Preventivmedel

Ung kvinna som fått råd kring preventivmedel.

Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Rådgivning kring olika typer av preventivmedel
  • Att hitta ett preventivmedel som fungerar för dig
  • Receptförnyelse av preventivmedel
  • Gynekologisk undersökning

Olika typer av preventivmedel

Det finns flera olika typer av preventivmedel att välja mellan, t.ex. p-piller, minipiller, p-stav, spiral och kondom. Olika preventivmedel fungerar på olika sätt och det är olika från person till person vilket preventivmedel man trivs bäst med. Vi kan hjälpa dig med information om hur de olika preventivmedlen fungerar och försöka hitta ett som passar dig och din livssituation.

Undersökningar

När du besöker oss för rådgivning eller receptförnyelse av preventivmedel brukar vi ställa frågor om din hälsa, om du har några sjukdomar eller äter några mediciner samt om du har ärftlighet för vissa sjukdomar. Vi brukar också mäta ditt blodtryck samt din längd och vikt. Informationen om din hälsa och dina sjukdomar kan påverka vilket preventivmedel som passar dig bäst.

Om du själv vill kan vi göra en gynekologisk undersökning vid besöket.

Vid vissa specifika problem kan vi även hänvisa vidare till en gynekolog. En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar.

Receptförnyelse

Om du har ett preventivmedel i tablettform som du är nöjd med behöver du förnya ditt recept en gång per år. Kontakta oss för att boka ett besök i god tid innan dina tabletter tar slut.

Hormonspiral och p-stav skrivs också ut på recept av barnmorskan. Kontakta oss för att boka ett besök så hjälper vi dig med förnyelse av ditt recept. Du hämtar själv ut hormonspiralen eller p-staven på apoteket och får sedan hjälp med insättning under ett nytt besök hos barnmorskan. Kopparspiral finns på mottagningen och är inte receptbelagd.

Innehållsansvarig för denna sida:

Anna-Karin Lindblom Folkesson
Specialist i allmänmedicin. Regional Medicinsk Chef.

Texten granskades 2017-12-13.