Webbokning av telefontid ur funktion

För närvarande är vår webbtjänst boka telefontid ur funktion. Vi beklagar detta och ber er istället ringa vårt växelnummer för kontakt. Inom kort kommer en motsvarande tjänst att vara på plats.

Att sluta snusa (1177)

Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Sammanfattning

Det finns många skäl att sluta snusa och använda tobak. Framför allt befriar du dig från ett beroende och förbättrar både hälsa och ekonomi. Om du planerar för att sluta med snuset är det viktigaste att du verkligen vill. Ställ därför först två frågor till dig själv: Varför snusar jag? Varför vill jag sluta snusa?

Snusande är ett nikotinberoende för kroppen och hjärnan, men det är också till stor del en vana och ett inlärt beteende. Du har förmodligen egna kopplingar mellan snusning och till exempel måltider eller särskilda tider på dagen och platser.

Nikotin är en dålig belöning

Snuset innehåller nikotin. När du snusar utvecklar hjärnans belöningssystem ett beroende av nikotin. Det är välkänt att rökt tobak och cigaretter är extremt farligt för hälsan, medan snusets skadeverkningar inte har studerats i lika stor omfattning ännu. Det är ändå helt klart att snusning är skadligt för hälsan och att du betalar ett högt pris för nikotinbelöningen. Cancer i bukspottkörteln drabbar oftare snusare och om en hjärtinfarkt kommer blir den förmodligen svårare. Tandköttet skadas och tänderna missfärgas.

Vinster med att sluta snusa

Det finns många goda skäl att sluta snusa och bli fri från nikotinberoendet. Du slipper inte bara de förhöjda sjukdomsriskerna, utan får även en friskare och fräschare mun, tänder och tandkött, liksom bättre andedräkt.

När man slutar snusa reagerar kroppen nästan omedelbart och börjar återhämta sig, men det som man kan uppleva som den största förändringen är att inte längre känna sig jagad av beroendet. Många upplever det som en befrielse att slippa oroa sig för om snusdosan finns till hands då man vaknar på morgonen.

Liten sluta snusa-skola

Börja med att ta reda på vinsterna för dig med att sluta och hitta din egen, starka motivation för att sluta snusa. Svara sedan ärligt på frågan varför du snusar. Svara sedan på frågan varför du vill sluta? När du väl bestämt dig för att sluta – och vet varför - är nedtrappning ett sätt att vänja kroppen vid en mindre mängd nikotin innan själva snusstoppet. Du kan testa ditt snusberoende och din motivation att sluta snusa hos Sluta röka-linjen.

Några nedtrappningstips:

 • Använd portionssnus i stället för lössnus.
 • Gå från light- till minisnus.
 • Placera dosorna utom synhåll.
 • Lämna snusdosan hemma ibland.
 • Prova snus utan nikotin.
 • Minska tiden med snus i munnen - minska mängden snus.

Kartlägg dina snusvanor

Ett annat bra sätt att förbereda dig på ett snusstopp är att kartlägga dina snusvanor. Då får du en överblick över dina vanor och en hjälp att planera en strategi.

Gör så här:

 1. Börja med att registrera antalet dagliga prillor eller påsar under några veckor.
 2. Bestäm sedan ett datum när du ska sluta.
 3. Fundera också över vad som kan försvåra eller sabotera dina planer. Har du misslyckats tidigare och vad var det som fick dig att börja igen den gången?

Dagen S som i sluta

Så var det då dags för dagen S! En del bara slutar och sedan är det klart. Andra får abstinensbesvär den första tiden och behöver hjälp. Den fysiska abstinensen pågår som längst ett par veckor. Därefter är det det psykologiska beroendet som du får kämpa mot. Återfall är vanliga, men de går att förebygga på olika sätt. Det är då din egen vilja att sluta sätts på prov.

Gör så här:

 1. Bestäm ett datum när du ska sluta snusa. Sedan kan du förbereda dig i olika steg. Om du vill kan du sätta upp en lapp på kylskåpet som påminnelse.
 2. Stärk din motivation att sluta snusa – samla ihop informationsmaterial, gör en lista över dina egna skäl för att sluta.
 3. Testa ditt snussug – skriv ner alla snusprillor under en dag, vad du gör just då och betygsätt sedan hur viktig just den snusportionen är. Var det en nödvändig, god portion snus eller en mindre viktig? Håll gärna på med detta minst en vecka, då kan du se om du har snusat extra mycket vissa dagar och i så fall fundera över orsaken. Du kan göra Sluta röka-linjens snustest.
 4. Skapa snusfria zoner – sluta snusa helt och hållet på de ställen där du tillbringar din mesta tid, till exempel jobbet, skolan eller hemma.
 5. Om du vill kan du göra en hälsoplan som ett extra stöd och påminnelse.

Abstinensbesvär för de flesta

Alla känner inte av abstinensbesvär när kroppen inte får nikotin, men de flesta som slutar med tobak brukar få besvär första veckan och kanske ytterligare några veckor. För en del är det ganska lindrigt, medan andra får mycket starka och stundtals svåra besvär.

Här är några tips som kan underlätta när du slutar snusa:

 • Drick gärna ett glas vatten då och då, eller när du känner ett snussug.
 • Ät mellanmål och var noga med att äta frukost, lunch och middag så att blocksockernivån är jämn. Nikotin höjer blodsockret. Frukt kan också hjälpa dig att hålla blodsockret i balans när du slutar med snus.
 • Rör på dig lite extra om du har möjlighet.
 • Ta hjälp från Sluta röka-linjen, vårdcentralen och folktandvården.

Det finns hjälp och stöd

Du som vill sluta snusa kan precis som rökare behöva professionell rådgivning, stödsamtal och kanske även nikotinläkemedel. Om du vill ha hjälp kan du ringa kostnadsfritt till Sluta röka-linjen på telefon 020-84 00 00. Där finns erfarna tobaksavvänjare som hjälper dig kostnadsfritt.

Om du vill träffa någon kan du kontakta din vårdcentral. Det finns många duktiga distriktssköterskor som är särskilt utbildade i tobaksavvänjning och kan hjälpa dig när du behöver extra stöd.

Publicerad:
2013-05-25
Redaktör:

Helena Vogel, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen.