Capio Hemma - För dig med högt blodtryck

Capio Hemma är en kostnadsfri digital vårdtjänst som ger dig möjlighet att enkelt skicka dina mätvärden och kommunicera med vårt Hemma-team, utan fysiskt besök eller behov av att anpassa dig efter våra öppettider. Vi hjälper dig få kontroll över och förståelse för ditt blodtryck, dina värden och vad som påverkar dem.

Äldre, friskt par går på strand på hösten, Bär regnkläder och är glada.

Vad är högt blodtryck, hypertoni? 

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat.Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver och målblodtrycket är under 140/90 mm Hg. Har du en grundsjukdom som t ex diabetes eller njursjukdom kan ditt målblodtryck vara lägre. Högt blodtryck i sig är inte en sjukdom men en riskfaktor för sjukdomar i hjärta och kärl.

Symptom på högt blodtryck

Högt blodtryck känns oftast inte, varför det är viktigt att mäta det. Vid riktigt högt blodtryck kan man få symptom som svår huvudvärk, trötthet och andnöd.

Risker med högt blodtryck

Ett högt blodtryck gör det svårare för hjärtat att pumpa. Det ökar risken för stroke men även hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

Hjärta och artärer påfrestas av ett högre tryck. I hjärtat gör trycket att vänster kammare växer och risken för hjärtsjukdom ökar. Njurarna drabbas av s k nefroskleros; de små artärerna i njurarna skadas och njurfunktionen försämras. Högt blodtryck leder till ökad åderförfettning, ibland kallat åderförkalkning. Kärlen får en beläggning som till slut kan ge upphov till en stroke, då en propp täpper till ett kärl i hjärnan.

Vi hjälper dig med vårdplan och uppföljning 

När du anslutits till Capio Hemma får du en vårdplan anpassad utifrån dina förutsättningar. Du får löpande information, rådgivning och uppföljning av din sjukdom. 

Vårt vårdteam kontaktar dig via meddelandefunktionen i appen om värdena skulle avvika och när/om du behöver kontakt med din vårdcentral hjälper vi dig med snabb kontakt.

 

Vad behöver du ha hemma? 

 • Smartphone eller en surfplatta med internetuppkoppling.
 • Mobilt Bank-ID
 • Blodtrycksmätare. Finns att köpa på apotek och internetbutiker. Det bör vara en CE-märkt automatisk mätare för överarm.

 

Läs mer om tjänsten Capio Hemma

 

Kielo om Capio Hemma

Capio Hemma har fått mig att känna mig otroligt mycket tryggare.

Det är fantastiskt att uppleva att när som helst kan jag ta kontakt.

Det är en stor skillnad att mäta hemma eftersom man kan anpassa omständigheterna. Och så får man ju påminnelser i appen. 

Kielo Unho Saers

Hur kommer jag igång?

Anmäl dig till Capio Hemma 

 • Du loggar in med Mobilt BankID och svarar på frågor om dig och din hälsa

Anslut dig

 • Vi skickar dig instruktioner för anslutning

Efter anslutning

 • Nu kan du registera dina värden i appen. Vårdteamet börjar optimera din behandling och du kan få ökad förståelse för dina hälsoval.

Hur får jag hjälp? 

Capio Hemma är bemannad helgfria vardagar mellan kl 8.00-15.00. Dina värden bevakas av ett vårdteam som hör av sig genom att de skickar rapporter, bedömningar och medicinska råd via appen. I vissa fall kan vårdteamet även kontakta dig per telefon. 

Vadå "lista sig?"

Vad det betyder att lista sig och vilka fördelar som finns med att vara listad på Capio kan du läsa om du följer länken. När du är listad kan du anmäla dig till vår tjänst Capio Hemma - för ett friskare och friare liv.

Vanliga frågor

 • Vem kan använda tjänsten?

 • Vad kostar tjänsten?

 • Vem gör vad?

 • Hur laddar jag ner appen?

 • Varför måste jag vara listad på Capio?

 • Hur behandlas mina personuppgifter?