Fysioterapeut undersöker knä. Fysioterapeut undersöker knä.

Vårt utbud

Vi erbjuder dig rehabilitering av hög kvalitet med bästa tänkbara service och bemötande.

 • Rehabilitering vid muskel- och ledbesvär

  Besvär från muskler och leder kan upplevas på många olika sätt. Det kan vara smärta eller värk som uppstått plötsligt eller kommit smygande. Det kan vara en ständig molande värk, en smärta som uppkommer vid vissa rörelser eller en mer diffus smärta. Ibland gör det inte ont utan känns som en domnande eller stickande känsla. Det kan också hända att muskeln eller leden är svullen eller att du till exempel känner dig kraftlös.

  För de allra flesta besvär som rör muskler och leder är det bra att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut som kan göra en bedömning och föreslå vilken behandling som passar bäst i ditt fall.

 • Hjälpmedel

  Du som har en funktionsnedsättning kan ibland behöva någon form av hjälpmedel. Om vår behovsbedömning visar att du behöver hjälpmedel kan du i regel få dem förskrivna av en arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut. Vissa arbetsterapeuter har även möjlighet att komma hem till dig för att undersöka vilken typ av hjälpmedel som passar dig. Om du är anhörig eller närstående erbjuder vi också handledning i förflyttning eller hantering av hjälpmedel.

 • Handrehabilitering

  Om du har besvär som rör smärta, domningar eller nedsatt styrka och rörlighet i fingrar, händer eller underarmar kan du få hjälp med handrehabilitering hos oss. Beroende på besvär och behov får du hjälp med fortsatt behandling eller stöd att träna hemma själv. 

  Vid vissa typer av besvär kan du behöva ett stöd eller en skena för handleden eller ett finger, dessa kallas för ortoser. Om du är i behov av en ortos hjälper vi dig med utprovning.

 • Samtal om fysisk aktivitet

  Genom att vara fysiskt aktiv kan du förebygga och behandla många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd. Om du bokar ett hälsosamtal hos oss hjälper vi dig att hitta en motionsform som passar dina behov, önskemål och förutsättningar. Vid behov kan vi även skriva ut Fysisk aktivitet på recept (FaR). Du får då i samråd med oss välja en aktivitet och aktivitetsnivå som är lämplig för dig. Uppföljning erbjuds löpande.

 • Stresshantering

  Stress är i viss mån en del av livet, det är normalt att bli stressad ibland. Men att vara stressad under en längre period kan göra att kroppen tar skada. Det är därför viktigt med vila och återhämtning. Om du ofta upplever stress eller känner dig utmattad och till exempel får sömnproblem, ångest eller huvudvärk kan vi hjälpa dig.

 • Sömnskola

  Svårt att sova eller somna?

  I februari startar vi Sömnskolan igen här på vårdcentralen. Sömnskolan är baserad på KBT som är den mest beprövade behandlingen för sömnproblem som finns idag.

  Sömnskolan består av 3 tillfällen. Om Du har lindriga problem kan det räcka med att gå första tillfället. Har du svårare eller långvariga problem bör du delta i alla föreläsningarna. Du ska gå föreläsningarna i ordning. Skulle du missa någon föreläsning kan du gå vid nästa tillfälle.

  Datum: Steg 1 – 15 feb 2020
               Steg 2 – 19 feb 2020
               Steg 3 – 26 feb 2020

  Tid: Kl 16.00 – 17.30

  Plats: Sjukgymnastikens konferenslokal, Capio Vårdcentral Hovshaga

  Anmälan sker via internetbokning på 1177 för steg 1. Du kan också anmäla intresse vid besök hos sjuksköterska, läkare, samtalsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut.

 • Gruppbehandling

  MEDIYOGA
  Har du smärta i rygg, nacke eller axlar? Behöver du hjälp att hantera mental trötthet, känslor av stress och sömnbesvär? Mediyoga är en träningsform som behandlar både kropp och sinne.

  Detta erbjuder vi dig:
  MediYoga har en avslappnande och avstressande effekt, men ger också ökad rörlighet och styrka. Genom att utföra fysiska övningar, andningstekniker, djup avslappning och meditation kan du bli smidigare och starkare i kroppen samt minska känslan av stress och muskelspänningar.

  Ett träningspass består av ett antal olika övningar. Vissa övningar är lätta och andra lite svårare, men det går alltid att anpassa övningarna så de passar för dig. Övningarna kombineras med olika andningstekniker.

  Träningen sker i grupp med utgångspunkt i varje persons unika förmåga och kapacitet. Önskar du hellre gå på individuell träning ordnar vi givetvis det också.

  Kan jag träna MediYoga?
  Det passar dig som har smärta eller muskelspänningar i kroppen, för dig som behöver verktyg att hantera känslor av stress, för dig som lider av mental trötthet eller har sömnbesvär.

  Hur anmäler jag mig?
  Kontakta oss på 0470-75 91 00 och anmäl ditt intresse för MediYoga. Du behöver inte ha remiss. Först får du träffa en fysioterapeut för bedömning av dina besvär. Tillsammans går ni igenom vilken behandlings- och träningsform som passar dig. Kommer ni fram till att MediYoga passar dig och dina besvär börjar du träningen.

  Gruppträning
  Träning i grupp startar vecka 35 och pågår i 8 veckor. Nästa tillfälle blir vecka 44. Avsatt tid för gruppen är 1 timme och 45 minuter.

  Avboka tid
  Du kan avboka eller lämna återbud på 0470-75 91 00.
  Avboka tiden minst 24 timmar före inbokat besök. Vid sent återbud eller uteblivet besök får du betala patientavgiften, även om du har frikort eller är avgiftsbefriad.

  Kostnad
  Du betalar samma avgift hos oss som för övrigt hälso-och sjukvård i Kronobergs län. Frikort gäller.

   

  ARTROSSKOLA
  Du som har artros har möjlighet att delta i vår artrosskola. Syftet med artrosskolan är att du ska få mer kunskap om dina besvär och hur du kan träna för att må bättre.

  Artrosskolan börjar med tre föreläsningar. Efter det påbörjas en träningsperiod på sex veckor då du får ett individuellt anpassat träningsprogram. Du kan välja att träna i vårt gym två gånger per vecka eller träna hemma.

  Artrosskolan ges enligt konceptet BOA (Bättre omhändertagande av patienter med artros)

 • Multimodal rehabilitering (MMR)

  MMR är ett rehabiliteringsprogram där ett team bestående av bland annat fysioterapeut, psykolog och läkare samarbetar för att hjälpa dig på bästa sätt. Vår uppgift är att minska din smärta och höja din livskvalitet genom vägledning, utbildning och behandling.

  Om du är intresserad kan du be din läkare om en remiss till oss. Programmet är till för dig i arbetsför ålder.

  Vårt team består av:

  • Läkare
  • Sjukgymnast/Fysioterapeut
  • Psykolog
  • Sjuksköterska

  Välkommen att kontakta oss för mer information om hur MMR går till.

 • Rehabkoordinator

  Rehabkoordinatorns roll
  Om man är sjuk och inte klarar av att arbeta behöver man ibland vara sjukskriven. Sjukskrivningen är då en del i din rehabilitering. Syftet med att träffa en rehabkoordinator är att underlätta din rehabilitering för att du ska återfå din arbetsförmåga, alternativt undvika sjukskrivning.

  Rehabkoordinatorn kan hjälpa dig med:

  • Att identifiera dina rehabiliteringsbehov.
  • Rådgivning för egenvård eller andra insatser/behandling.
  • Att i samarbete med dig och behandlande läkare eller annan sjukvårdspersonal komma fram till en plan för din rehabilitering.
  • Att samordna kontakter med olika myndigheter, t.ex. Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, och vid behov ta arbetsgivarkontakt.

  Sekretess
  Kontakt med en viss myndighet eller organisation kan ibland vara nödvändig för din rehabilitering. Kontakten sker endast med ditt samtycke. Avsikten är att du ska känna dig delaktig i det som händer under din rehabiliteringstid.

 • Samtal om fysisk aktivitet

  Genom att vara fysiskt aktiv kan du förebygga och behandla många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd. Om du bokar ett hälsosamtal hos oss hjälper vi dig att hitta en motionsform som passar dina behov, önskemål och förutsättningar. Vid behov kan vi även skriva ut Fysisk aktivitet på recept (FaR). Du får då i samråd med oss välja en aktivitet och aktivitetsnivå som är lämplig för dig. Uppföljning erbjuds löpande.

 • Tejpning

  Vid vissa typer av skador som stukningar och senbesvär kan sjukgymnasten eller arbetsterapeuten använda sporttejp eller kinesiotejp som behandling. Att tejpa det skadade området ger avlastning och hjälper dig att röra kroppen på rätt sätt. 

  Tejpning kan till exempel användas vid skador i:

  • Axel
  • Nacke 
  • Armbåge
  • Handled
  • Ländrygg
  • Höft
  • Lår
  • Knä
  • Benhinna
  • Vadmuskel
  • Fotled
  • Hälsena
 • TENS

  TENS är en apparat som skickar ut små elektriska strömmar som stimulerar nerver under huden. Detta gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och dämpar smärtan tillfälligt.

  TENS kan till exempel användas vid:

  • Värk i muskler, rygg, nacke eller skuldra
  • Artros

  Om du har pacemaker kan det vara olämpligt att få behandling med TENS, därför är det viktigt att du berättar för oss om du har pacemaker.

 • Träning

  Vilken typ av träning som passar dig beror på dina besvär och dina förutsättningar. Det kan handla om att göra specifika rörelser för att öka rörligheten i en led, bygga upp styrkan i en viss muskel eller förbättra din balans. Det kan också handla om att komma igång med lätt träning för att bli allmänt starkare och få bättre kondition. Tränar du redan mycket kan du istället behöva hjälp med specifika övningar efter en skada eller felbelastning.

  Vi hjälper också till med träning innan och efter operationer, samt rehabilitering och träning vid neurologiska skador och sjukdomar, till exempel stroke, hjärnblödning, hjärnskador, Parkinsons sjukdom och MS.

  Träna i vårt gym
  Som patient hos oss har du möjlighet att träna i vårt gym. Det kan till exempel vara aktuellt för dig som behöver förebygga eller rehabilitera en skada, komma igång att träna eller gå ner i vikt. För att få tillgång till vårt gym måste du först träffa en sjukgymnast som gör en bedömning om behov av träning finns.