Magen och tarmarna

Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att bryta ner maten och forsla ut avfall ur kroppen. Tillsammans är magen och mag-tarmkanalen sju meter lång, och det är inte konstigt att det kan dyka upp problem på vägen.

Sök vård online - året runt

Hos Capio Go kan både stora och små patienter få snabb hjälp online. Capio Go är tillgängliga året runt, mellan 7-22. Besöket är kostnadsfritt. Välkommen!

Mag-tarmkanalen består av munnen, svalget, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, ändtarmen och analkanalen. I systemet ingår även de körtlar som hjälper till med matsmältningen, dvs. bukspottkörteln, levern, gallblåsan och spottkörtlarna.

Problem med magen är något de flesta upplever under livet. De flesta besvär, vare sig det är magsmärtor, magsjuka eller förstoppning, försvinner oftast av sig själva inom en vecka. Akuta och intensiva magsmärtor kan vara tecken på allvarligare tillstånd och bör undersökas. Långvariga smärtor tyder på att något är fel och behöver undersökas och kanske behandlas. Det är vanligt att magproblem hänger ihop med stress eller dålig kost, men det kan också bero på inflammatoriska tarmsjukdomar, magsår, infektioner och olika typer av allergier.

Om det behövs utförs ibland gastroskopi eller koloskopi. Vid gastroskopi förs en tunn slang med en kamera ned genom matstrupen till magsäcken och tolvfingertarmen. Vid en koloskopi förs slangen in genom analen och upp till tjocktarmen. Om problemen är lindriga kan du ofta få en diagnos med hjälp av en enklare undersökning och medicinering.

Så kan vi hjälpa dig

Om du har besvär med diarré, förstoppning, springmask, halsbränna eller sura uppstötningar kan du söka vård online.

Du kan kontakta din vårdcentral om du har problem med magen. Vi kan både behandla och remittera vidare om det behövs.

Hos oss får du hjälp med din mage