Våra behandlingar / åtgärder

Rehab, våra behandlingar. Man med medicinboll.

Hos oss på Capio Rehab Kvillebäcken har du möjlighet att få hjälp med bedömning, behandling och rådgivning av sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut.

Vi kan hjälpa dig med både nya och långvariga besvär. Vi erbjuder olika typer av behandlingar beroende på vad du behöver hjälp med. Du behöver inte ha en remiss för att söka vård hos oss.

Målet med en behandling är olika för varje person. Det kan till exempel handla om att lindra smärta, öka rörligheten, bli starkare, få bättre kondition eller att klara av att göra en viss aktivitet. Vi sätter alltid upp målet för behandlingen tillsammans med dig.

Dina besök hos oss

Vid ditt första besök hos oss får du först berätta om dina besvär. Vi brukar bland annat fråga följande:

  • Har du ont någonstans? I vilken del av kroppen har du ont eller andra besvär?
  • När uppstod problemet?
  • Har du ont hela tiden eller känns det vid en viss rörelse eller tid på dygnet?
  • Hur påverkar besvären din vardag?
  • Vad är ditt mål med behandlingen?

Kroppslig undersökning

När vi vet mer om dina besvär gör vi ofta en kroppslig undersökning. Ibland behöver du då t.ex. ta av dig tröjan för att vi ska kunna göra en korrekt bedömning. En kroppslig undersökning kan bland annat innebära att vi:

  • Tittar och känner på muskler och hud för att se om området är svullet eller missfärgat
  • Undersöker om leden har full rörlighet
  • Testar din muskelkraft, känsel och reflexer
  • Provocerar fram smärta för att se exakt var det känns och vad som orsakar den

Behandling

Ibland får du med dig en eller flera hemövningar redan vid första besöket. Det kan också hända att du behöver komma tillbaka för vidare undersökning och bedömning. Vid kommande besök berättar vi mer om vad som orsakar dina besvär och påbörjar din behandling. Beroende på besvär och behov får du hjälp med behandling hos oss eller stöd att träna hemma själv.

Fysioterapi för barn och ungdom

På mottagningen träffar våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter även barn i alla åldrar. Det går att komma till oss genom att söka själv, eller med remiss från annan vårdgivare. Man behöver inte vara listad på vårdcentralen för att komma till rehab.

Vi erbjuder bedömning och behandling av ortopediska besvär såsom tillväxtrelaterad smärta i fot och knä, idrottskador, rygg- och nacksmärta. Vi bedömer och stöttar barnet i dess motoriska utveckling från spädbarnstiden till skolåldern. Vi erbjuder behandling mot vanemässig tågång för alla åldrar. 

För de yngsta erbjuds i samråd med BVC-sköterska akupunktur mot spädbarnskolik samt hjälper familjen med träning och rådgivning för skallassymmetrier och tortikollis.

Innehållsansvarig för denna sida:

Johan Oledal
Specialist i allmänmedicin.
Medicinskt ansvarig läkare, Capio Läkarhus Kvillebäcken.