TBE-vaccin (Fästingvaccin)

TBE, Fästingburen hjärninflammation, finns i stora delar av Sverige. Du kan bli smittad av TBE redan i mars och så sent som i november. TBE har ökat under de senaste åren, men det finns ett effektivt vaccin mot TBE.

Vaccinera dig här
Illustration av fästing
TBE är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Fästingarna får i sig viruset genom att suga blod från gnagare som bär på viruset. De flesta som smittas får lindriga besvär som feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel som får TBE viruset drabbas av inflammation i hjärna och hjärnhinnor 
 

Bästa sättet skydda sig mot TBE är att vaccinera sig

Barn från 1 år kan få TBE vaccination. Det vaccin som finns idag ger bra skydd och har få biverkningar. Grundvaccinationen består av två doser med en till tre månaders intervall. Tredje dosen ges efter 5–12 månader. För att behålla skyddet behöver du ta en påfyllnadsdos med TBE-vaccin efter tre år och därefter vart tredje till femte år. Prata med din vårdgivare om vad som gäller för just dig.
 

När bör jag vaccinera mig?

Om du bor eller vistas mycket i riskområden för TBE bör du vaccinera dig. Vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen för att få ett bra skydd. Även om du inte är fullt skyddad efter första sprutan, har du ändå ett visst skydd. Har fästingsäsongen redan börjat, är det ändå en god idé att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten.
 

Skillnad mellan borrelia och TBE

TBE och borrelia är två olika sjukdomar som båda överförs av fästingar.
Borrelia är en bakterieinfektion och går att bota med antibiotika, men du kan inte vaccinera dig mot borrelia. TBE är ett virus och går inte att bota, men du kan undvika att få det genom att vaccinera dig mot det.
 
Misstänker du borrelia kan du få hjälp direkt online via Capio Go.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig på de flesta av Capios mottagningar. Hitta din närmaste mottagning i listan nedan.

I poddavsnittet och filmen nedan berättar vi mer

Här kan du vaccinera dig