Livet, sex och relationer

Sex och relationer är en viktig del av livet. Ibland behövs råd och stöd utifrån. Vi har mottagningar som erbjuder medicinsk hjälp såväl som stöd och rådgivning omkring sex, relationer och livsstil.

Här får du hjälp

För unga

Tonåringar och unga vuxna har ofta frågor och funderingar kring sex, känslor och hälsa. På ungdomsmottagningen finns barnmorskor som kan hjälpa till med information, gynekologiska undersökningar och preventivmedel, men även kuratorer för dig som behöver prata om hur du mår, dina problem eller livet i allmänhet. Du kan även få testas för olika könssjukdomar och vid behov också få behandling. All personal har tystnadsplikt och dina föräldrar behöver inte veta att du varit på en ungdomsmottagning.

Mitt i livet

Även vuxna har behov och funderingar kring sex och samlevnad. Förutom den fysiska hälsan är det vanligt med tankar kring sexdrift, fertilitet, livskriser, familj och åldrande. Vården kan hjälpa till med både samtal och medicinsk hjälp, som t ex preventivmedel, provtagning och undersökningar. Vi har mottagningar som riktar sig till både män och kvinnor och även sådana som är specialiserade på sex och samlevnad.

När du blir äldre

Det är en vanlig missuppfattning att äldre män och kvinnor inte längre har något sexliv. Många är tvärtemot sexuellt aktiva långt upp i åldrarna. Funderingarna och problemen kan se helt annorlunda ut jämför med tidigare. Det kanske inte känns helt enkelt att prata om sex, men det finns både stöd, information och medicinsk hjälp som kan bidra till att göra ålderdomen mer njutbar.

Så kan vi hjälpa dig

Det behövs ingen remiss för att komma till ungdomsmottagningen. Du kan boka tid eller gå dit på öppen mottagning. För kvinnohälsa och preventivmedel kan du kontakta barnmorskemottagning. Även hit får du komma utan remiss.

Kontakta din vårdcentral om du inte vet vart du ska vända dig, så kan de hjälpa dig hitta rätt.

Hos oss får du hjälp