Andra ätstörningar

Du kanske inte känner igen dig i någon av de vanliga ätstörningsdiagnoserna, du kanske tror att dina problem inte är tillräckligt allvarliga och därför inte kan få hjälp. Upplever du att dina problem påverkar din hälsa, ditt sociala liv och hur du fungerar i vardagen så kan du söka hjälp.

Andra specificerade ätstörningar

Innebär att du har liknande eller samma problem som vid anorexi, bulimi eller hetsätningsstörning, men du uppfyller inte alla diagnoskriterierna för att kunna få en av de tre diagnoserna. De medicinska riskerna och lidandet kan ändå vara lika stora.

Trots att du inte uppfyller alla diagnoskriterierna för anorexi, bulimi eller hetsätningsstörning kan du alltså vara i svält, ha en stark rädsla för att gå upp i vikt och vara upptagen av tankar på kroppsform, vikt, träning, mat och ätande. Kanske har du också stunder då du äter okontrollerat eller hetsäter? Kanske hetsäter du på natten? Kanske kompenserar du genom överdriven träning eller kräkningar? Men skillnaden kan vara att du t ex inte gjort det under en så lång tid eller så ofta att du kan få någon av de tre ätstörningsdiagnoserna. Även vid denna typ av ätstörning kan lidandet vara stort och svårigheterna kan påverka ditt liv i den grad att du har svårt att klara studier eller arbete och upprätthålla dina sociala kontakter. Din hälsa är i regel påverkad och det finns stor risk för medicinska komplikationer.

Undvikande/restriktiv ätstörning

Detta är en form av ätstörning som karaktäriseras av att du har minskat intresse för mat eller undviker mat för att du upplever den som obehaglig till konsistens eller utseende. Det betyder att du äter ytterst lite eller enbart ett fåtal livsmedel vilket leder till låg vikt, näringsbrist och övriga komplikationer.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring att söka behandling hos oss, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Ätstörningscenter 

Telefon: 0340-48 32 00
Måndag-fredag 08.00-16.00

Telefonrådgivning 
0340-48 32 00 
helgfria vardagar 08.00-16.00

Fax: 0340-48 32 01

Adress: Karl Nordströms väg 11, 432 53 Varberg 
Info.CACV@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.