TBE-vaccin (Fästingvaccin)

TBE, Fästingburen hjärninflammation, finns i stora delar av Sverige. Du kan bli smittad av TBE redan i april och så sent som i oktober. TBE har ökat under de senaste åren, men det finns ett effektivt vaccin mot TBE

Vaccinera dig här

Symtom

TBE är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Fästingarna får i sig viruset genom att suga blod från gnagare som bär på viruset. De flesta som smittas får lindriga besvär som:
  • Feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.
  • Upp till en tredjedel som får TBE viruset drabbas av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. 
Många blandar ihop TBE med borrelia, men det är två olika sjukdomar som båda överförs av fästingar. Borrelia är en bakterieinfektion och som botas med antibiotika och TBE är ett virus som inte går att bota, men du kan vaccinera dig mot det. 
 

Behandling

Vaccinera dig och din familj om ni vistas mycket i riskområden för TBE. Vaccinera dig i god tid. Även om du inte är fullt skyddad efter första sprutan så har du ändå ett visst skydd. Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå en god ide att vaccinera sig eftersom fästningar kan smitta långt in på hösten. Hos oss på Capio erbjuder våra vårdcentraler TBE vaccin från april. Kontakta din vårdcentral för mer information om vad som gäller på din ort. 

Vad kan jag göra själv?

Undvik fästingbett. Det finns några enkla tips att följa när du är ute i naturen för att undvika fästingbett. Ta på dig långärmat och långbyxor. Kläderna ska helst vara mörka då det visat sig fungera mot fästingar. Framför allt, ta för vana att leta efter fästingar på kroppen när du varit ute i naturen. I allmänhet krävs det att fästningen ska ha bitit sig fast under 24 timmar för att smitta sin värd. Därför är det viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. 

Så kan vi hjälpa dig

Du kan vaccinera dig på de flesta av Capios mottagningar. Hitta din närmaste mottagning i listan nedan. 

 

Här kan du vaccinera dig