Vad är Ungas Psykiska Hälsa (UPH)?
På UPH i Angered jobbar psykologer och socionom, vi jobbar med samtal som behandling. Målet är att erbjuda stöd till barn och unga (6 till och med 17 år) och deras familjer i form av korta behandlingsinterventioner, enskilt eller i grupp. I Göteborg finns det flera vårdcentraler med tilläggsuppdrag. Du kan själv vilja vilken av dessa du vänder dig till, det finns inget krav på listning.
Hur går ett första samtal/bedömningssamtal till?
Ett bedömningssamtal går ut på att få en bild av din situation, ditt mående och dina behov. Vi kommer att fråga hur det är hemma, i skolan, på fritiden och med kompisar och vad det är som blir svårt. Samtalet tar max 90 minuter. Om du vill prata själv en stund går det bra, då får de som följer med sig till samtalet vänta utanför en stund. Vid ett första samtal behöver alltid minst en vårdnadshavare följa med. Efter att vi har ställt våra frågor och ni har fått berätta tar vi ställning till om vi kan hjälpa er och på vilket sätt. Ibland behöver vi hänvisa vidare till annat stöd eller annan vårdnivå.
Vi behöver tolk i samtal – hur gör vi då?
Självklart kan vi boka tolk till samtalen. Har ni svårt att ringa för tidsbokning, går det bra att ta hjälp av någon för att boka en tid.
Vad händer om jag uteblir från mitt första samtal/bedömningssamtal?
Om du uteblir från ditt första samtal och vill ha en ny tid behöver du kontakta oss på nytt. Då ringer du vår mottagningstelefon 031- 749 16 50 mellan kl. 10.00-12.00 vardagar och bokar en ny tid.
När kan jag besöka er?
För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver du komma regelbundet på de tider som vi kommer överens om. Vi erbjuder samtalstider på vardagar mellan kl. 08.00-16.00.
Mitt barn är oroligt, finns det stöd till mig som förälder?
Ja, vi har insatser inom Ungas Psykiska Hälsa för barn med oro/ångest. Det kan t.ex. vara gruppinsats eller enskilda samtal.
Är allt dåligt mående psykisk ohälsa? Behöver man alltid prata med någon inom vården när livet känns jobbigt?
Det är normalt att reagera känslomässigt på större förändringar i livet, oavsett ålder. T.ex. att ens föräldrar håller på att separera, att man förlorar någon som står en nära, att byta skola m.m. Det är inte ovanligt att visa tecken på nedstämdhet, oro/ångest, stress eller sömnsvårigheter vid kriser eller förändringar. Barn och ungdomar behöver ofta ökad närvaro, omsorg och stöd av vuxna runtomkring dem när de genomgår en svår period. Ofta ges den hjälpen bäst av de vuxna som känner barnet och som barnet redan har en relation med. Ring gärna och rådfråga oss om du önskar stöd i hur du som vuxen kan stötta och hjälpa ditt barn.
Kan jag som förälder få vård av barn (VAB) när jag besöker er med mitt barn?
Upp till 12 år kan du själv ansöka om VAB hos försäkringskassan. Mellan 12-16 år har vi möjlighet att i samråd med läkare utfärda ett VAB-intyg. Över 16 år är det inte möjligt.
Hur gör jag för att komma i kontakt med min behandlare?
Du kommer enklast i kontakt med din behandlare via vår mottagningstelefon 031-749 16 50 vardagar kl. 10.00-12.00. Samtliga som jobbar här svarar i telefonen, du kommer att få prata med någon av oss. Har du en pågående kontakt och vill lämna ett meddelande till din behandlare, kan du välja det som knappval. Du kan även kontakta oss via vår chatt (länk nedan).
Jag är orolig att mitt barn skulle kunna skada sig själv allvarligt eller ta sitt liv. Vad gör jag?
Vid risk för allvarlig självskada eller självmord vänder ni er i första hand till er lokala BUP-mottagning (barn- och ungdomspsykiatrin). Kontakta dem alltid via telefon innan ni åker dit.
Erbjuder ni utredning på Ungas Psykiska Hälsa (UPH)?
Nej, vi erbjuder inte utredning på Ungas Psykiska Hälsa (UPH). Utredningar görs på specialistnivå (BUP).
Mitt barn behöver medicin, kan mitt barn få det hos er?
Nej, vi erbjuder inte medicinering på Ungas Psykiska Hälsa (UPH). Vänd er i första hand till er vårdcentral för frågor kring medicinering.
Mitt barn har stort behov av stöd från skolan, samverkar ni med skolor?
Vi samverkar med skola och andra instanser vid behov. Vi kan t.ex. delge skolan vår bedömning, vilken insats vi jobbar med, och vilka behov vi ser hos barnet.