Hud och hudvård

Huden är kroppens största organ och visar ofta symptom när något inte stämmer i kroppen. Oftast beror utslag, ojämnheter och andra avvikelser i huden på lindriga åkommor, eller på kontakt med ett irriterande ämne. Om besvären består, eller om de är ovanliga eller extrema på något sätt, är det bra att söka vård. Oavsett orsak är tidig behandling det bästa.

Sök vård online - året runt

Hos Capio Go kan både stora och små patienter få snabb hjälp online.
Capio Go är tillgängliga året runt, mellan 7-22. Besöket är kostnadsfritt. Välkommen!

Huden skyddar kroppen genom att hindra främmande ämnen och organismer från att ta sig in. Genom livet förändras huden både i utseende och struktur. Vissa utslag, som blöjeksem, är vanliga hos små barn, acne är förväntat i puberteten och rynkor och leverfläckar är en normal del av åldrandet.

När hudproblem gör att folk söker vård beror det ofta på att det kliar, stramar eller ömmar på ett sätt som är plågsamt eller irriterande. Det kan vara bra att söka vård även om det inte gör ont, t ex om det uppstår konstiga utslag på stora delar av kroppen eller om utslag dyker upp i samma situation om och om igen. En del sjukdomar har typiska hudsymptom och upptäcks just på grund av dessa. Det kan också röra sig om en obehandlad allergi. Om du får nya födelsemärken som ser annorlunda ut än de du redan har , eller om redan befintliga födelsemärken ändrar utseende, börjar klia eller blöda är det bra att få dem undersökta. Risken att det är hudcancer är liten, men även om förändringarna är godartade kan det ibland behövas ytterligare undersökning och behandling.

Så kan vi hjälpa dig

Om du har eksem, utslag efter fästingbett, akne, klåda, munsår eller andra hudutslag som du vill ha hjälp med, så kan du söka vård online.

För borttagning av pigmentfläckar och andra frågor kring din hud eller besvär som behöver behandling kontaktar du i första hand din vårdcentral. Därifrån kan du få remiss till hudläkare eller andra specialister om det behövs.

Här får du hjälp