Vi följer din hälsa genom hela graviditeten och hjälper till med preventivmedel, cellprov och test av könssjukdomar.
Cellprov görs regelbundet på kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning.
Hos oss kan du få hjälp att testa dig för olika könssjukdomar som smittar via sex.
Om du känner symptom eller är orolig för att du kan ha smittats av en könssjukdom kan du kontakta oss så hjälper vi dig med provtagning. Vi kan också hjälpa dig med information och rådgivning om säkert sex och olika typer av preventivmedel.
Har du frågor om sex eller upplever något besvär i samband med sex? Då får du gärna komma till oss för sexualrådgivning.
Vanliga besvär som vi kan hjälpa till med är till exempel upplevd smärta vid samlag, ingen eller minskad sexlust eller problem med torra slemhinnor. Alla frågor och funderingar som rör sex är välkomna.
Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.
Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.
Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom provtagning och kontroller kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda hjälp eller råd och stöd för åtgärder. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.
Region Skånes Basprogram:
Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret.
Genom rutinultraljud (RUL), KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.
Vid besöken hos din barnmorska kan du få mer information om fosterdiagnostik och hur de olika undersökningarna går till.
I samband med graviditeten kan du drabbas av olika typer av besvär. Det är till exempel vanligt att må illa i början av graviditeten och en del får ont i ryggen och höfterna längre fram i graviditeten. Berätta gärna för barnmorskan om de besvär du upplever.
Tätare kontroller eller remiss vid komplikationerOm barnmorskan upptäcker något som avviker från en normal graviditet eller om du av någon anledning inte mår bra kan du behöva mer hjälp än planerat. I vissa fall får du komma på tätare kontroller hos barnmorskan. Du kan också få hjälp med remiss till olika typer av specialister.
Det krävs tålamod och rätt stöd för att få till en välfungerande amning. På barnmorskemottagningen kan du få information och råd inför den stundande amningen. Vi kan visa dig olika tekniker och berätta om alternativ till amning.
När barnet är fött kan barnavårdscentralen hjälpa dig som upplever lättare amningsproblem, såsom såriga bröstvårtor och spända bröst.
Vi erbjuder föräldraträffar för alla blivande föräldrar. Att delta i en föräldraträff är ett bra tillfälle att träffa andra blivande föräldrar, ställa frågor och lära sig mer om förlossningen, barn och föräldraskap.
Tala med din barnmorska om kommande föräldraträffar.
När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på:
PKU-provet är ett blodprov som tas på alla nyfödda barn i Sverige. Genom provet kan man hitta några mycket ovanliga men medfödda sjukdomar som går att behandla om de upptäcks i tid. Provet bör tas så tidigt som möjligt från 48 timmars ålder.
Välkommen på drop-in för PKU-provtagning och viktkontroll. Tag med remiss från kvinnoklinken. Om du är i behov av tidigare provtagning är du välkommen att ringa för att boka tid hos barnmorska.