Vårdcentralen stängd 6-7 september

6-7/9 är vårdcentralen stängd på grund av utbildning för personalen. Var vänlig ring Capio Citykliniken Lund Clemenstorget på tel. 046-270 00 00 för rådgivning. Vid behov av akut besök är du välkommen dit eller till Capio Citykliniken Helsingborg Söder/Mariastaden. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Sommartider

Under sommarperioden 11/6-17/8 har vi särskilda öppettider på mottagningen. 

Bröstbesvär vid amning (1177)

Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Sammanfattning

Det är vanligt att få besvär i brösten vid amning. Om du får svårare besvär i brösten vid amning kan du behöva söka vård, och ibland få behandling.

Här ges kort information och hänvisning så att du kan du klicka dig vidare för mer läsning om varje besvär:

Såriga bröstvårtor

Om du får såriga bröstvårtor har barnet fått ett för litet tag om bröstet eller ligger snett i förhållande till bröstvårtan.

Svampinfektion

Vid en svampinfektion i bröstvårtorna får du en svidande och brännande smärta och klåda, både under och mellan amningarna.

Mjölkstockning

När du har mjölkstockning är en eller flera mjölkgångar i bröstet tilltäppta så att mjölken inte kan komma ut. Det brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Det är vanligt att du får feber och känner dig sjuk. Ofta är det en bröstinfektion eller en bröstinflammation.

Bröstböld

Ibland, men det är ovanligt, kan en infektion i bröstet utvecklas till en bröstböld som innehåller var. Symtomen kommer oftast gradvis under en längre tid. Det är vanligt att känna sig sjuk.

Andra besvär

Andra besvär, som inte är lika svåra, kan till exempel vara spända bröst eller att bröstvårtorna vitnar. Läs mer om dessa och andra mer vanliga besvär i texten Amning.

Senast uppdaterad:
2016-03-08
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till