Alkohol

En samling människor som tänker på alkohol.

Har du funderingar kring dina alkoholvanor? Undrar du var gränsen går mellan bruk och missbruk? Då är du varmt välkommen till oss.

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Information om alkohol och beroende
  • Motiverande samtal
  • Målsättning och vägledning
  • Metoder för att förändra dina dryckesvanor
  • Farmakologisk behandling/läkemedel vid alkoholmissbruk/beroende som komplement till regelbunden mottagningskontakt

Dina besök hos oss

Du kan själv söka dig till vår mottagning, eller få en remiss hit av din läkare eller sjuksköterska. Målet med din behandling är att du ska må bättre genom att bli medveten om hur dina alkoholvanor ser ut och hitta metoder för att förändra det.

Första besöket

Under första besöket pratar vi om din livssituation och dina alkoholvanor. Vi frågar dig om varför du sökt dig till oss och vad du är intresserad av att förändra. Du får information om hur alkohol påverkar dig i olika situationer, både fysiskt och psykiskt, och tillsammans sätter vi upp ett mål. Vi föreslår i regel att vi träffas några gånger till efter första samtalet och därefter har en utvärdering.

Följande besök

Besöken som följer består av motiverande samtal med fokus på alkohol som problemområde. Ditt mål kan vara att bli helt nykter men kan också vara att minska ditt drickande. Vi pratar fördelar, nackdelar, triggers och substitut. Om du tror det kan hjälpa får du möjlighet att föra en alkonacka, en almanacka över ditt alkoholbruk, mellan våra möten.

Om vi tillsammans kommer fram till att du bör fortsätta behandlingen efter vårt utvärderingssamtal kan vi boka in fler samtal. När du känner att du har verktygen för att arbeta vidare på egen hand avslutar vi behandlingen.


Vi samverkar med kommunen kring beroendeproblematik och ibland kan du som patient hänvisas till instanser utanför Capio Närsjukvård.

Innehållsansvarig för denna sida:

Katarina Wettin
Regional Medicinsk Chef.

Texten granskades 2018-01-06.