2020-03-12, 13:29

Riktlinjer för dig som patient gällande Corona virus:

Det är viktigt att du som patient fortsatt får den hjälp du behöver. Om du har luftvägssymtom så som hosta, andningssvårigheter, feber, eller har varit i riskområden eller träffat smittad person, ska du istället för att komma till mottagningen kontakta oss per telefon så att vi kan boka om ditt besök till ett telefonbesök/videobesök.

Aktuellt om coronaviruset

– Det finns alltid en historia bakom

– Min viktigaste uppgift är att se människan först, det menar David som är mentalskötare på Capio Maria akut/intag.

För David är det grundläggande att hela tiden försöka vara så professionell som möjligt och ändå ha medmänskligheten med.
– Det är inte bara en patient med missbruksproblem, utan det finns alltid en historia bakom. När de kommer in i sina bedrövliga skick så är det en människa som kommer in, jag försöker att se bortom deras missbruk, säger David.

Varför beroendevården?

– Jag vet inte riktigt. Jag har en fallenhet och talang för det, och når fram till den här patientgruppen på ett sätt som inte tror att jag skulle göra på en somatisk avdelning. Jag har mycket egen bakgrund med kompisar som har fallit snett, och har ett naturligt sätt att prata med de här patienterna.
David har arbetat på akuten/intaget i sammanlagt nio år. Han började i tjugoårsåldern, blev kvar i några år innan han sökte sig vidare. Men nu är han tillbaka sedan fyra år.
– Det är roligt att jobba här och ta hand om människor. Den ena dagen är inte den andra lik, även om det finns en viss cykel som går igen. Anledningen till att jag kom tillbaka en andra gång är framförallt arbetskamraterna och arbetsmiljön. Och det är klart att det är kul att träffa patienterna också, även om det är tungt ibland med deras bakgrund och all den misär som de går igenom.

Insats för samhället

David känner att han har ett yrke där han gör en insats för samhället, där han hjälper människor som väldigt många andra inte bryr sig om förklarar han.
– De här människorna, patienterna, står någonstans längst ned på samhällsstegen och vi som jobbar inom beroende... Det känns som att jag har plus på karmakontot, eller vad man ska säga, genom att jobba här. Ibland får vi faktiskt folk att sluta missbruka. Vi hjälper folk ur akuta sociala situationer, får dem från deras hem som är i fruktansvärda skick. Det är det som är givande.

Tunga beslut

David gör också inhopp i Capio Marias Mobila team. Han förklarar att på akuten är man mer som en fotsoldat "gör de proverna, bädda den sängen". Där finns tryggheten att alltid kunna rådfråga en sjuksköterska eller läkare. Medan det i Mobila teamet "krävs ännu mer professionalitet", då man jobbar i team om två: sjuksköterska och mentalskötare i olika kombinationer.
– När man jobbar i Mobila teamet så har man ett väldigt stort ansvar och får ta rätt tunga beslut om omhändertagande. Man får kontakta socialen eller hjälpa patienter att komma rätt. Oftast kommer de hit, men vi kör dem även till psykiatrin.

Stänga av efter jobbet

David säger att det är viktigt att kunna stänga av efter jobbet. Själv är det något som han lärt sig med åren. Idag är det hans stora styrka, när han kliver utanför dörrarna är han utanför sin yrkesroll. Det måste man för att orka med och inte kliva in i väggen förklarar han. Egenskaper som han drar nytta av i sitt arbete är han är glad och positiv, och har stort tålamod.
– Man behöver också vara lite lagom cynisk - man kan inte rädda hela världen på en gång.

Mitt arbete som skötare en vanlig dag!

Jag tar emot patienter, gör enklare somatiska undersökningar som att ta puls, blodtryck, blodprover. Har motiverande samtal med patienter. På akuten är det mycket medicindelningar, mycket antabus. Det har man som skötare fått förtroende att dela även om man inte är sjuksköterska.

En vanlig dag finns, men sedan vet man aldrig vad som händer på en akutmottagning. Det kan vara brådskande ärenden, även om det är väldigt sällan som det händer här att någon är i fara för sitt liv, men det gäller att vara förberedd.