Kvinna i gym Kvinna i gym

Vårt utbud

Hos oss hamnar du som individ i centrum och får den hjälp du behöver för att nå dina mål.

 • Träning & friskvård

  Träna dig frisk!

   

  Piggare, friskare, gladare, starkare, rörligare
  – fördelarna med att röra på dig är många!

  Hos oss hamnar du som individ i centrum och får den hjälp du behöver för att nå dina mål. Har du inte tränat hos oss tidigare bokar vi in en tid med en av våra välutbildade tränare. Utifrån dina förutsättningar, tidigare träningserfarenhet, eventuella skador och/eller problemområde och naturligtvis syftet med din träning – din målbild, får du ett personligt träningsprogram. Vi hjälper dig igång med övningarna och lägger upp en plan om hur träningen kan utvecklas efter hand.

  Ta kontroll över din framtid – Ring och boka en tid, redan idag!

  Nedre åldersgräns för träning på egen hand är 15 år fyllda (13 år i sällskap av vuxen). Någon övre åldersgräns har vi inte.

  Piggare, friskare, gladare, starkare, rörligare – fördelarna med att röra på dig är många! Hos oss hamnar du som individ i centrum och får den hjälp du behöver för att nå dina mål. Har du inte tränat hos oss tidigare bokar vi in en tid med en av våra välutbildade tränare. Utifrån dina förutsättningar, tidigare...

 • – PT (personlig tränare)

  Vad vill du få ut av din träning och vilken är den bästa vägen mot dina mål? Har du någon specifik utmaning framför dig eller behöver du bara en knuff i rätt riktning för att göra träning till en naturlig del av vardagen?

  Oavsett vad du har för behov står vi beredda att hjälpa till och gör vårt yttersta för att göra träningen till en positiv upplevelse i motsats till ett nödvändigt ont i jakten på ett långsiktigt mål.

  Tror du att en personlig tränare skulle vara något för dig är du välkommen att boka en kostnadsfri konsultation. Vid detta första möte diskuterar vi dina förutsättning och målsättningar utifrån vilka vi gör upp en plan som passar just dig och din livssituation.

  Vad vill du få ut av din träning och vilken är den bästa vägen mot dina mål? Har du någon specifik utmaning framför dig eller behöver du bara en knuff i rätt riktning för att göra träning till en naturlig del av vardagen? Oavsett vad du har för behov står vi beredda att hjälpa till…

 • – Gruppträning & schema

  Vi erbjuder träning i grupp i olika former. I vårt träningsschema kan du läsa mer om de olika grupperna. Välkommen att boka träningspass/rehabgrupp via vårt bokningssystem

 • – Medicinsk massageterapi

  Medicinsk massageterapi syftar till att ge:

  • Smärtlindring
  • Mjukare muskler
  • Smidigare leder
  • Starkare immunförsvar
  • Minskad stress
  • Ökad kroppskännedom
  • Behandling av ”musarm”, ”tennisarmbåge”, muskulär ischias, rygg-, axel- och nackproblematik.
  • Lindring av symtom efter stroke, vid MS, reumatism och andra sjukdomar som påverkar rörelseapparaten.

  Tillsammans arbetar vi utifrån dina specifika behov och mål genom att lägga upp en behandling som passar just dig.

  Välkommen att boka tid i receptionen eller på telefon 0411-79140!

  PRISER
  25 min – 350:-
  50 min – 575:-
  75 min – 825:-

  Priser gäller från den 1 januari 2018.

 • Sjukgymnastik

  Sjukgymnastik – den aktiva vägen till smärtlindring!

  Sjukgymnasten/fysioterapeutens viktigaste uppgift är att visa sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas som medel för att leva ett aktivt liv med god livskvalitet.

  Sjukgymnaster/fysioterapeuter har en vetenskapligt grundad kompetens att hjälpa människor att stärka sin hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt rehabilitera dessa för att bättre kunna möta livets krav.

  För vilka besvär kan man söka sjukgymnast/fysioterapeut på Capio Wellness Ystad?

  På Capio Wellness Ystad är vi inriktade främst på besvär ifrån kroppens muskler och leder. Till oss kan man söka med akuta och/eller långvariga smärttillstånd. Exempel på tillstånd som du kan söka hjälp för är: idrotts- och motionsskador, rygg- och nackbesvär, huvudvärk, artros och graviditetsrelaterade besvär. Vi har även olika projekt som syftar till att minska risken för fall, förbättra/främja hälsosamma levnadsvanor med träning vid stroke/TIA samt viktminskningsprojekt.

  Sjukgymnasterna/fysioterapeuterna på Capio Wellness Ystad är stolta över: sin breda och höga kompetens, tillgången till ett topputrustat gym, den höga patientnöjdheten och den evidensbaserade fokuseringen på träning som ett effektivt behandlingsalternativ.

   

  Vad gör sjukgymnasten/fysioterapeuten?

  Vid första besöket får du berätta ingående om dina besvär. Svaren hjälper oss att förstå vad som är orsaken. Vi gör en noggrann fysisk undersökning för att göra rätt bedömning och vi förklarar symptomen och den läkningstid som är rimlig för de besvär du har. Förutom att få information och råd kring besvären behövs det ofta behandlingsåtgärder.

  Några behandlingar är riktade mot att minska smärta, andra mot att förbättra t.ex. styrka, rörlighet och balans. När funktionsdiagnosen är ställd får man ibland en provbehandling för att se om besvären blir bättre. Tillsammans med sjukgymnasten/fysioterapeuten sätter man upp ett mål för behandlingen och gör upp en behandlingsplan. Det är viktigt att man förstår sammanhanget och vad man själv kan påverka.

  Sjukgymnasten/fysioterapeuten har kompetens att bedöma om det finns behov av annan vårdkontakt och samarbetar med övrig vårdpersonal.

  Bra att veta!

  Det är remissfritt att söka sjukgymnast/fysioterapeut. Remissfrihet innebär att du som patient har rätt att besöka/boka tid till oss direkt, utan remiss från läkare.

  Högkostnadskort och frikort gäller hos oss. För dig som är under 20 år och dig som är 85 år eller äldre är besöken kostnadsfria.

  VIKTIGT! Om du uteblir från ett tidsbeställt besök utan att ha lämnat återbud eller avbokar senare än 24h före bokad tid får du betala dubbel patientavgift för besöket. Även om besöket skulle ha varit kostnadsfritt får du betala en avgift för uteblivet besök, detta gäller alltså även dig som har frikort.

 • – Artrosskola

  Artrosskola – för dig med besvär i höft och knä

  Artros är mycket vanligt, betydligt vanligare än högt blodtryck, hjärtsjukdom och diabetes. Artros kan drabba alla leder i kroppen men är vanligast i knä, höft, fingrar, rygg och stortåns grundled.

  Ungefär 5 % i åldrarna 35 – 54 år har artrostecken som syns på röntgen. Eftersom artros är en kronisk sjukdom ökar förekomsten av artros som syns på röntgen med stigande ålder. Man beräknar att ca 10 % av alla män och 18 % av alla kvinnor över 60 år har besvär som relateras till artros. Det beräknas att ca 700 000-800 000 personer lever med artros i någon led.

  Vi sjukgymnaster/fysioterapeuter på Capio Wellness Ystad anordnar regelbundet artrosskola, i första hand för dig med besvär i höft och knä. Artrosskolan består av två teoritillfällen. Vid första teoritillfället pratar vi om vad artros är, förekomst, anatomi och riskfaktorer. Under andra tillfället fokuserar vi på behandling vid artros. Vi berättar om träningens effekter och olika konservativa behandlingsmetoder. Vid detta tillfälle informerar också vår personliga tränare Charlotte om kostens betydelse vid artros och för att hålla vikten och därmed belastningen på lederna.

  Syftet med skolan är att utifrån aktuell forskning ge dig verktyg för att på bästa sätt kunna hantera och minimera dina besvär.

  Parallellt med artrosskolan får du hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut med träning och eventuell annan behandling för smärtlindring och förbättrad funktion.

  Har du artros och är i behov av stöd i din träning, kontakta oss för att boka en tid med någon av våra sjukgymnaster/fysioterapeuter.

 • – Fall och förebyggande träning

  33-50 % av alla över 65 år (i Sverige) faller minst 1 gång/år.

  Fallolyckor är den i särklass vanligaste olyckstypen och äldre löper större risk att falla än yngre personer. 2/3 av alla män över 65 år som förolyckas gör det p.g.a. fallolyckor. Mer än 3/4 av alla kvinnor som förolyckas gör det p.g.a. fallolyckor.

  Fall sker oftast i vardagliga aktiviteter, ex promenad, och den vanligaste platsen är i hemmet. Hälften av alla fall leder till fysisk skada. Låg bentäthet-osteoporos, innebär en ökad risk för att ådra sig en fraktur.

  Fysisk aktivitet och träning är den enda åtgärd som har vetenskapligt stöd för både fall- och frakturrisk! Starka bevis finns för att träning med fokus på förbättrad balans och styrketräning för nedre extremiteten kan minska risken för fall.

  Emeli och Anja, sjukgymnaster på Capio Wellness Ystad, startade våren 2016 ett fallförebyggande projekt. Över 100 personer har varit och lyssnat på vår föreläsning och 34 personer har deltagit i vår individuellt anpassade träning i grupp. Vi har sett mycket goda resultat vad gäller förbättrad balans, funktion och även livskvalitet och erbjuder därför denna möjlighet igen.

  Projektet börjar med en föreläsning om fall och vad du kan göra för att minska risken för fall. Alla åhörare får efter föreläsningen fylla i en enkät som bedömer risken för fall. De personer som har en förhöjd fallrisk erbjuds en individuell bedömning och därefter individuellt anpassad träning i grupp två gånger per veckan under en 8-veckors period. Efter perioden sker en utvärdering av balans, funktion och livskvalitet.

  Projektet är återkommande under vår och höst, hör av dig om du är intresserad.

 • – Stroke-rehabilitering - kom igång med träning

  Stroke, en hjärninfarkt eller hjärnblödning, drabbar var sjätte individ i Sverige. Ungefär var femte drabbad är i arbetsför ålder och idag lever minst 140 000 personer med följderna efter en stroke.

  Efter en stroke eller TIA är risken för återinsjuknande förhöjd och våra levnadsvanor är viktiga faktorer. Fysisk aktivitet och sunda matvanor samt att undvika rökning och alkohol är exempel på saker vi kan göra för att minska risken för både första insjuknande och återfall av stroke eller TIA.

  Enligt en undersökning upplever sig var femte strokedrabbad inte fått den rehabilitering man behövt och den vardagliga funktionen försämras för många under det första året efter en stroke. På Capio Wellness Ystad pågår just nu ett pilotprojekt där vi erbjuder föreläsning och anpassad fysisk träning i grupp för personer som fått en stroke eller TIA för att bibehålla eller öka den fysiska förmågan och minska risken för återinsjuknande.

  Har du drabbats av en stroke eller TIA och känner att du vill ha hjälp att komma igång med motion eller träning? Då är du välkommen att boka en tid med någon av våra sjukgymnaster så hjälper vi dig på vägen!

 • – Trygg med din rygg

  Föreläsning för dig med återkommande eller långvariga ryggbesvär

  Ländryggsbesvär är en av våra vanligaste åkommor och drabbar ungefär 80 % av befolkningen någon gång i livet. Forskning säger att 60-75 % av befolkningen som haft ryggbesvär en gång i livet kommer att få det igen eller utveckla kroniska besvär.

  Den totala kostnaden för ländryggsbesvär är större än för någon annan sjukdom som kan kostnadsberäknas.

  Vi sjukgymnaster på Capio Wellness Ystad anordnar regelbundet ”Trygg med din Rygg” som består av två teoritillfälle i vår föreläsningssal på andra våningen.

  Syftet är att ni ska få kunskap om ryggen, hur den fungerar samt att hjälpa er att hitta strategier när ryggproblem uppstår i framtiden. Vi berättar bla om statistik, anatomi, riskfaktorer, ergonomi och om träningens betydelse vid ryggbesvär.

  Du som är patient är välkommen på föreläsningarna ”Trygg med din rygg”, ta kontakt med din sjukgymnast för mer information.

 • Kurser

  Kurser med olika inriktningar

  Vi utökar vårt utbud och erbjuder nu ett flertal kurser med olika inriktningar. Efter ett antal år med uppskattade kinesiotapekurser i egen regi men i extern lokal har vi i samband med flytt december 2012 nu möjlighet att anordna kurser ”i eget hus”.

  Naturligtvis fortsätter vi med våra egna kurser samtidigt som vi nu plockar in externa föreläsare/instruktörer för att nå ännu fler och på sikt bli en ledande aktör på utbildningsmarknaden i södra Sverige.

  Håll utkik efter kommande kurser här.

   

 • – Kinesiotape – vi lär dig tejpa rätt

  Vi utbildar enligt ett internationellt utbildningskoncept med den patenterade orginaltejpen Kinesio Tex Gold FingerPrint!

  Kinesiotape utvecklades i Japan under början av 1970-talet av Dr Kenzo Kaze. Tekniken skiljer sig mycket från traditionell tejpning. Man använder sig av kinesiotapens elasticitet på olika sätt för att korrigera muskelfunktion, förbättra blod- och lymfcirkulation samt öka proprioception. Kinesiotape är ett användbart verktyg som kan ge smärtlindring, förbättrad rörlighet och förkorta rehabiliteringstiden efter skador.

  KT1 (kinesiotape steg 1), 2 kursdagar
  KT1 introducerar deltagarna i kinesiotapemetoden. Screening och muskeltester samt tejpapplikationer utifrån vanliga diagnoser introduceras. Fokus ligger på praktisk tejpning och förståelse för helhetstänket bakom metoden. Sex screeningtester hjälper dig att välja din tejpapplikation och gör att du ser omedelbar effekt på smärta, rörlighet och/eller funktion.
  Kursinstruktör: Sandra Andersson

  KT2 (kinesiotape steg 2), 2 kursdagar
  För deltagare som genomfört KT1. Lär dig metodens korrektionstekniker och deras användningsområden i förhållande till olika diagnoser. Exempel på problemområden som behandlas är: patellakorrektion, skulderinstabilitet, plantarfasciit, whiplash, lymfödem, ärrbildning och neurologiska besvär. Efter kursen erhålles två månaders fri access till Kinesio Taping database www.kinesiotaping.com/membership.php (värde 99$). Det finns också möjlighet att genomföra ett teoretiskt prov och bli registrerad som CKTP (Certified Kinesiotaping Practitioner).
  Kursinstruktör: Sandra Andersson

  KT3 (kinesiotape steg 3), 1 kursdag
  KT3 innehåller kliniskt resonemang och avancerade tekniker inom kinesiotapemetoden. Det sker en uppsamling och repetition av samtliga tekniker samt en presentation av exempel på hur muskeltekniker kombineras med korrektionstekniker. Kursdeltagarna kommer även att introduceras i ännu fler avancerade tekniker samt öva på problemlösningar inom metoden utifrån olika diagnoser.

  Kursinstruktör: Sandra Andersson

 • – Formthotics – individuella fotinlägg

  Formthotics är en sorts prefabricerade, mjuka inlägg som formas individuellt till patienten efter uppvärmning. Under kursen presenteras sex tester enligt ett screeningsystem samt korrigeringar. Utbildningen vänder sig främst till Leg. Sjukgymnaster eller andra med relevant utbildning.

  Kursinstruktör: Sandra Andersson

 • – McKenzie metoden – MDT

  McKenzie metoden – MDT

  A-kurs – Lumbalryggen
  Denna kurs består av föreläsningar samt patientdemonstrationer av patienter med smärta från lumbalcolumna. De teoretiska aspekterna av McKenzies koncept presenteras och diskuteras. Diagnoskategorierna posturalt syndrom, dysfunktionsyndrom och derangementsyndrom beskrivs i detalj. Tillämpliga strategier beskrivs med betoning på användningen av egenbehandling. Den kliniska effektiviteten och begränsningarna av McKenzie-konceptet på smärttillstånd i lumbalcolumna illustreras av patientdemonstrationer.

  B-kurs – Cervikal- och thorakalryggen
  Denna kurs innehåller föreläsningar samt demonstrationer av patienter med smärta från nacke och bröstrygg. McKenzies koncept för diagnostik och behandling liksom de tre syndromen repeteras. Behandlingsstrategier för behandling av cervikal huvudvärk och trauma (whiplash) gås igenom med tyngdpunkt på användningen av egenbehandling. Den kliniska effektiviteten och begränsningen av McKenzie-konceptet på smärttillstånd cervikalt och thorakalt illustreras genom patientdemonstrationer.

  C-kurs – Avancerad problemlösning lumbalrygg samt nedre extremitet
  Denna kurs har karaktären av workshop som betonar studentdeltagande i problemlösning, kategorisering och behandling av ”svåra” patienter. Även denna kurs inkluderar patientdemonstrationer. Problem och svårigheter som upplevts av deltagarna diskuteras. Korrekt användning av självträningsmetoder och mobiliseringstekniker tränas, och alternativa tekniker för mobilisering och självmobilisering diskuteras. Differentialdiagnostik SI-led – höft – ländrygg gås igenom. Denna kurs innehåller även två dagar med diagnostik och behandling av nedre extremitet med MDT.

  D-kurs – Avancerad problemlösning cervikal- och thorakalrygg samt övre extremitet
  Denna kurs är en praktisk workshop som betonar deltagarnas egen aktivitet vid avancerad problemlösning, kategorisering och behandling av mer komplexa och kroniska patienter. Kursen inkluderar patientdemonstrationer. Problem och svårigheter upplevda av deltagarna diskuteras. Grundläggande aspekter relaterade till manuell behandling, indikationer och kontraindikationer för användning av manuella tekniker behandlas i detalj. Mer avancerade manuella tekniker för cervikal-, thorakal- och lumbal-columna gås igenom och tränas. Denna kurs innehåller även diagnostik och terapi av övre extremitet samt workshop cervikal- och thorakalcolumna.

  Kurserna är öppna för fysioterapeuter/sjukgymnaster och läkare.

  Del A skall genomföras först, och del D sist. Beslutet om att i vilken ordning del B och C skall genomföras tas av kursdeltagaren själv.

 • – ”The Shoulder – Complex doesn’t have to be Complicated”

  Känner du att patienter med axelbesvär kan vara svåra att bedöma? Att skulderkomplexet ibland blir för komplicerat? Då är detta rätt kurs för dig.

  Utifrån aktuell forskning, evidens och klinisk erfarenhet får du under 2 informativa och roliga dagar lär dig hur du på ett enkelt och evidensbaserat sätt kan bedöma och behandla vanliga besvär i skuldran. Du kommer få gå genom det aktuella kunskapsläget kring anatomi och biomekanik, diagnostiska test samt funktionella bedömningar genom hela rörelsekedjan. Inte minst får du möjlighet att testa, repetera, utvärdera och diskutera övningar med progressioner i rehabilitering av skulder besvär.

  Om kursledaren
  Förutom sina tydliga åsikter och en färgstark närvaro på sociala medier har ”The Sports Physio” Adam Meakins över 10 års erfarenhet som fysioterapeut specialiserad på idrott och skulderbesvär bland skilda patientkategorier. Vid sidan av sitt kliniska arbete och att hålla workshops är Adam involverad i diverse forskningsprojekt och har varit engagerad som föreläsare bland annat för studenter på fysioterapiprogrammet på Brunei University.

  För mer information om Adam och kursen, besök gärna hans hemsida:

 • – Explain pain

  De senaste decennierna har inneburit stora framsteg i förståelsen av smärta som biopsykosocialt fenomen. Vi vet nu till exempel att smärta och vävnadsskada ofta är dåligt korrelerade. Vi vet också att smärtupplevelsen och hur vi hanterar smärtproblem påverkas av våra tankar och känslor. Ökad förståelse för smärta och smärtfysiologi är ett evidensbaserat terapeutiskt redskap för alla med såväl akut eller långvarig smärta som skador.

  I kursen Explain Pain, baserad på boken med samma namn, får du under 2 dagar lära dig de senaste rönen kring hur smärta hänger ihop med bland annat vävnadsskada, immunresponser, stress och tankebanor. Du får också lära dig hur du på ett engagerande och intresseväckande sätt med hjälp av liknelser och berättande exempel kan förmedla denna kunskap till dina patienter. På så sätt ger du dina patienter redskap för att förstå, hantera och behandla sin smärta vilket har visats leda till minskad smärta och ångest såväl som förbättrad livskvalitet.

  Om Noigroup: Neuro Orthopaedic Institute (Noigroup) är en internationell organisation där du återfinner några av världens främsta forskare och instruktörer inom smärta och nervsystemet. Organisationen har bedrivit undervisning över hela världen under 20 år utifrån ständigt uppdaterad kunskap och starkt fokus på klinisk applikation.

  Om kursledaren: Ben Davies är legitimerad fysioterapeut och erfaren kursledare vid Noigroup. Ben har mångårig erfarenhet av behandling av patienter med ryggsmärtor och långvariga smärttillstånd. Han bedriver för tillfället doktorandstudier inom ämnet fysioterapi vid smärtsam diabetesneuropati. Kursen kommer hållas på engelska.

  Frågor och anmälan till kursen görs till linder@ystadrehab.se

  OBS! Kursen hålls på engelska.

 • Bokningsregler

  Anmälan och ångerrätt

  Samtliga priser är angivna exklusive 25 % moms.

  Vid våra kurser och workshops följer vi de standardregler som utarbetats av Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag vilket innebär följande villkor:

  • Din anmälan är bindande så snart vi accepterat bokningen och skickat bekräftelse på att du antagits på kursen.
  • Vid avbokning 4 – 2 veckor före kursstart debiterar vi 50 % av kursavgiften.
  • Vid avbokning 2 – 0 veckor före kursstart debiterar vi 100 % av kursavgiften.
  • Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan i samma företag efter samråd med oss.
  • Om vi är tvungna att ställa in en kurs återbetalas alla inbetalda avgifter. Ersättningar därutöver utbetalas ej.
  • Betalning görs via faktura innan kursstart.

  Vi tillämpar 14 dagars ångerfrist enligt lagen (2005:59) om distansavtal. Ångerfristen börjar gälla från och med att vi bekräftat din plats.

  Detta innebär att du har rätt att avboka och få full återbetalning av avgiften utan att ange något skäl så länge du meddelar oss senast 14 dagar från det att vi bekräftat din anmälan. Om du anmält dig så pass sent att du redan gått kursen innan de 14 dagarna passerat har du däremot ingen ångerrätt i efterhand.

  Avbokar gör du via e-post till angiven kursansvarig eller via brev till:

  Ystad Rehab Center
  Aulingatan 22A
  271 39 Ystad

  Konsumentverkets hemsida finns ett standardformulär du kan använda. Detta är dock inte något krav utan det räcker att du tydligt meddelar oss skriftligt enligt ovan att du vill avanmäla dig från kursen.

  När vi fått meddelandet om avanmälan kommer vi snarast att skicka en bekräftelse på detta samt så fort vi kan, senast inom 14 dagar, betala tillbaka din anmälningsavgift. Detta görs på samma sätt du betalat om vi inte kommit överens om något annat. Återbetalningen kommer ske utan att det innebär någon extra kostnad för dig.

 • Bli medlem

  Börja träna med oss på Ystad Rehab Center och Axla Wellness. Det kvittar om du tränat förr eller om du är nybörjare. Vi tar hand om dig!

  Att bli medlem hos oss är enkelt. Välkommen att ringa eller komma förbi oss, så hjälper vi dig.

 • Fysioterapins dag

  Fira fysioterapins dag med oss den 8 september!
  I år gör vi något positivt av att halva vår träningshall kommer att vara stängd för utrustningsinstallation. Vi ställer in ordinarie gruppträningspass och ersätter med träningspass och workshops med olika inriktning.

  Ytterligare information om vad som händer under dagen kommer inom kort.