Borrelia

I takt med att temperaturen stiger ute vaknar fästingarna till liv. Fästingar är små spindeldjur som kan bära på sjukdomar. Inte alla fästingar bär smitta men de sjukdomar de kan bära med sig, är framför allt borrelia och TBE. Mot Borrelia finns inget vaccin men kan behandlas med antibiotika om olyckan är framme.

Symtom

Borrelia är en bakteriesjukdom som inte alltid ger några symptom men det vanligaste är att du en till fyra veckor efter bettet får en hudrodnad som blir större än fem centimeter i diameter. Borrelia kan leda till ledinflammation och ibland kan nervsystemet påverkas. Symptom på det kan vara:

  • Huvudvärk
  • Stelhet i nacken
  • Kraftig värk i rygg, nacke, armar eller ben
  • Delvis ansiktsförlamning (ett ovanligare symptom)


Behandling

Borrelia behandlas med antibiotika. Det finns inget vaccin mot borrelia.  

Vad kan jag göra själv?

Undvik fästingbett. Det finns några enkla tips att följa när du är ute i naturen för att undvika fästingbett. Ta på dig långärmat och långbyxor. Kläderna ska helst vara mörka då det visat sig fungera mot fästingar. Framför allt, ta för vana att leta efter fästingar på kroppen när du varit ute i naturen.

I allmänhet krävs det att fästningen ska ha bitit sig fast under 24 timmar för att smitta sin värd med borrelia. Därför är det viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt.  Om du blir biten av fästing är det viktigt att hålla koll på bettet. Sök vård om du upptäcker en växande röd ring runt om. Du behöver inte söka vård om rodnaden går över på några dagar efter bettet.  

Så kan vi hjälpa dig

Om du har hudutslag efter ett fästingbett, där du inte har några andra symptom samtidigt kan söka vård online hos Capio Go. Vid andra besvär samtidigt sök vård hos din Capio vårdcentral. 

Kontakta en akutmottagning om du har fått huvudvärk efter ett fästingbett, är stel i nacken, har känselbortfall eller drabbas av ansiktsförlamning.  

Här får du hjälp