Tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning. Man sitter på café och är röksugen.

Har du funderingar kring ditt tobaksbruk? Vill du få hjälp att sluta röka eller snusa? Då är du varmt välkommen till oss.

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Information om tobak och beroende
  • Motiverande samtal
  • Farmakologisk behandling/läkemedel som komplement till samtal
  • Målsättning och vägledning
  • Metoder för att förändra dina tobaksvanor

Dina besök hos oss

Målet med din behandling är att du ska må bättre, bli medveten om hur ditt tobaksbruk ser ut och hitta metoder för att förändra det.

Första besöket

Under första besöket pratar vi om din livssituation och dina tobaksvanor. Vi frågar dig varför du valt att komma hit och vad du är intresserad av att förändra. Därefter sätter vi tillsammans upp ett mål. Om du vill får du information om hur rökning eller snusning påverkar dig i olika situationer, fysiskt och psykiskt. Är du motiverad och vill ha hjälp att förändra ditt tobaksbruk bokar vi vanligtvis in ett återbesök ganska snart efter ditt första besök. Vi erbjuder/rekommenderar, beroende på hur mycket och länge du rökt, en lungfunktionsundersökning.

Följande besök

Besöken som följer består av motiverande samtal med fokus på tobak som problemområde. Ditt mål kan vara att sluta röka eller snusa helt, men kan också vara att minska ner. Vi pratar fördelar, nackdelar, triggers och substitut. Om du vill kan du få hjälp med att registrera ditt tobaksbruk och på så sätt bli mer medveten om och minska ner på din rökning eller snusning. I början är det bra om vi träffas ofta och regelbundet. I takt med dina framsteg träffas vi mer sällan. När du känner att du har verktygen för att arbeta vidare på egen hand avslutar vi behandlingen.

Innehållsansvarig för denna sida:

Katarina Wettin
Regional Medicinsk Chef.

Texten granskades 2018-01-06.