Stress och sömnproblem

Sömn och stressnivåer påverkar både den psykiska och fysiska hälsan. Störd sömn och stressymptom kan även vara tecken på underliggande sjukdomar. Ibland är det helt enkelt resultatet av en livsstil som blivit för påfrestande. Lyckligtvis finns hjälp att få.

Här får du hjälp

Sök vård online - året runt

Hos Capio Go får du snabb hjälp online vid flera vanliga besvär.
Capio Go har öppet alla dagar, året runt mellan 7-22. Besöket är kostnadsfritt. Välkommen!

Trött och svårt att sova?

Sömn är kritiskt för hälsan, både fysiskt och psykiskt. När det blir svårt att sova eller tröttheten kommer smygande oavsett hur mycket sömn du får, då fungerar både kroppen och hjärnan sämre. Orsakerna kan vara många, men det finns också många sorters hjälp att få.

Sömnsvårigheter kommer ofta smygande över tid. Ibland är det insomningen som blir problematisk. Tankarna snurrar, kroppen känns rastlös och stressen inför att inte få sova ordentligt gör det ännu svårare att slappna av. Ibland är problemet uppvaknanden många gånger under natten. Då får hjärnan aldrig riktigt vila, eftersom den inte får djupsömn. För vissa är tröttheten ett problem trots långa sömnpass. Orsakerna till sömnproblem kan vara många. Sömnapné, störd andning, kan förstöra kvalitén på sömnen. Stress kan påverka kroppens och hjärnans förmåga att varva ner, liksom fysisk smärta eller olika fysiska sjukdomstillstånd. Även alkohol, narkotika och vissa mediciner kan försämra sömnen. Eftersom orsakerna till sömnsvårigheter är så många kan det behövas en ordentlig sömnutredning. Ibland räcker ett samtal med läkare för att hitta möjliga lösningar.

När livet går för fort

Stress är en normal del av vardagslivet, men om det pågår utan uppehåll har det stora negativa effekter både på kropp och psyke. Stresshormoner är egentligen samma hormoner som utlöser det som kallas fight-or-flight response hos både djur och människor när de står inför en fara. Efter en sådan situation ska kroppen och hjärnan återgå till ett lugnt vilotillstånd. Ett bra exempel är ett bytesdjur som flyr. Under jakten är alla stresshormoner påslagna fullt ut för att rädda livet på djuret. Efter att jakten är över återgår bytesdjuret till vanliga lugna aktiviteter på en gång. Människor i dagens samhälle tenderar att inte lyckas varva ner fullt ut efter stresspåslag. När stresshormoner finns i kroppen utan uppehåll sliter det på både kroppen och hjärnan.

De fysiska symptomen på stress kan vara magont, huvudvärk och trötthet. De psykiska symptomen är rastlöshet, oroskänslor och svårigheter att varva ner. Ofta blir det svårt att njuta av vardagliga nöjen eftersom tankarna ständigt maler på. Långvarig stress innebär allvarliga hälsorisker. Det ökar risken för sjukdomar och förvärrar symptomen om personen redan är sjuk. Som tur är finns det många effektiva behandlingar och strategier för att hantera stress och förbättra sin livskvalitet. Kontakt med en psykolog eller kurator är ofta ett första steg när du behöver hjälp.  

Så kan vi hjälpa dig

Börja gärna att ta kontakt med en av våra psykologer online om du behöver hjälp med sömnsvårigheter eller stress. Om du hellre vill börja med ett fysiskt besök eller om du vill diskutera läkemedelsbehandling ska du kontakta din vårdcentral.

Vi hjälper dig att hantera sömn och stress