Capio
Capio
Capio
Jenny Berggren med sina kollegor
Jenny Berggren firar priset tillsammans med sina kollegor.

”En värdering kan lätt kan bli en floskel – om glappet mellan ord och verklighet är för stort”

10 oktober 2024

Capio Awards pris för Samhällsansvar gick till Jenny Berggren, specialist i allmänmedicin på Capio Vårdcentral Berga, för hennes driv i samhällsfrågor och för att hon alltid sätter individen i centrum. I en intervju berättar Jenny vad samhällsansvar betyder för henne och varför en värdering lätt kan bli en floskel – om glappet mellan ord och verklighet är för stort.

Hälsoveckan

Här kan du läsa mer om hälsoveckan som ägde rum i mars 2024.

Jenny Berggren jobbar till vardags på Capio Vårdcentral Berga och är specialist i allmänmedicin. Stadsdelen Berga är ett socioekonomiskt utsatt område och tillsammans med lokala aktörer har Jenny drivit olika projekt för att främja hälsa och motion i området. Nomineringen till att Jenny vann Capio Awards pris för samhällsansvar lyder:


”Jenny har ett driv för samhällsfrågor genom att sätta personerna i centrum. Stadsdelen är ett socioekonomiskt utsatt område och Jenny har drivit olika projekt med andra aktörer för att befrämja hälsa och motion i området. En aktör är KFUM Bollihop som bedriver öppna och kostnadsfria verksamheter för tjejer och kvinnor kring fysisk aktivitet. Vårdcentralen har samarbetat med KFUM Bollihop (och även Berga församling) genom ”Samtal för bättre hälsa och vård” – medborgardialoger med utlandsfödda kvinnor, för ömsesidigt utbyte av kunskap och erfarenheter kring hälsa och vård.

På Internationella Kvinnodagen anordnades även föreläsningar om bland annat Muslimsk Girlpower. Jenny har även legat bakom Hälsoveckan i staden med olika aktiviteter i samarbete med till exempel Ica där man fokuserade på temat allmän hälsa och bra mat. På vårdcentralen var hon även med och anordnade en konstutställning i samarbete med Medborgarskolan och deras LSS-verksamhet, kopplad till hälsoveckan. Jenny drivs av ett samhällsengagemang även utanför vårdcentralens upptagningsområde genom att stödja Läkare utan Gränsers arbete med bland annat vaccination. Jenny delade även ut julklappar till Ledningsgruppen bestående av gåvor till hjälporganisationer med hjälp av personalens insamlade pengar. En sann medmänniska med stor empati och det är därför vi vill nominera henne till Capio Awards för samhällsansvar.” 

Vad samhällsansvar betyder för Jenny och glädjen över att få ta emot priset

– Samhällsansvar är att ta ansvar för det gemensamma och rör sig om väldigt många olika saker. Att nyttja sin kompetens och givna resurser till att göra gott, agera långsiktigt och ansvarsfullt. Att sträva efter att skapa ett enat, inkluderande och jämlikt samhälle. Att agera mot orättvisor, även de som inte drabbar oss själva. Att gå från ord till handling, trots att det kan vara både obekvämt, ansträngande och väcka obehag, säger Jenny.

Känslan att få ta emot priset var glädje, men också genant och smickrande när motiveringen väl lästes upp. Jenny berättar att hon är stolt över de initiativ hon själv tagit och arbetet hon lagt och fortsätter att lägga ner. Men hon berättar även att allt detta aldrig hade varit möjligt utan det stöd hon fått från kollegor och ledningen på vårdcentralen.

– Jag är otroligt tacksam över möjligheten att få arbeta med flera initiativ inom ramen för mitt arbete, det har möjliggjort att jag kan göra det i större skala. Det är många som hjälps åt, både kring medborgardialogerna och det basarbete som spiller över på andra när jag inte är på plats eller arbetar med annat. Alla behövs och bidrar på olika sätt, fortsätter Jenny.

Hur man kan få in vår värdering Samhällsansvar i vardagen kan kännas svårt. En värdering kan lätt bli en floskel om glappet mellan ord och verklighet blir för stort. Ganska få människor lever upp till beskrivningen samhällsansvar, vilket Jenny känner att hon själv inte lever upp till fullt ut heller.

– Men jag tycker också att vi inte ska kräva det av oss själva. Tröskeln kan bli för stor till att ens börja, men om vi bestämmer oss kan vi ofta bli en ännu bättre version av oss själva – vilket i sig gör skillnad, säger Jenny.

Värdeord behöver genomsyra alla nivåer i en organisation och Jenny är stolt över att ha en arbetsgivare som Capio, som i hennes ögon visar vägen och tar samhällsansvar, till exempel genom samarbetet med Läkare Utan Gränser och vår verksamhet för människor i hemlöshet.

– Jag har fått stöd från personer på olika positioner inom Capio för mina initiativ. Organisationen kan möjliggöra för enskilda medarbetare att utvecklas, till exempel genom att lyfta goda exempel, skapa förutsättningar för tid till reflektion och ta fram diskussionsunderlag och fortbildningsmaterial, fortsätter Jenny.

Inom sjukvården har vi ett specifikt uppdrag när det gäller vård och hälsa, men också ansvar för att till exempel bedriva vården på ett sätt som minimerar belastningen på miljö och klimat. Samhällsansvar kan vara att ta ansvar för att vår organisation är effektiv och levererar vård av god kvalitet, så att de skattemedel som bekostar vår verksamhet kommer till störst nytta för patienterna. Det enklaste är kanske att börja förändra där intresse, kunskap och motivation redan finns. Vad brinner du för? Kan du göra mer av det och inspirera andra att haka på?

– Jämlikhet och lika-rätt är frågor som engagerar mig mycket, men det är svårt att bryta sig loss från normer och fördomar. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vi utgå från principen om alla människors lika värde och ge människor med störst behov företräde. Tyvärr blir vården inte jämlik om vi inte aktivt arbetar för det. Alla människor har fördomar om andra och det beror inte på att vi är dåliga personer. Fördomen lever kvar så länge den inte görs medveten, eftersom den då inte ifrågasätts. Att möta sina fördomar väcker skam, i alla fall är det så för mig. Och jag har insett att jag är en människa med väldigt många fördomar, påverkad av rådande normer, fortsätter Jenny.

Tankar och känslor rår vi inte över, men medvetenhet om och förmåga att skapa distans till tankar och känslor möjliggör att vi bättre kan välja vilket beteende vi svarar med. Så att våga närma sig sina egna fördomar kan vara en bra start.

– Jag hoppas också att Capio vågar granskar sin egen organisation avseende inkludering och representation. Är vi inkluderande för alla medarbetare och patienter? Hur ser representationen ut av olika grupper i olika delar av organisationen? Vilka kommer till tals och vilka gör det inte? Om inte, hur kan vi göra för att förbättra det? Fortsätter Jenny.

”Jag tror inte att jag är ensam om att tidvis tvivla när jag testar nya idéer”

Utifrån det jag gör, gynnar det fler än mig själv? Håller jag mig till mina arbetsuppgifter eller jobbar jag för mycket utanför dem? Detta är frågor Jenny ofta ställer sig själv. Utmärkelsen Capio Awards pris för Samhällsansvar känns då som ett tydligt stöd från Capio för det hon har gjort hittills och en uppmuntran att fortsätta, vilket är planen.

– Vi är inne på andra året med projektet ”Samtal för bättre hälsa och vård”. Projektet utgörs dels av medborgardialoger med utlandsfödda kvinnor. Där vill jag gärna bredda eller växla målgruppen för att nå även fler eller andra grupper än enbart utlandsfödda kvinnor, med fokus på de som spontant inte kommer till tals lika självklart i dagens samhälle och sjukvård. Vi behöver också se över och testa ett annat upplägg än träffar kvällstid för att få det hållbart över tid. Sedan starten har vi tagit en fördjupad dialog med bland annat Berga församling, KFUM Bollihop, Berga bibliotek, Korpen, SFI, den lokala ICA-handlaren, Medborgarskolan, forskargrupp från universitetet som leder ”PRIMI”, Flyktingmedicinsk centrum, Transkulturellt centrum i Stockholm, SPF seniorerna, Röda Korset och Funktionsrätt Linköping. Dessa samarbeten utgör en fin grund som vi vill bygga vidare på, berättar Jenny.

Projektet innehåller även intern fortbildning avseende lika-rätt, normer och normkritik. Man har startat ett likarättsteam på vårdcentralen och under året har likarättsteamet besökt och inspirerats på Stora Likarättsdagarna i Malmö, bjudit in Funktionsrätt Linköping till värdefull dialog och hållit en introduktionsföreläsning om lika-rätt, normer och normkritik på ett personalmöte.

– Det känns dock som att vi bara har hunnit inleda likarättsarbetet så smått. I mina funderingar på hur vi kan gå vidare har jag känt att jag skulle vilja arbeta med likarättsfrågor även mer övergripande, och har funderat på att kontakta någon i en mer övergripande roll inom Capio angående det. Så nu avslöjar jag den önskan här och får se om någon hinner höra av sig till mig innan jag hör av mig till dem, avslutar Jenny.

Stort grattis till priset Jenny, och tack för att du visar vägen för en mer inkluderande vård.

Hälsoveckan

Här kan du läsa mer om hälsoveckan som ägde rum i mars 2024.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier

LegitScript approved