Råd och stöd om amning

Amning. Bebis hos föräldrar.

Vi kan hjälpa dig med tips och råd kring amning och alternativ till amning. Vi finns här både för dig som ammar och behöver stöd och dig som inte kan eller väljer att inte amma.

Om amningen inte fungerar

Den första amningstiden är en läroperiod för både mor och barn. Det tar i många fall tid innan man upplever att det fungerar bra. Berätta gärna för din BVC-sjuksköterska om amningen upplevs som svår eller det blir komplikationer av något slag.

Problem med amning uppstå av flera olika anledningar. Det kan till exempel bero på hur du sitter, barnets position vid bröstet eller att barnet inte öppnar munnen tillräckligt mycket. Det kan också hända att du har ont i bröstvårtorna, problem med såriga bröstvårtor eller att du får ont i bröstvårtorna när barnet håller på att få tänder.

Vi kan observera amningen

För att kunna hjälpa dig och barnet på bästa sätt kan vi göra en amningsobservation där vi tittar på hur amningen fungerar hos just er. Vi kan därefter hjälpa dig med tips och råd om hur du kan få amningen att fungera bättre för dig och barnet.

Vi tittar till exempel på:

  • Hur du som ammar sitter
  • Barnets position vid bröstet
  • Hur barnet gapar och tar bröstvårtan
  • Hur länge barnet suger
  • Om barnet somnar eller är vaket under amningen
  • Hur dina bröstvårtor ser ut om du t.ex. har problem med sår

Alternativ till amning

Vi kan också erbjuda råd och stöd till dig som av olika anledningar inte kan eller vill amma. Vi berättar då mer om ersättning och kan till exempel hjälpa dig med hur du sitter med barnet i famnen och teknik för att mata med flaska.

Innehållsansvarig för denna sida:

Jörgen Johansson
Specialist i allmänmedicin och barn- och ungdomsmedicin. Regional Medicinsk Chef.

Texten granskades 2017-09-28.