Skip to content Go to main navigation

Detta gäller under coronapandemin

2020-03-17, 09:05

Minska smittspridningen - sök vård på rätt sätt
Om du har feber eller luftvägs-/förkylningssymtom ska du stanna hemma och, vid behov, kontakta vården på distans. Välkommen att höra av dig för rådgivning via chatt eller telefon. Ring 1177 när vi och våra chattar har stängt.
Capio.se - om coronaviruset

Nya riktlinjer kring tester - Covid-19
Capio följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och respektive regions anvisningar. Rekommendation är att utföra provtagning efter läkarbedömning om det är av värde för behandling och råd. Vissa regioner erbjuder provtagning till alla som har symptom. Läs på 1177.se vad som gäller i din region och kontakta din vårdcentral via chatt eller telefon för personlig rådgivning.

2019-12-19, 13:00

Stängt 2020

OBS! Dropp in stängt v 12-35. Vi stänger dropp in redan v 12 pga Corona virus. Åter öppet som vanligt 16.00-18.00 v 36. OBS! INGA ANHÖRIGA MED TILL BARNMORSKEBESÖKEN. Alla som besöker oss ska va helt friska, ingen förkylning.
Kvinna läser av graviditetstest. Kvinna läser av graviditetstest.

Vårt utbud

Vi följer din hälsa genom hela graviditeten och hjälper till med preventivmedel, cellprov och test av könssjukdomar.

 • Cellprovtagning

  Cellprov görs regelbundet på kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning.

  Drop-in

  Stängt v 25-35

  Tisdagar
  16.00-18.00

  Drop-in stängt v 25-35

 • Test för könssjukdomar

  Hos oss kan du få hjälp att testa dig för olika könssjukdomar som smittar via sex.

  Om du känner symptom eller är orolig för att du kan ha smittats av en könssjukdom kan du kontakta oss så hjälper vi dig med provtagning. Vi kan också hjälpa dig med information och rådgivning om säkert sex och olika typer av preventivmedel.

 • Sexualrådgivning

  Har du frågor om sex eller upplever något besvär i samband med sex? Då får du gärna komma till oss för sexualrådgivning.

  Vanliga besvär som vi kan hjälpa till med är till exempel upplevd smärta vid samlag, ingen eller minskad sexlust eller problem med torra slemhinnor. Alla frågor och funderingar som rör sex är välkomna.

 • Preventivmedel

  Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.

 • Gravid: Första kontakten

  Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.

 • Gravid: Så följer vi din graviditet

  Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom provtagning och kontroller kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda hjälp eller råd och stöd för åtgärder. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.

  Region Skånes Basprogram:

  • Graviditetsvecka 4-8: Inskrivning hos barnmorska del 1.
  • Graviditetsvecka 8-12: Inskrivning hos barnmorska del 2 och eventuellt KUB.
  • Graviditetsvecka 18-20: Rutinultraljud
  • Graviditetsvecka 16-20: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 24-25: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 28-29: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 31-32: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 33-34: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 35-36: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 37-38: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 39-40: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 41: Barnmorskebesök.
  • Graviditetsvecka 42: Besök på förlossningsklinik för bedömning.
  • Efter förlossningen (inom 16 veckor): Barnmorskebesök.
 • Gravid: Fosterdiagnostik

  Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret.

  Genom ultraljud, KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.

  Vid besöken hos din barnmorska kan du få mer information om fosterdiagnostik och hur de olika undersökningarna går till.

 • Gravid: Besvär och komplikationer

  I samband med graviditeten kan du drabbas av olika typer av besvär. Det är till exempel vanligt att må illa i början av graviditeten och en del får ont i ryggen och höfterna längre fram i graviditeten. Berätta gärna för barnmorskan om de besvär du upplever.

  Tätare kontroller eller remiss vid komplikationer
  Om barnmorskan upptäcker något som avviker från en normal graviditet eller om du av någon anledning inte mår bra kan du behöva mer hjälp än planerat. I vissa fall får du komma på tätare kontroller hos barnmorskan. Du kan också få hjälp med remiss till olika typer av specialister.

 • Gravid: Amningsrådgivning

  Det krävs tålamod och rätt stöd för att få till en välfungerande amning. På barnmorskemottagningen kan du få information och råd inför den stundande amningen. Vi kan visa dig olika tekniker och berätta om alternativ till amning.

  När barnet är fött kan barnavårdscentralen hjälpa dig som upplever lättare amningsproblem, såsom såriga bröstvårtor och spända bröst.

 • Gravid: Föräldraträffar

  Vi erbjuder föräldraträffar för alla blivande föräldrar. Att delta i en föräldraträff är ett bra tillfälle att träffa andra blivande föräldrar, ställa frågor och lära sig mer om förlossningen, barn och föräldraskap.

  Varmt välkomna till våra föräldraträffar!

  OBS! Pga rådande situation med corona virus är alla grupper i april och maj inställda.

  På våra föräldraträffar berör vi ämnen som  förlossning, amning och spädbarnstiden. Läs gärna på:

  http://film.karolinska.se/search?query=f%C3%B6rlossning&tags=True

  http://www.babybaby.se/

  För anmälan och mer information, prata med din barnmorska. Hör gärna av dig om du får förhinder, då din plats kan gå till någon annan.

  Amning och BB-tiden:
  Datum och tid:

  Förlossning och smärtlindring:
  Datum och tid:

  Förberedelse för att bli förälder:
  Datum:
  Tid: Kl.

  Profylax del 1 och del 2:

  Nu har vi glädjen att hälsa Ingela välkommen tillbaka. Hon kommer ha profylaxkurs "Föda utan rädsla" .

  Datum:  återkommer till hösten.

  Tid 18.00 - 20.00

  Fika till självkostnadspris!

  Anmäl dig hos din barnmorska, endast ett visst antal platser.

   

  Nyhet! Träffa vår socionom. Redan när ert barn är ca 2 månader erbjuder vi en träff med vår socionom Malin. Träffen handlar om den första, rätt omtumlande tiden hemma. Här finns möjlighet att dela tankar och upplevelser med andra nyblivna föräldrar.

  Anmälan: Malin.Jademark@engelholm.se

  Datum: Inställt nu pga coronavirus.

  Tid: 16.30 (ca 1,5 h)

  Alla är välkomna
  Både du och din partner är välkommen att delta i föräldraträffarna och oavsett om det är första barnet eller om ni har barn sedan tidigare. Våra föräldraträffar sker i Capio Familjens hus, Öppna förskolan (entréplan). 

  Välkommen!

 • Gravid: Bra att tänka på

  När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på: 

  • Avstå helt från alkohol och tobak.
  • Ta del av kostråd för gravida på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Ta folsyra fram till graviditetsvecka 12 (finns receptfritt på apoteket).
  • Om du äter någon medicin - ta kontakt med din läkare och kontrollera om du kan fortsätta med den eller om den ska bytas ut mot ett annat preparat.
  • Ifall du behöver äta smärtstillande/febernedsättande rekommenderas Panodil eller Alvedon, Ipren ska du inte ta som gravid. 
  • Minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen rekommenderas, det hjälper även bra mot illamående och trötthet. 
 • Drop-in för g-test, recept, klamydiatest, cellprov.

  På vår drop-in kan du få hjälp med cellprov, förnyelse av recept på preventivmedel och klamydiatest. 

  OBS! Drop in stängt v 15-35.

  Tisdagar
  16.00-18.00. Stängt v 15-35
 • Att bli förälder - bra länkar för dig som vill läsa mer

  Grattis! Du ska förälder. Vardagen kommer att bli en helt annan. Många känslor kommer röra runt i dig. Här har vi samlat länkar som vi tycker är bra om du vill läsa mer om föräldraskapet. 

Capio Närsjukvård erbjuder primärvård med vårdcentraler, digital vård, specialistmottagningar, rehab, barnavårdscentraler och barnmorskemottagningar. Vi har idag mottagningar från Umeå i norr till Ystad i söder. Hos oss är varje patientmöte unikt och våra samlade erfarenheter används till att fortsätta utveckla bästa tänkbara vård.

Capio på LinkedIn