Vårdcentralen stängd 6-7 september

6-7/9 är vårdcentralen stängd på grund av utbildning för personalen. Var vänlig ring Capio Citykliniken Lund Clemenstorget på tel. 046-270 00 00 för rådgivning. Vid behov av akut besök är du välkommen dit eller till Capio Citykliniken Helsingborg Söder/Mariastaden. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Sommartider

Under sommarperioden 11/6-17/8 har vi särskilda öppettider på mottagningen. 

Klåda under graviditeten (1177)

Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Sammanfattning

Att det kliar på kroppen när du är gravid är vanligt, speciellt på magen eftersom huden töjs ut. Men ungefär 2 av 100 gravida får graviditetskolestas, tidigare även kallat hepatos. Det kliar då intensivt över hela kroppen, ofta värst i handflator och under fotsulor. Kontakta din barnmorska om du får klåda under graviditeten.

Klåda i samband med graviditet kan variera mycket – från lätta besvär till att vara väldigt jobbigt och stressande. För en del kan det hjälpa att sovrummet hålls svalt, eller att använda tunna och luftiga kläder.

Symtom

De vanligaste symtomen är

  • djup, stickande och brännande klåda, vanligen värst i handflator och på fotsulor
  • ökad klåda på kvällar och nätter.

Klådan ger inga utslag men du kan få rivmärken.

Den besvärliga formen av graviditetsklåda börjar oftast under senare delen av graviditeten, men en del gravida kan få den tidigare.

När ska jag söka vård?

Berätta för din barnmorska om du får klåda under graviditeten. Det är extra viktigt om den är så svår att du har svårt att sova eller koncentrera dig på annat längre stunder.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning.

Vad beror klådan på?

Lättare klåda beror oftast på att magen töjs ut eller att huden är torr, och är vanligt om man har anlag för eksem och allergi. Den besvärligare formen av klåda beror på att levern kan påverkas under graviditeten.

Levern bildar galla som hjälper till att smälta maten. Gallan utsöndras genom gallgångarna ner till tunntarmen. Under graviditeten går utsöndringen långsammare än vanligt.

Besvärlig graviditetsklåda uppstår när utsöndringen av galla blir så pass långsam att gallprodukter fastnar inne i levercellerna och inte kan ta sig fram. Nivåerna av gallsyror i blodet blir då förhöjda, vilket gör att det kliar.

Den besvärliga formen av graviditetsklåda är oftast ärftlig.

Behandling

Om gallsyrorna i blodet är kraftigt förhöjda finns en ökad risk för att barnet föds för tidigt. Barnet kan även drabbas av syrebrist under förlossningen. Men dessa risker är små, och om du har klåda kontrollerar barnmorskan dina värden regelbundet under graviditeten.

Det är nivåerna av gallsyror i blodet som visar om det finns risk att barnet blir påverkat. De flesta kvinnor som har klåda under graviditeten har låga, ofarliga nivåer.

Om gallsyrenivåerna är höga kan du få recept på läkemedel som sänker dem och lindrar klådan. Ibland kan man få detta läkemedel bara för att lindra klådan, även om gallsyrorna inte är kraftigt förhöjda.

Om graviditeten i princip är fullgången kan läkare också överväga att sätta igång förlossningen.

Klådan försvinner efter förlossning

Om du har haft klåda under en graviditet är det vanligt att den kommer tillbaka om du blir gravid igen.

Klådan kan ibland minska något under de sista veckorna före beräknad förlossning. Efter att barnet är fött bruka den försvinna mycket snabbt, oftast inom ett dygn.

Senast uppdaterad:
2015-02-10
Redaktör:

Jessica Envall, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna Glantz, gynekolog och förlossningsläkare, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till