Min historia

Tack Capio Ätstörningscenter för att jag fick livet tillbaka. Ni är bäst och så viktiga.

Jag minns år 2015. I 5,5 år hade jag då varit sjuk i anorexi och haft hjälp fram och tillbaka, jag var tillbaka på ätstörningsenheten i min hemort för fjärde gången och jag ville bara bli frisk och må bra men jag ville inte gå upp i vikt och jag var så rädd för att lämna sjukdomen, min trygghet, min kompis. Jag var kluven kring vilken väg jag ville gå.

Jag hade behandling i öppenvård med matgrupp, samtal, somatiska kontroller hela våren, sommaren och hösten men kände en hopplöshet om att inte få den hjälp som jag kände att jag behövde. Jag var så utmattad och trött av att leva med anorexin och alla dessa regler kring mat och träning, trött på att plåga mig själv som jag gjorde varje dag. I november 2015 fick jag äntligen förståelse kring vilken hjälp jag ville ha, den hjälp jag behövde. Jag hade bett om att få komma till Capio Ätstörningscenter i Varberg. Jag visste andra som varit där och kände på mig att de kunde hjälpa mig där, att deras behandling skulle passa mig.

Nu börjar min resa

Innan jag kom till Capio Ätstörningscenter var jag på sjukhuset i mitt hemlandsting i 4 veckor, för att komma igång med maten och regelbundenheten. Efter 4 veckor på sjukhuset och 5 veckor hemma fick jag min plats hos Capio Ätstörningscenter och den 18 januari åkte jag till dem tillsammans med min mamma.

Nu började min resa på riktigt, jag minns mina två första veckor som de jobbigaste i mitt liv. Innan jag kom till Capio Ätstörningscenter hade jag redan påbörjat min viktresa uppåt, vilket betydde att jag redan innan behandlingen startade med en vikt jag inte tillåtit mig själv på flera år, det var jobbigt. Nu skulle jag i tre veckor sitta stilla, inte gå ut, utan äta 6 mål om dagen, förbjudna livsmedel enligt sjukdomen och jag kunde inte fly. Jag var kallsvettig dygnet runt, hade ångestattacker över maträtter, fikor, frukostar. Jag förstod inte hur jag skulle stå ut, varför kunde jag inte få gå ut? Det var hemskt, tyckte jag då. Så här i efterhand kan jag se hur bra de där tre veckorna stillasittande var för mig. Det fick mig att se svart på vitt, jag gick inte upp 10 kilo på en vecka genom att äta enligt matprogrammet och samtidigt sitta stilla. Jag är så tacksam för det idag för det kunde jag sedan ha med mig och det är något som jag kan ha med mig hela livet.

Dags för mig att ta ett avgörande beslut

När min tredje vecka kom, så kände jag att jag behövde lägga i en växel, jag behövde bestämma mig på riktigt för att bli frisk nu, sluta hålla kvar i sjukdomen på olika sätt och beteenden. Jag hade motivation men gick ändå inte in helhjärtat i behandlingen de två första veckorna. Jag visste att den fjärde veckan skulle jag få börja lägga upp maten själv och byta matsal om jag var redo. Där kom vändpunkten för mig tror jag, i alla fall så bestämde jag mig där och då, att nu är det jag som ska bestämma över sjukdomen, jag ska kämpa. Vecka 4 kom, jag började lägga upp min mat själv och jag fick byta matsal, jag kände hur det började stärka mig. Jag började ta lite extra, som ketchup till korven fast det var frivilligt, eller gelé till köttet osv. Upplägget var jag fortfarande väldigt osäker på, hade svårt att lita på mig själv men personalen fanns som stöd hela tiden. Vecka 6 började steg två i behandlingen, jag flyttades till uppföljningen.

Växelvåden fick mig att växa

Till en början var det jobbigt, det var mer ansvar, sjukdomen slog på mig vid mina egna beslut, men med tiden blev det bättre, lättare, Jessica kom fram mer och mer och anorexin blev mindre. Under min tid på uppföljningen så började min växelvård och det var det som stärkte mig allra mest. Hemma var jag tvungen att ta 100 % eget ansvar, det var inte lätt i början och allt gick inte perfekt. Men ju mer jag var hemma desto starkare blev jag, ju mer kom jag tillbaka till livet. Veckorna gick, jag tog steg tre i behandlingen, vilket är träningslägenheterna och där stärktes jag ytterligare. För mig var Capios Ätstörningscenter tre olika steg i behandlingen otroligt bra, det egna ansvaret gick i en lagom takt framåt hela tiden, vilket gjorde att jag orkade kämpa på. När min behandling tog slut så kändes det bra, jag var redo. Jag var ganska så trött på det sjuka, jag ville umgås med mina friska vänner hemma, min familj, leva mitt liv. Samtidigt som det också var otroligt jobbigt att lämna min trygghet hos Capio Ätstörningscenter, framförallt min behandlare som fick en väldigt speciell plats hos mig, den första som faktiskt hjälpt mig på riktigt.

Capio Ätstörningscenter hjälpte mig tillbaka till livet

Jag fick verktyg, fick lära mig att se på mig själv på ett annat sätt, tänka annorlunda/alternativa tankar, att vara snäll mot mig själv. Det jag också fick lära mig var att kunna äta allt, jag fick ett normalt förhållande till mat. Från att ha så mycket förbjudet, till att kunna äta allt. Aldrig behöva väga eller mäta maten, för på Capio Ätstörningscenter använder man sig inte utav mått vilket jag tycker är så himla bra, det känns friskt och normalt. Det var så skönt att komma dit i min friskhetsprocess, att kunna lägga upp mat utan mått och våg, utan gå på känslan, se med ögat, gå efter hunger och mättnad. Sådan frihet.

Idag är mitt liv fantastiskt, jag är efter 7 år med anorexi friskförklarad, frisk och fri. När jag tänker tillbaka på mina sjuka år, hur jag levde, hur dåligt jag mådde. Och tänker på vilken resa jag har gjort och vilket liv jag lever idag. Då blir jag tårögd, av stolthet, av lycka, av livsglädje. Jag är stolt över mig själv att jag aldrig gav upp, att jag fortsatte kämpa trots förtvivlan och rädsla. Idag lever jag ett friskt liv, med en härlig balans. Jag arbetar inom hemtjänsten och trivs så bra inom vården, jag pluggar samtidigt till undersköterska på distans. Jag tränar för att jag tycker att det är kul, jag umgås med familj och vänner som Jessica igen. Jag har äntligen flyttat till en egen lägenhet, en fin ljus lägenhet som ligger vid sjön här jag bor. Och i skrivande stund, är jag om 7 veckor ägare till en valp. Jag ser ljust på mitt liv, jag har livsglädje, jag vill leva mitt liv, jag ser framåt, jag ser en framtid. Mitt liv äger och jag äger mitt liv.

Våga du också ta steget mot ett friskare liv 

Till er, som läser min historia, mina erfarenheter och tankar. Kanske ni funderar på att söka till Capio Ätstörningscenter i Varberg. Ni vågar, ni kan, ge dig själv chansen. Jag skulle ljuga om jag sa att det var enkelt, för det var långt ifrån enkelt, det var tufft, jobbigt och ångestfyllt. Sjukdomen slog på mig, gång på gång under min resa till det friska. Men idag står jag här, frisk och fri. Det gick, det går, du kan bli frisk. Till en början kände jag många gånger att ”det här går inte, alla ljuger”. Men ge aldrig upp, utmana, exponera, gå in helhjärtat, var ärlig mot dig själv så blir det lättare med tiden, för det blir det. Jag lovar dig. Ge bara aldrig upp. Min resa var inte spikrak framåt under min behandling och det tror jag är viktigt att dela med sig av. Att ett bakslag inte betyder att du aldrig kommer bli frisk. När du tagit dig upp igen, är du starkare än innan och du kan fortsätta din resa mot det friska.

Jag hoppas att du kan tro på mina ord, för jag skulle aldrig ljuga för dig. Våra resor är unika, vi har olika saker att jobba med, men ändå är det ganska så lika, så, klarar jag det, kan du också klara av det. Tro på dig själv, inspireras av någon som du motiveras av. Jag blir så glad ända in i själen när jag tänker på mitt liv idag, jag kan sitta med min godispåse en kväll utan ångest, jag kan äta vad jag vill, när jag vill, njuta av livet och vara Jessica igen. Att få tillbaka mitt liv, är det bästa beslut jag kunde ta. Jag vill aldrig vara sjuk i anorexi igen och jag vet att jag aldrig kommer välja den vägen igen för jag skulle aldrig byta ut mitt liv idag mot det jag levde förut. Så, ge dig själv chansen, tro på att det går, för det går. Jag vet att det går.

Jessica tidigare patient på Capio Ätstörningcenter i Varberg

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring att söka behandling hos oss, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Ätstörningscenter 

Telefon: 0340-48 32 00
Måndag-fredag 08.00-16.00

Telefonrådgivning 
0340-48 32 00 
helgfria vardagar 08.00-16.00

Fax: 0340-48 32 01

Adress: Karl Nordströms väg 11, 432 53 Varberg 
Info.CACV@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.