Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Sammanfattning
Det är vanligt att stuka eller vricka foten i samband med motion och idrott.
Symtom
Du har följande symtom om du har stukat foten:
- Det gör ont att stöja på foten.
- Fotleden är svullen.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller jourmottagning samma dag om du har mycket ont, fotleden är kraftigt svullen eller om det inte går att stödja på foten på grund av smärta.
Kontakta en vårdcentral om du efter ett par dagar fortfarande har ont när du går eller om svullnaden inte går ner.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.
Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Vad kan jag göra själv?
Det finns flera saker du kan göra själv om du har stukat foten.
Högläge
Det känns ofta skönt att hålla den skadade foten högt. För att dämpa svullnaden bör skadan hållas högre än hjärtat. Du kan lägga dig på golvet och ha foten på en stol eller en stor kudde.
Linda leden för att förhindra svullnad
Skadan läker fortare om du kan minska blödningen. Det kan du försöka göra genom att linda den skadade kroppsdelen med en elastisk binda. Det är bra att linda hårt till att börja med för att minska svullnaden. Spänn den elastiska bindan maximalt mellan varje varv. Lossa på bindan när det har gått 15 minuter. Om du känner domningar måste du lossa på bindan på en gång.
Det kan vara bra att ha ett förband runt skadan så länge det känns svullet eller gör ont. Den elastiska bindan får inte sitta för hårt om den ska fungera som ett stödförband. För att undvika att förbandet blir för hårt kan du spänna bindan maximalt och sedan släppa efter lite innan du lägger ett nytt varv.
Is kan lindra
Det kan kännas skönt att kyla ner det skadade området. Det kan du göra genom att lägga is i en plastpåse mellan lagren på den elastiska bindan. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada.
Receptfria läkemedel mot smärta
Du kan ta smärtstillande läkemedel om du har ont. Du kan använda läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Du kan också använda så kallade NSAID, till exempel läkemedel som innehåller ibuprofen, som Ibumetin och Ipren. Du bör inte använda NSAID om du är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom, tidigare har haft magsår, har astma eller är gravid.
De receptfria medlen finns i olika former. Förutom tabletter finns det till exempel stolpiller och gel som du smörjer på huden.
Träna upp styrkan i fotleden
När du känner att du kan stödja på foten utan att det gör ont är det bra att börja träna upp styrkan i fotleden igen. Det gör du ofta automatiskt eftersom du börjar använda foten som vanligt. Om du har en tendens att ofta stuka fotleden kan det vara bra att lägga lite extra energi på att bygga upp musklerna runt leden, och till en början skydda leden med någon typ av stöd. Ibland kan du behöva få hjälp av en fysioterapeut.
Se en film om hur du lindar foten
Här kan du se en film med instruktioner om hur du lindar en stukad fot.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.
Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.
- Senast uppdaterad:
- 2018-06-20
- Redaktör:
Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden
- Granskare:
Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg
Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
Synpunkter på innehållet? Tyck till