Högt blodtryck (hypertoni)

Högt blodtryck (hypertoni). Blodtrycksmätare.

Hos oss kan du som har högt blodtryck (hypertoni) få hjälp med blodtrycksmedicin och mätning av ditt blodtryck. Vi kan också erbjuda information och råd om hur du själv kan påverka ditt blodtryck genom att förändra din livsstil.

Vi kan hjälpa dig med:

  • Medicin för högt blodtryck
  • Kontroll av ditt blodtryck
  • Kompletterande undersökningar, t.ex. 24-timmars blodtrycksmätning
  • Information och samtal om kost, motion, alkohol, tobak och stress

Dina besök hos oss

Om du har högt blodtryck får du vanligtvis besöka både läkare och sjuksköterska. Hos läkaren kan du få hjälp om du behöver medicin för att sänka ditt blodtryck. Det är också läkaren som sätter diagnosen högt blodtryck (hypertoni).

Hos sjuksköterskan får du hjälp att mäta ditt blodtryck. När du ska mäta ditt blodtryck är det bra om du kommer i god tid, så att du hinner sitta ner och vila minst en kvart före mätningen.

Om du har fått en ny medicin eller ändrat dosen hos läkaren behöver vi kontrollera blodtrycket efteråt för att se att behandlingen fungerar.

Utredning av högt blodtryck

Vi kan även hjälpa dig med utredning av ett förhöjt blodtryck. Det innebär att vi ställer frågor om din hälsa och om sjukdomar i släkten för att bedöma risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vi mäter ditt blodtryck och du får lämna blodprov och urinprov. I vissa fall tar vi även ditt EKG. Om du har diagnosen hypertoni görs vanligtvis en årlig kontroll av dina värden.

Samtal om livsstilsförändringar

Ofta har du själv möjlighet att påverka ditt blodtryck genom att förändra din livsstil. Hos oss kan du få information och råd samt motiverande samtal om kost, motion, alkohol, tobak och stress.

24-timmars blodtrycksmätning

Ibland behöver man göra en 24-timmars blodtrycksmätning för att se hur blodtrycket ligger under ett dygn. Du kommer då till mottagningen för att få blodtrycksmätaren monterad. Den mäter sedan blodtrycket regelbundet under hela dygnet. Dagen efter får du komma tillbaka till oss för att ta av dig mätaren.

Ibland remitterar vi dig till en annan klinik för att göra den här undersökningen.

Innehållsansvarig för denna sida:

Peter Thesleff
Specialist internmedicin, medicinsk gastroenterologi och klinisk nutrition.
Regional Medicinsk Chef