Inkontinenshjälpmedel (1177)

Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden

Om man har inkontinens kan man behöva hjälpmedel som underlättar det dagliga livet. Det handlar om att kunna utöva aktivititeter, till exempel idrotta, eller delta i sociala sammanhang utan att vara orolig för läckage av urin eller avföring. Läs mer om urininkontinens hos kvinnor och män.

Här beskrivs vanliga inkontinenshjälpmedel. Klicka på länken under en rubrik för att titta närmare på vilka olika inkontinenshjälpmedel som finns och vilka som går att få där du bor.

Absorberande skydd

Många inkontinenshjälpmedel består av olika typer av absorberande skydd. Det finns både engångsskydd och flergångsskydd, som kan tvättas och användas flera gånger.

Absorberande skydd finns i många olika storlekar och utformade för olika former av urinläckage. Det viktigaste är att skyddet håller tätt, har en hög och snabb absorptionsförmåga och kan hålla kvar urinen utan att det känns vått. En del produkter passar bättre för avföringsläckage. Då är det inte absorptionsförmågan som är viktigast utan att skyddet kan samla upp avföringen.

Till de absorberande skydden hör också tvättbara inkontinensbyxor med absorberande gren. De kan användas istället för engångsskydd.

Underlägg och bäddskydd finns i många storlekar och modeller, till exempelvis stolar, rullstolar och sängar. De finns både som engångsmaterial och flergångsskydd.

Blåstömning

För blåstömning används olika typer av katetrar. En kateter är ett rör, vanligtvis av plast, med hål i toppen för tömning av urinblåsan.

En tappningskateter förs in via urinröret till blåsan och när blåsan är tömd dras katetern sakta ut igen. Vissa tappningskatetrar är klara att använda som de är, andra kräver tillbehör som vätska eller gel, till exempel så kallade hydrofila katetrar som ska blötläggas i vatten.

En kvarliggande kateter, som inte tas ut efter varje blåstömning, hålls på plats med hjälp av en liten uppblåsbar ballong i den ände som förs in i urinblåsan.

En dilatationskateter används för att vidga urinröret vid förträngning. Det kan behöva göras om urinröret blivit för smalt för att urinen ska kunna passera fritt.

Katetrar finns i olika längder, grovlekar, material och utförande.

Urinuppsamling

För urinuppsamling finns olika sorters hjälpmedel. Urindroppsamlare används av män som har urinläckage. De provas ut noggrant så att både storlek och modell passar.

Urinuppsamlingspåsar används tillsammans med katetrar eller urindroppsamlare. De finns i olika utföranden och material. De kan vara tömbara eller för engångsanvändning. Uppsamlingspåsarna kan fästas med olika typer av band eller påsar, till exempel på benet.

Bäcken och urinflaska är en annan typ av urinuppsamlare.

Inkontinenslarm och bäddskydd

Inkontinenslarm används framför allt för barn. Alla larm har en sensordel, som placeras där urinen kommer först, och en alarmdel. Sensorn kan vara invävd i ett underlägg som läggs i sängen.

Stoppande hjälpmedel och lavemang

Det finns olika typer av stoppande hjälpmedel. Ett exempel är kontinensbågen, för kvinnor med ansträngningsinkontinens. Den förs in i slidan.

För att stoppa avföringsinkontinens finns analproppar.

Badkläder

Skyddsbyxor för bad vid inkontinens. De kan bestå av en innerbyxa och en ytterbyxa eller vara en latexbyxa att ha under egna badbyxor.

Senast uppdaterad:
2015-06-24
Redaktör:

Ingemar Karlsson Gadea, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lillvor Ovesson, arbetsterapeut, Hjälpmedelsinstitutet, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till