Våra behandlingar / åtgärder

Rehab, våra behandlingar. Man med medicinboll.

Hos oss på Capio Familjeläkarna Falkenberg Rehab har du möjlighet att få hjälp med undersökning, bedömning, behandling och rådgivning av sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut och dietist.

Vi kan hjälpa dig med både nya och långvariga besvär. Vi erbjuder olika typer av behandlingar beroende på vad du behöver hjälp med. Du behöver inte ha en remiss för att söka vård hos oss.

Målet med en behandling är olika för varje person. Det kan till exempel handla om att lindra smärta, öka rörligheten, bli starkare, få bättre kondition eller att klara av att göra en viss aktivitet. Vi sätter alltid upp målet för behandlingen tillsammans med dig.

Dina besök hos oss

Vid ditt första besök hos oss får du först berätta om dina besvär. Vi brukar bland annat fråga följande:

  • Har du ont någonstans? I vilken del av kroppen har du ont eller andra besvär?
  • När uppstod problemet?
  • Har du ont hela tiden eller känns det vid en viss rörelse eller tid på dygnet?
  • Hur påverkar besvären din vardag?
  • Vad är ditt mål med behandlingen?

Kroppslig undersökning

När vi vet mer om dina besvär gör vi ofta en kroppslig undersökning. Ibland behöver du då t.ex. ta av dig tröjan för att vi ska kunna göra en korrekt bedömning. En kroppslig undersökning kan bland annat innebära att vi:

  • Tittar och känner på muskler och hud för att se om området är svullet eller missfärgat
  • Undersöker om leden har full rörlighet
  • Testar din muskelkraft, känsel och reflexer
  • Provocerar fram smärta för att se exakt var det känns och vad som orsakar den

Behandling

Ibland får du med dig en eller flera hemövningar redan vid första besöket. Det kan också hända att du behöver komma tillbaka för vidare undersökning och bedömning. Vid kommande besök berättar vi mer om vad som orsakar dina besvär och påbörjar din behandling. Beroende på besvär och behov får du hjälp med behandling hos oss eller stöd att träna hemma själv.


Ortopedisk medicin

Strandhälsans fysioterapeuter är vidareutbildade inom ortopedisk medicin, ett specialområde inom fysioterapi och medicin. Utbildningen ger fördjupade kunskaper i diagnostik och behandling av besvär från bland annat muskler, senor, leder och slemsäckar.

Inom ortopedisk medicin görs en systematisk undersökning för att hitta ursprunget till smärtan och ställa en exakt diagnos. Diagnosen gör det möjligt att förklara orsaken till dina besvär och i många fall ge en mer specifik behandling som riktar sig direkt mot smärtans ursprung.

Vid en specifik diagnos kan fysioterapeuten också ge dig en rimlig prognos, det vill säga förutspå hur tillståndet kommer att utvecklas.

Den här typen av undersökning ger oss oftast all information vi behöver för att hjälpa dig. Det är sällan tekniska undersökningar, såsom röntgen, behövs.

Innehållsansvarig för denna sida:

Peter Sjöstedt

Specialist i allmänmedicin.
Medicinskt ansvarig läkare, Capio Familjeläkarna Falkenberg.