Ibland kan vi drabbas av nedstämdhet, oro och svårigheter att hantera det vi möter i livet. Då är du varmt välkommen till oss. Våra psykosociala resurser arbetar självständigt men alltid i nära samarbete med våra läkare. Vi kan bland annat hjälpa dig som upplever nedstämdhet, sömnproblem, stress, utmattning, sorg eller koncentrationssvårigheter.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi (KBT) innebär att du får hjälp att må och fungera bättre genom att ändra ditt beteende, din syn på dig själv och din syn på omvärlden.
Vi kan bland annat hjälpa dig med:
- Social fobi
- Panikattacker, ångest.
- Kronisk smärta
- Oro och grubblerier
- Tvångssyndrom
- Stress- och utmattningsproblematik
- Missbruk (alkohol, droger, spel, shopping, mat, sex m.m.)
- Kriser vid sjukdom, trauma eller sorg
- Nedstämdhet, depression
- Relationsproblem eller separationer.
- Ätstörningar
- Övervikt
Dina besök hos oss
Under ditt första besök pratar vi om dina problem och hur de hindrar dig från att klara av din vardag. Vi frågar om dina förväntningar och förhoppningar och försöker att anpassa behandlingen så mycket som möjligt efter dem. Vi berättar också om metoden KBT och sätter ramar för dina fortsatta besök.
Vanligtvis träffas vi en gång i veckan under 5-10 veckor, men det kan också röra sig om enstaka besök med längre mellanrum. Om vi bokar in ett nytt möte kan du få med dig en uppgift att genomföra till dess. Det kan exempelvis handla om att läsa på om ditt tillstånd, fundera över vad du vill göra mer av i livet, eller observera hur du beter dig i olika situationer.
Följande besök
Du får göra övningar och utmana dig själv både under och mellan besöken. När du kommer hit går vi igenom dina hemuppgifter, diskuterar viktiga händelser som inträffat sedan ditt senaste besök och undersöker vad som får dig att trivas bättre med tillvaron. När du har verktygen för att arbeta vidare på egen hand avslutas behandlingen. Ibland bokas uppföljande besök in längre fram.
Ylva Jansson, kurator
Jenny Casselholm KBT- terapeut