föräldrar med barn föräldrar med barn

Vårt utbud

Vi erbjuder dig vård av hög kvalitet med bästa tänkbara tillgänglighet, service och bemötande.

 • Allergi

  Misstänker du att du lider av allergi? Hos oss kan du få hjälp med undersökning och diagnos, läkemedel samt rådgivning. 

 • Astma/KOL

  Du som har andningsbesvär, astma eller KOL är välkommen till vår mottagning. Vi hjälper dig genom att kontrollera dina luftvägar och din lungkapacitet, ge råd och information samt förskriva medicin. Målet är att du ska må bra både nu och i framtiden.

 • Demens

  Det är vanligt att minnet försämras när man blir äldre och orsakerna kan vara många. Om du under längre tid har upplevt problem med minnet kan det vara bra att genomgå en demensutredning för att ta reda på vad det beror på. Utredningen går ut på att skilja demens från andra sjukdomar med likartade symptom. Utöver utredningen kan vi bistå med information om olika typer av behandlingar, samt läkemedel vid behov.

 • Diabetes

  Du som har diabetes och är patient hos oss blir kallad till besök hos diabetessköterska och läkare. Här tar vi hand om dig genom regelbundna kontroller av dina värden och samtal om hur du mår. Målet är att du ska må bra både nu och i framtiden. Vi arbetar med att förebygga komplikationer såsom hjärtinfarkt, stroke, njurskador, fotsår och nervskador. Vi erbjuder också information och råd om hur du själv kan påverka din hälsa genom din livsstil. 

 • Hud

  Du som har hudbesvär är välkommen att boka en tid hos oss. Vi kan bland annat hjälpa dig som besväras av irriterad hud, akne, utslag, klåda och psoriasis. En distriktssköterska har möjlighet att skriva ut vissa läkemedel och salvor, men om dina symptom kräver annan behandling ser vi till att du kommer i kontakt med en läkare.

 • Hälsosamtal

  I dagens samhälle är en stor del av sjukdomarna kopplade till vår livsstil. Ohälsosamma levnadsvanor medför en ökad risk för att utveckla såväl fysiska som psykiska besvär. I mötet med dig utgår vi alltid från ditt livssammanhang och sätter det friska i centrum. Vi samtalar kring dina levnadsvanor hjälper dig att sammanställa en individuell handlingsplan. 

 • Högt blodtryck (hypertoni)

  Hos oss kan du som har högt blodtryck (hypertoni) få hjälp med blodtrycksmedicin och mätning av ditt blodtryck. Vi kan också erbjuda information och råd om hur du själv kan påverka ditt blodtryck genom att förändra din livsstil.

 • Infektion

  En infektion innebär att din kropp utsätts för angrepp av smittämnen som exempelvis bakterier, virus eller svamp. Kroppens reaktion på en infektion är vanligtvis en inflammation. Inflammationen kan se ut på olika sätt. Du kan till exempel bli röd och svullen, få feber eller bli trött. Om du inte märkt någon förbättring på en vecka eller om dina symptom blir värre är det aktuellt att söka vård. 

 • Injektioner

  Behöver du injektioner av ett visst läkemedel hjälper en sjuksköterska dig med behandlingen. Du tar själv med dig det preparat din läkare skrivit ut till mottagningen.

  Vi hjälper dig även med provtagning och injektion via (samt omläggning och spolning av) central venkateter (CVK) och subkutan venport. 

  Infusion (dropp)
  Ibland behöver vätska, näring eller läkemedel ges via infusion, vardagligt kallat dropp. Om din läkare har ordinerat infusionsbehandling hjälper våra sjuksköterskor dig.

 • Intyg

  Hos oss kan du få hjälp med olika intyg. Exempelvis för sjukskrivning, vård av barn, färdtjänst eller inställd resa på grund av sjukdom. Vissa intyg är avgiftsbelagda. Kontakta oss gärna för mer information.

 • Lättakut med drop-in

  På lättakuten får du träffa en sjuksköterska som gör en snabb bedömning av dina akuta besvär. Därefter får du vid behov träffa en läkare eller annan medicinsk kompetens.

  Hos oss kan du bland annat få hjälp med:

   

  Akut skada

   

  •Luftvägsbesvär, hosta

   

  •Feber

   

  •Akuta besvär från öron, ögon, näsa, hals, bihålor

   

  •Akuta urinvägsbesvär

   

  •Allergisk reaktion

   

  •Nytillkomna hudbesvär

   

  Helgfria vardagar
  kl. 8.15-11.00 Lättakuten ( drop-in ) stängd tillsvidare

  Lättakuten ( drop-in ) stängd tillsvidare Med anledning av pågående smittspridning av Coronavirus pausas drop-in-verksamheten till förmån för tidsbokad jourmottagning.

 • Psykisk ohälsa

  Har du svårt att hantera dina känslomässiga eller fysiska reaktioner, tankar eller livshändelser och -omständigheter? Behöver du få hjälp att ändra ditt beteende gällande t.ex. sömn, kost, alkohol, tobak, motion, återhämtning eller att planera din rehabilitering? Få en tid till vårdcentralens psykosociala resurser inom 72 timmar. Du behöver ingen diagnos för att komma till oss. Du bokar din tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster, telefon eller chatt. Besöket tar ca. 30 min. Fokus i sessionen ligger på att vi tillsammans förstår oss på din livssituation, dina känslor, tankar och beteenden för att vi sedan ska kunna göra en plan för hur du vill agera. Efter varje besök arbetar du själv vidare på din plan. När du behöver hjälp att justera planen eller att lägga till fler steg i din plan kan du enkelt boka en ny tid. Vi arbetar bara med evidensbaserade metoder baserade på KBT (Kognitiv beteendeterapi) och ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

   

 • Sår och stygn

  Om du har skurit dig så illa att plåster inte räcker, eller har ett sår som är djupt eller inte vill läka är det viktigt att du besöker oss. Likaså om du upplever rodnad, svullnad, värmeökning och smärta i sårområdet.

 • Tobaksavvänjning

  Har du funderingar kring ditt tobaksbruk? Vill du få hjälp att sluta röka eller snusa? Då är du välkommen till oss.

  Hos oss kan du bland annat få hjälp med information om tobak och beroende, motiverande samtal och metoder för att förändra dina tobaksvanor.

  Sluta röka i grupp
  Kursen leds av vår dietist Malin Holm, som är diplomerad rökavvänjare.

  Kostnad: 200kr/tillfälle (frikort gäller). Kostnad för kurslitteratur tillkommer. 
  Anmälan: Du anmäler dig genom att skicka ett mail till oss. Skriv ditt namn, din e-postadress, gruppens namn, din adress och ditt telefonnummer.

 • Vaccination

  Vi vaccinerar gammal som ung från 1 års ålder. Barn under 16 år vaccineras endast i sällskap av målsman eller annan vuxen. Välkommen att kontakta oss för mer information om vaccination.

  Våra vaccinationer

  • Influensa, riskgrupp 0 kr
  • Influensa, ej riskgrupp 180 kr
  • Pneumokock 325 kr
  • TBE, barn 350 kr
  • TBE, vuxen 350 kr
 • Provtagning

  När en sjuksköterska eller läkare har ordinerat prover ska du besöka laboratoriet. Det är viktigt att du har med dig dina ID-handlingar hit. Om du ska ta blodprover behöver vi också veta om du använder blodförtunnande medicin. Kom i god tid så att du hinner sitta ned och vila en kvart före blodprovstagningen. Stress och rörelser påverkar nämligen många olika ämnen i blodet.

  SOMMARTIDER PÅ LABORATORIET

  22 juni - 7 augusti

  Måndag - fredag kl: 08:00-11:00

  Tillhör du riskgrupp är du välkommen för provtagning på laboratoriet

  Måndagar - fredag kl: 11:00-12:00

  Ordinarie öppettider: Gäller ej under semesterperioden 22 juni - 7 augusti
  Måndag-torsdag 8.00-15.00, fredag 8.00-12.00

  Dag före helgdag 8.00-12.00

 • Dietist/kostrådgivning

  Det finns många olika riskfaktorer eller diagnoser som på något sätt är kopplade till vad du äter och dricker. Hos en dietist kan du få hjälp med olika typer av besvär som rör kost. Vid ett besök hos dietisten får du hjälp att förändra din kost och din livsstil för att förbättra din hälsa.

  Hjälp att sluta röka?

  Den 10/3 startar vi en tobaksavvänjningsgrupp på Capio vårdcentral Sävja.

  Är du intresserad av att delta är du välkommen att ta kontakt med oss på vårdcentralen för mer information.

  Tel. 018-183700 eller via mina vårdkontakter på 1177