvis en bred neuropsykiatrisk utredning inom BUP.

Bra att veta

Utredningen sker under ca 2-4 veckor och innebär totalt 5 besök för familjen. Vid längre besök med barnet tar vi paus, så ta gärna med ett mellanmål till barnet.
Meddela oss på 08-502 33 160 eller via 1177 så snart som möjligt om ni behöver lämna återbud. Detta då ombokningar av utredningspass kan skjuta hela utredningen framåt, ibland flera veckor.

Innehåll i utredningen

Föräldraintervju

En genomgång av barnets utveckling från graviditet fram till idag. Endast vårdnadshavare närvarar vid besöket.

Psykologbedömning

Olika tester genomförs, exempelvis begåvningsbedömning, för att undersöka barnets olika förmågor. I psykologbedömningen ingår även samtal och skattningsformulär. Endast barnet/ungdomen närvarar.

Medicinsk/neurologisk bedömning

Det görs en läkarundersökning och barnets eventuella sjukdomshistoria gås igenom. Minst en vårdnadshavare och barnet/ungdomen närvarar.

Kontakt med skola 

Intervju med barnets lärare eller annan skolpersonal.

Formulär och skattningsskalor 

Utöver besöken samlar vi in information som kan vara relevanta för bedömning. Skola, föräldrar och barnet kommer att få fylla i skattningsskalor. Vi kan också behöva gå igenom tidigare journaler eller på annat sätt få mer kunskap om ditt barn.

 

Vad händer sedan? 

Efter den neuropsykiatriska utredningen.

Återlämning

När bedömningen är klar går psykologen igenom med vårdnadshavare och barn vad som har framkommit, styrkor och svagheter, eventuella diagnoser och rekommendationer om vad barnet behöver. All information sammanfattas i ett skriftligt utlåtande som kan användas som underlag för anpassningar i skolan och som intyg till Försäkringskassan eller andra instanser i samhället.

Skolåterlämning 

I anslutning till återgivning till familjen erbjuds återlämning av utredningen för skola för att ta del av utredningens resultat samt de rekommendationer man kommit fram till.

Eventuell remiss till andra verksamheter

Efter utredning kan remiss till andra relevanta verksamheter skickas beroende på utredningens slutsatser, t ex till BUP om det finns behov av en kompletterande bred neuropsykiatrisk utredning. Detta sker i samråd med vårdnadshavare.

 

Våra mottagningar

Vill du veta mer om vad vi kan hjälpa dig med inom Capio Alva Barn och Unga? Här hittar du mer information om våra mottagningar.

LegitScript approved