Akupunktur och dry needling

Akupunktur kan användas som smärtlindring vid värk i muskler och leder.

Vi utför västerländsk akupunktur som är en vidareutveckling av traditionell kinesisk akupunktur. Det är inte kartlagt exakt vad som händer i kroppen vid akupunktur, men många studier har visat att västerländsk akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra smärta.

Akupunktur kan till exempel användas vid:

  • Smärta i ländryggen, nacken eller skuldrorna
  • Tennisarmbåge
  • Knäartros

Så går behandlingen till

Akupunkturen utförs av en person som är vidareutbildad i akupunktur. Vid behandlingen får du ta av dig kläderna på den del av kroppen som ska behandlas. Oftast får du sitta eller ligga ner under behandlingen. Den som utför behandlingen sätter ett antal tunna sterila nålar i muskler, senor eller bindväv. Nålarna kan sättas i det område du har ont, men även på andra delar av kroppen.

Att få akupunktur kan kännas på olika sätt. Det kan till exempel kännas pirrande, tryckande, värmande eller kylande. Det kan också göra lite ont eller kännas avdomnat i området där nålarna sätts.


Dry needling

Dry needling är en behandlingsform med akupunkturnålar. Namnet "dry-needling" kommer av att nålar sticks men det tillsätts inga läkemedel utan det är själva det torra sticket som ger behandlingseffekten.

Vanligast behandlingsmålet är att ömmande punkter i musklerna, så kallade "triggerpunkter" behandlas. Nålarna sticks då in i punkten upprepade gånger tills en tydlig avslappning sker. Trots att nålar används så skiljer sig behandlingen från akupunktur och har inte samma verkningsmekanismer som traditionell akupunktur.

Vanliga tillstånd som behandlas med dry-needling kan vara:

  • Smärtor i vadmuskulaturen
  • Axelsmärtor
  • Rygg- och nackbesvär

Kompletterande behandlingar

Beroende på vilka besvär du har kan det vara aktuellt att komplettera akupunktur eller dry needling med andra behandlingar, till exempel träning.

Innehållsansvarig för denna sida:

Peter Sjöstedt
Specialist i allmänmedicin. Regional Medicinsk Chef.

Texten granskades 2017-10-16.

Innehållsansvarig för denna sida:

Mahshid Klang
Medicinskt ansvarig läkare,
specialist allmänmedicin

 

Läs vidare