Vaccinationer och resevaccin

Vi hjälper dig och din familj med vaccinering inför resan eller för att stärka skyddet mot vanliga sjukdomar i Sverige.

Hitta mottagning att vaccinera dig på
Flicka

Vaccinationer är viktiga både för samhället och för individens hälsa

Tack vare de moderna vaccinationsprogrammen har många av de vanligaste dödliga barnsjukdomarna helt försvunnit. Förutom de vanliga barnvaccinationerna finns det ett antal vaccinationer som är nödvändiga för vissa personer på grund av deras individuella omständigheter.

De första vaccinationerna kommer tidigt i ett barns liv och är del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Alla barn erbjuds vaccinationer på Barnavårdscentralen med bestämda intervall. Vaccinationerna är både mot sjukdomar som inte längre finns i Sverige (som mässling och röda hund) och mot sjukdomar som förekommer ofta och ger svåra symptom (som lunginflammation och haemophilus influenzae).  Anledningen till att barn vaccineras för sjukdomar som inte förekommit på länge är just för att förhindra att sjukdomarna kommer tillbaka. Så länge en tillräckligt stor del av befolkningen är immuniserad kan sjukdomen inte bryta ut. Detta skyddar dem som av olika skäl inte kan vaccineras eller har nedsatt immunförsvar.

Som vuxen är det ibland nödvändigt att vaccinera sig för specifika sjukdomar. Det kan vara för att förnya en vaccination som börjat förlora effekt, inför en resa till ett land med andra sjukdomar eller inför influensasäsongen. Personer över 65 års ålder, gravida och andra riskgrupper erbjuds gratis influensavaccin varje år.

Ett urval av vaccinationer Capio kan hjälpa till med

 • Difteri

 • Gula febern

 • Hepatit A (gulsot) 

 • Japansk encephalit

 • Kolera

 • Malaria

 • Polio

 • Rabies

 • Tuberkulos

 • Tyfoid

 • TBE

 • Stelkramp

 • Influensa

 
När ska du vaccinera dig?
Vi rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd i samband med utlandsresor. Extra viktigt är det om du ska resa långt, vara borta länge eller befinna dig i miljöer du är ovan vid.
 
Vi arbetar också med att förebygga andra sjukdomar du kan komma i kontakt med här hemma. Inför våren och sommaren kan det till exempel vara lämpligt att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation (TBE). Om du tillhör en riskgrupp kan du även behöva vaccinera dig mot influensa. 
 

När ska du inte vaccinera dig?

Du bör vanligtvis inte vaccinera dig om du har en allvarlig infektion i kroppen och tar antibiotika eller befinner dig i ett tidigt stadie av en graviditet. I vissa situationer är det dock så pass viktigt med skydd att du bör vaccinera dig ändå. Kontakta oss för rådgivning.
 

Var ute i god tid

Många vaccin behöver tas vid upprepade tillfällen (i en serie), vilket medför återbesök under en tid. För andra vaccin tar det dagar eller veckor innan fullt skydd uppnås. Om du ska ut och resa eller behöver skydd vid en viss tidpunkt rekommenderar vi därför att du bokar in ett besök så tidigt som möjligt. Detta för att du ska få bästa möjliga skydd.
 

Så kan vi hjälpa dig

Vaccinationer för barn sköts via BVC och är gratis. Ni får en kallelse när det är dags. När barnet blir äldre fortsätter skolhälsovården med vaccinationsprogrammen.
 
För att vaccineras som vuxen ska du vända dig till vårdcentralen eller till en vaccinationsmottagning. Du kan vaccinera dig på de flesta av Capios mottagningar. Hitta din närmaste mottagning i listan nedan. 


Här kan du vaccinera dig