Vaccination mot kolera (1177)

Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Allmänna råd

Allmänt

Kolera är en sjukdom som smittar genom mat och dryck. Vaccination mot kolera rekommenderas om man ska resa till ett land med en pågående koleraepidemi. Vaccination rekommenderas också om man ska leva tillsammans med ortsbefolkningen i ett område där kolera finns under längre tid än tre månader.

Så går vaccinationen till

Man dricker vaccinet vid två tillfällen. För att få ett så bra skydd som möjligt bör man:

  • Ta den första dosen minst tre veckor innan man ska resa.
  • Ta den andra dosen en vecka efter den första dosen. Det är bäst att ta den andra dosen senast en vecka före avresa.

Man tar oftast vaccinet hemma. Det blandas med ett citronsmakande bruspulver innehållande bikarbonat som följer med vaccinet. Vaccinet och bruspulvret ska förvaras i kylskåp.

Vaccinet är känsligt för magsyra. Det är därför viktigt att man blandar vaccinet med bikarbonatlösningen eftersom den skyddar vaccinet mot den sura magsaften. Vaccinet ska inte blandas med något annat än bikarbonatlösningen.

Man ska inte äta eller dricka något en timme före och en timme efter man har tagit vaccinet. Man blandar det med ett glas vatten, tillsätter bruspulvret och dricker blandningen.

Efter de båda doserna räcker skyddet i minst sex månader. Om man ska resa igen och det inte har gått mer än två år sedan vaccinationen, tar man en ny dos. Har det gått mer än två år sedan vaccinationen behöver man två nya doser för att ha skydd.

Graviditet, amning och vaccination

All erfarenhet visar att man kan vaccineras både när man är gravid och när man ammar.

Barn och vaccination

Barn som fyllt två år kan vaccineras mot kolera. Barn som är äldre än sex år vaccineras med samma intervall som vuxna.

Barn som är mellan två och sex år behöver tre doser och får

  • den första dosen minst fyra veckor före avresa
  • den andra dosen en vecka efter den första
  • den tredje dosen en vecka efter den andra.

Efter den tredje dosen har barnet skydd i sex månader. Om barnet ska resa igen och det har gått mer än sex månader behöver barnet en ny dos. Har det gått mer än två år behöver barnet tre nya doser för att ha skydd.

För barn mellan två och sex år blandar man hela påsen med bikarbonat i ett glas vatten och häller sedan bort hälften av vätskan. Därefter blandar man i vaccinet.

Biverkningar

Efter vaccinationen kan man ibland få diarré, gaser och ont i magen, men det är ovanligt. Om man får besvär brukar de gå över inom några dagar.

Senast uppdaterad:
2014-04-08
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till