2020-03-12, 13:29

Riktlinjer för dig som patient gällande Corona virus:

Det är viktigt att du som patient fortsatt får den hjälp du behöver. Om du har luftvägssymtom så som hosta, andningssvårigheter, feber, eller har varit i riskområden eller träffat smittad person, ska du istället för att komma till mottagningen kontakta oss per telefon så att vi kan boka om ditt besök till ett telefonbesök/videobesök.

Aktuellt om coronaviruset

Ångest

Ångest är inte farligt, även om det är obehagligt. Det är kroppens sätt att reagera mot fara och kan utlösas av exempelvis stress och smärtfulla minnen.

Ångest är starka känslor av oro och rädsla, det är inte farligt att få ångest även om det är obehagligt. När du får ångest känns det ofta tydligt i kroppen. Hjärtat slår snabbare, du kan börja svettas, få svårt att andas och det känns som om du har en klump i magen. Du kan också känna dig svag i kroppen och darra, få yrsel, diarré och behöva kissa oftare än vanligt. Ångest är kroppens sätt att reagera mot fara och symtomen beror på att adrenalin och andra stresshormoner kommer ut i blodet.

Svårt att komma till ro

För många är ångesten knuten till något obehagligt som har hänt tidigare, eller till något man tror skulle kunna hända framöver och som väcker oro. Stress, press från omgivningen och smärtfulla minnen kan utlösa ångest. Men man kan också få intensiv ångest utan att man riktigt förstår varför man mår så dåligt.

Ångest är mer än den vardagliga oron som man kan känna över till exempel en arbetsintervju, som mer handlar om tillfällig stress. Ångesten kan göra att du har svårt att slappna av och komma till ro, vilket påverkar din sömn. Du kan ha nära till gråt, bli lättirriterad eller otålig.

Ångesten kan begränsa vardagslivet

Stark ångest kan väcka skamkänslor och risken finns att du begränsar ditt liv genom att undvika situationer och platser som kan framkalla ångest, eller där någon kan se att du får ångest. En del försöker döva ångesten med alkohol, narkotika eller fysisk smärta. Men det är destruktiva sätt som bara kan döva för stunden och bidrar till bibehållen ångest.

Generaliserat ångestsyndrom (General Anxiety Disorder, GAD) kännetecknas av:

  • Ständig, överdriven oro och ängslan för vardagliga saker.
  • Stora svårigheter att kontrollera oron.
  • Mentala och fysiska symtom.
  • Lidande och/eller nedsatt funktion.

Den överdrivna ängsligheten visar sig ofta redan under tidig barndom eller tonår.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Om du har några frågor eller funderingar kring att söka behandling hos oss, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon: Linköping 010-105 90 48 / Norrköping 010-105 90 49.

Boka tid

Är du patient och behöver boka in en ny besökstid ringer du till din mottagning helgfria vardagar 08-16.

Vid avbokning av tid gör så här

Läs mer om hur du får vård hos oss