Mindre smärta och besvär – bättre livskvalitet

Ibland behövs långsiktig eller kortsiktig behandling utöver mediciner och ingrepp. För att förbättra hälsa och livskvalitet finns olika former av rehabilitering och arbetsterapi som på olika sätt kan göra livet lättare.

Här får du hjälp

Sök vård online - året runt

Hos Capio Go får du snabb hjälp online vid flera vanliga besvär.
Capio Go har öppet alla dagar, året runt mellan 7-22. Besöket kostnadsfritt. Välkommen!

Rehabilitering

Rehabilitering finns för många typer av problem och behandlingen är individanpassad. Normalt görs en utredning av patientens symptom, begränsningar och behov. Vanliga diagnoser där patienter kan ha nytta av rehabiliteringen är t ex. artros, olika neurologiska problem och kostrelaterade besvär.

Fysioterapi

Tidigare kallades fysioterapeuter för sjukgymnaster. För att få kalla sig fysioterapeut behövs en legitimation från Socialstyrelsen. Fysioterapeuter arbetar med fysiska metoder för att avhjälpa smärttillstånd och förslitningsskador, men även för att träna upp motoriken vid till exempel stroke, MS eller Parkinson. De kan erbjuda individuellt anpassade träningsprogram, TENS, tejpning och mycket mer. Även lindriga skador eller besvär kan behandlas med fysioterapi, som t ex rygg- och nackbesvär, ledvärk och huvudvärk.

Arbetsterapi

Arbetsterapeuter hjälper till att hitta möjligheterna i en patients förmågor. När ett funktionshinder gör att vardagen måste anpassas kan en arbetsterapeut utvärdera både patienten och situationen och ta fram verktyg för att underlätta livet. De kan även förskriva praktiska hjälpmedel för att anpassa patientens omgivning. Både neurologiska och fysiska funktionshinder kan underlättas med hjälp av arbetsterapi. Till exempel kan arbetsterapeuter hjälpa till med handrehabilitering, paraffinbad och artrosbehandling.

Så kan vi hjälpa dig

Du behöver ingen remiss för att komma till rehabiliteringen, fysioterapeut eller arbetsterapi. Om du är osäker på vart du ska vända dig så kan vårdcentralen hjälpa dig att hitta rätt.

I Stockholm skiljer man på primärvårdsrehab och specialistfysioterapi.  

Här kan du få hjälp