Fysioterapeut undersöker knä. Fysioterapeut undersöker knä.

Vårt utbud

Vi erbjuder dig rehabilitering av hög kvalitet med bästa tänkbara service och bemötande.

 • Akupunktur

  Vi utför västerländsk akupunktur som är en vidareutveckling av traditionell kinesisk akupunktur. Det är inte kartlagt exakt vad som händer i kroppen vid akupunktur, men många studier har visat att västerländsk akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra smärta.

  Akupunktur kan till exempel användas vid:

  • Smärta i ländryggen, nacken eller skuldrorna
  • Tennisarmbåge
  • Knäartros

  Att få akupunktur kan kännas på olika sätt. Det kan till exempel kännas pirrande, tryckande, värmande eller kylande. Det kan också göra lite ont eller kännas avdomnat i området där nålarna sätts.

 • Bostadsanpassning

  Om du har svårt att klara av att göra vardagliga aktiviteter i ditt hem kan du ibland behöva en bostadsanpassning. En arbetsterapeut kan då hjälpa till med utredning och intyg samt fylla i ansökan för bostadsanpassning.

  Det är kommunen som beslutar om du ska få bidrag till bostadsanpassning.

  En bostadsanpassning kan till exempel innebära att:

  • Ta bort trösklar
  • Byta ut badkar mot dusch
  • Ordna en ramp vid entrén

  Vid behov kommer arbetsterapeuten hem till dig för att göra en bedömning av vilken hjälp du behöver. Kontakta oss gärna om du vill boka en tid för rådgivning,

 • Bäckenbottenträning

  Bäckenbotten är underlivets muskler och formar ett golv i bäckenet. Denna muskulatur gör det möjligt att kontrollera urinblåsa och ändtarm. 

  Bäckenbottenmuskulaturen försvagas ofta under graviditet och efter förlossning, men även kvinnor som inte fött barn kan uppleva problem. Tunga lyft, övervikt, kronisk hosta, kronisk förstoppning, hormonella förändringar under klimakteriet eller enbart stigande ålder kan vara andra orsaker till att muskulaturen i bäckenbotten försvagas.

  Vi har specialiserad sjukgymnastik inom detta område och erbjuder undersökning av bäckenbottenmuskulatur samt ett individanpassat träningsprogram för att förbättra funktion.

 • Fysisk aktivitet på recept

  Genom att vara fysiskt aktiv kan du förebygga och behandla många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd. Om du bokar ett hälsosamtal hos oss hjälper vi dig att hitta en motionsform som passar just dina behov, önskemål och förutsättningar. Vid behov kan vi även skriva ut Fysisk aktivitet på recept (FaR). Du får då i samråd med oss välja en aktivitet och aktivitetsnivå som är lämplig för dig. Uppföljning erbjuds löpande.

  Kontakta oss om du vill veta mer eller vill boka in ett hälsosamtal.

 • Gruppverksamhet

  Vi erbjuder olika typer av behandlingar i grupp. Gruppverksamheterna kan till exempel bestå av föreläsningar och samtal eller olika typer av träning.

  Att delta i en gruppverksamhet kan vara ett bra tillfälle att träffa och utbyta erfarenheter med andra personer som har liknande besvär.

  Artrosskola
  Du som har artros har möjlighet att delta i vår artrosskola. Syftet med artrosskolan är att du ska få mer kunskap om dina besvär och hur du kan träna för att må bättre. Vi träffas vid tre tillfällen.

  Artrosskolan ges enligt konceptet BOA (Bättre omhändertagande av patienter med artros). 

  Bassängträning
  I vattnet tränar vi kondition och styrka i behaglig vattentemperatur på 26 grader. Träningen består av rörelser till musik. Syftet är att komma igång med fysisk aktivitet i vattnet, efter rekommendation av läkare. Bassängträningen sker ofta i grupp men är individuellt anpassad. Du har ett eget träningsprogram och en fysioterapeut närvarande som stöd under passet.

  Seniorgympa
  I gruppen tränar vi hela kroppen till musik. Träningen består av enkla rörelser som sjukgymnasten visar. Vi kombinerar styrketräning, sitträning och balans. Syfter är att få rörelseglädje och social gemenskap.

  Smärtskola
  Kursen är till för dig som lever med långvarig smärta eller fibromyalgi. Målsättningen är att du ska lära dig mer om de verktyg som finns för att hantera din vardag på bästa sätt. 

  Stresskola
  I vår stresskola lär du dig uppmärksamma hur du reagerar i påfrestande situationer och får verktyg för att hantera stress i vardagen. Vi pratar även om vad som händer i kroppen när du utsätts för stress. Stresskolan hålls i grupp.

  Sömnskola
  Lär dig mer om vad som händer i kroppen när vi sover för lite eller när sömnkvaliteten brister. I vår sömnskola pratar vi om vad som kan orsaka en sömnstörning och vad du kan göra för att sova bättre.

  Qi-gong
  Qigong är en del av den traditionella kinesiska läkekonsten, en gammal gymnastikform som i modern tid börjat användas flitigt som ett komplement till fysioterapi och annan behandling eller träning. Mjuka och cirkelformade rörelser kombineras med andningsteknik.Övningarna utförs i stående och sittande med fokus på balans, andning samt axlar, bål/mage och höfter.

  Qigong kan användas som behandling vid muskelspänningar och ledstelhet, huvudvärk och stressproblem, yrsel eller balanssvårigheter.

 • Handrehabilitering

  Om du har besvär som rör smärta, domningar eller nedsatt styrka och rörlighet i fingrar, händer eller underarmar kan du få hjälp med handrehabilitering hos oss. Beroende på besvär och behov får du hjälp med fortsatt behandling eller stöd att träna hemma själv. 

  Vid vissa typer av besvär kan du behöva ett stöd eller en skena för handleden eller ett finger, dessa kallas för ortoser. Om du är i behov av en ortos hjälper vi dig med utprovning.

 • Hjälpmedel

  Du som har en funktionsnedsättning kan ibland behöva någon form av hjälpmedel. Om vår behovsbedömning visar att du behöver hjälpmedel kan du i regel få dem förskrivna av en arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut. Vissa arbetsterapeuter har även möjlighet att komma hem till dig för att undersöka vilken typ av hjälpmedel som passar dig. Om du är anhörig eller närstående erbjuder vi också handledning i förflyttning eller hantering av hjälpmedel.

 • Paraffinbad

  Om du har smärta och minskad rörlighet i lederna i händerna kan behandling med paraffinbad minska din smärta och öka rörligheten. 

  Vid behandlingen får du doppa ner händerna i ett bad med varmt, smält paraffin. När du tar upp händerna har paraffinet lagt sig som ett tunt lager på händerna. Du får ta på en vante över paraffinet för att hålla handen varm. När lederna är uppvärmda gör man olika övningar för att bibehålla eller få upp rörligheten i lederna.

  Paraffinbad kan till exempel användas vid:

  • Artros
  • Reumatiska besvär
 • Rehabkoordinator

  Rehabkoordinatorns roll
  Om man är sjuk och inte klarar av att arbeta behöver man ibland vara sjukskriven. Sjukskrivningen är då en del i din rehabilitering. Syftet med att träffa en rehabkoordinator är att underlätta din rehabilitering för att du ska återfå din arbetsförmåga, alternativt undvika sjukskrivning.

  Rehabkoordinatorn kan hjälpa dig med:

  • Att identifiera dina rehabiliteringsbehov.
  • Rådgivning för egenvård eller andra insatser/behandling.
  • Att i samarbete med dig och behandlande läkare eller annan sjukvårdspersonal komma fram till en plan för din rehabilitering.
  • Att samordna kontakter med olika myndigheter, t.ex. Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, och vid behov ta arbetsgivarkontakt.

  Sekretess
  Kontakt med en viss myndighet eller organisation kan ibland vara nödvändig för din rehabilitering. Kontakten sker endast med ditt samtycke. Avsikten är att du ska känna dig delaktig i det som händer under din rehabiliteringstid.

 • Rehabilitering vid muskel- och ledbesvär

  Besvär från muskler och leder kan upplevas på många olika sätt. Det kan vara smärta eller värk som uppstått plötsligt eller kommit smygande. Det kan vara en ständig molande värk, en smärta som uppkommer vid vissa rörelser eller en mer diffus smärta. Ibland gör det inte ont utan känns som en domnande eller stickande känsla. Det kan också hända att muskeln eller leden är svullen eller att du till exempel känner dig kraftlös.

  För de allra flesta besvär som rör muskler och leder är det bra att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut som kan göra en bedömning och föreslå vilken behandling som passar bäst i ditt fall.

 • Livsstilsrelaterade besvär

  Det finns många olika sjukdomar och besvär som på olika sätt är kopplade till vår livsstil. Hos sjukgymnasten kan du få hjälp att komma igång att träna på rätt sätt.

  Vi kan till exempel hjälpa dig vid:

  • Övervikt/fetma
  • Undervikt
  • Högt blodsocker eller blodtryck
  • Höga blodfetter
  • Kontakt med dietist

  Ibland kan man behöva göra en grundlig genomgång av sin kost för att må bättre. Då kan det vara aktuellt att träffa en dietist. Vi har själva inga dietister på vårdcentralen men kan remittera dig till någon av de dietister som finns inom Region Halland. 

  Vill du veta mer om träning?
  Träning är vår vanligaste typ av behandling. Det kan handla om att göra specifika rörelser för att öka rörligheten i en led, bygga upp styrkan i en viss muskel eller förbättra din balans. Det kan också handla om att bli starkare och få bättre kondition.

 • Samtal om fysisk aktivitet

  Genom att vara fysiskt aktiv kan du förebygga och behandla många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd. Om du bokar ett hälsosamtal hos oss hjälper vi dig att hitta en motionsform som passar dina behov, önskemål och förutsättningar. Vid behov kan vi även skriva ut Fysisk aktivitet på recept (FaR). Du får då i samråd med oss välja en aktivitet och aktivitetsnivå som är lämplig för dig. Uppföljning erbjuds löpande.

 • Stresshantering

  Stress är i viss mån en del av livet, det är normalt att bli stressad ibland. Men att vara stressad under en längre period kan göra att kroppen tar skada. Det är därför viktigt med vila och återhämtning. Om du ofta upplever stress eller känner dig utmattad och till exempel får sömnproblem, ångest eller huvudvärk kan vi hjälpa dig.

 • Inkontinens

  Inkontinens är ett vanligt förekommande problem. Upplever du problem med urin- och/eller avföringsinkontinens är du välkommen att boka en tid hos oss för att få råd, hjälp och stöd.

 • Stötvågsbehandling

  Stötvågsbehandling, eller tryckvågsbehandling, är en behandlingsmetod för skador i muskler och senor.

  Stötvågsbehandling kan bland annat prövas vid:

  • Hälsporre
  • Tennisarmbåge
  • Löparknä
  • Axelproblem
  • Benhinneinflammation
 • TENS

  TENS är en apparat som skickar ut små elektriska strömmar som stimulerar nerver under huden. Detta gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och dämpar smärtan tillfälligt.

  TENS kan till exempel användas vid:

  • Värk i muskler, rygg, nacke eller skuldra
  • Artros

  Om du har pacemaker kan det vara olämpligt att få behandling med TENS, därför är det viktigt att du berättar för oss om du har pacemaker.

 • Neurologisk skada eller sjukdom

  Olika typer av neurologiska skador eller sjukdomar kan göra att du får nedsatt balans, muskelfunktion, koordination eller kondition. Då kan du få hjälp med rehabilitering och träning hos en sjukgymnast. 

  Vi kan till exempel hjälpa dig med rehabilitering vid:

  • Stroke (blodpropp eller blödning i hjärnan)
  • Hjärnskada
  • Parkinsons sjukdom
  • MS
 • Nedsatt funktionsförmåga

  Det finns många olika anledningar till att det kan vara svårt att utföra vardagliga aktiviteter. Det kan till exempel bero på en sjukdom som gör att du har svårt att förflytta dig i hemmet eller att komma ut. I andra fall kan det vara svårt att till exempel komma ihåg saker.

  Vi kan till exempel hjälpa dig som:

  • Har svårt att komma ut, ta sig till affären eller göra ärenden
  • Behöver hjälp med att förflytta sig
  • Har svårt att planera och organisera
  • Har svårt att komma ihåg saker

  För att hjälpa dig på bästa sätt får du ibland hembesök av en arbetsterapeut eller en sjukgymnast. Vi kan hjälpa dig att få de hjälpmedel du behöver eller med en ansökan om bostadsanpassning. 

 • Träning

  Vilken typ av träning som passar dig beror på dina besvär och dina förutsättningar. Det kan handla om att göra specifika rörelser för att öka rörligheten i en led, bygga upp styrkan i en viss muskel eller förbättra din balans. Det kan också handla om att komma igång med lätt träning för att bli allmänt starkare och få bättre kondition. Tränar du redan mycket kan du istället behöva hjälp med specifika övningar efter en skada eller felbelastning.

  Vi hjälper också till med träning innan och efter operationer, samt rehabilitering och träning vid neurologiska skador och sjukdomar, till exempel stroke, hjärnblödning, hjärnskador, Parkinsons sjukdom och MS.

 • Produkter till försäljning

  Våra produkter är noggrant utvalda av våra leg. fysioterapeuter / sjukgymnaster för att underlätta din rehabilitering och stödja dig att komma tillbaka till ett aktivare liv. Produkterna kan köpas av dig som är listad på vårdcentralen och som varit i kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast.

  Fråga oss om du är intresserad av någon av produkterna - vi hjälper gärna till!

  Gummiband
  Används för alla former av muskelträning oavsett skada eller besvär. Gummibanden finns i färgerna vit, gul, grön och röd som varierar i hårdhetsgrad. Pris: 100 kr

  Kryckor
  Med anatomiska hårda handtag. Justerbar längd mellan 76-96 cm. Vikt 600 g. Max. belastning 140 kg. Säljes både styckvis och i par. Pris: 70 kr/st