Hetsätningsstörning

Hetsätningsstörning innebär återkommande tillfällen av hetsätningar då du äter mycket stora mängder mat, med upplevelsen att du inte har kontroll över ätandet som vid bulimi. Skillnaden är att man inte kompenserar för överätandet vilket i förlängningen leder till viktuppgång och ofta till övervikt.

Hetsätningsstörning, även kallad Binge Eating Disorder (BED), är stunder av okontrollerat ätande. Hetsätningarna kännetecknas av att du äter snabbare än normalt, äter tills du är obehagligt mätt och att du äter stora mängder utan att vara hungrig. Ofta äter du ensam för att du skäms över ditt beteende. Du äcklas av dig själv och känner dig ledsen och nedstämd. Det är vanligt att du har skuldkänslor för ditt sätt att äta.

Hetsätningsstörning leder ofta till övervikt

Eftersom du inte kompenserar ditt stora matintag leder hetsätningarna i förlängningen till viktuppgång. Därför riskerar du som har hetsätningsstörning att få problem med övervikt eller fetma vilket kan medföra medicinska komplikationer såsom högt blodtryck, diabetes och problem med leder. Missnöje med kroppsform och vikt är vanligt och kan göra att du undviker sociala aktiviteter där du riskerar att visa din kropp för andra. Därför är social isolering och ensamhet vanligt vid hetsätningsstörning.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring att söka behandling hos oss, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Ätstörningscenter 

Telefon: 08-590 009 60
mån-tors 08.00-17.00, fre 08.00-16.00
Fax: 08-590 009 89

Telefonrådgivning 
08-590 009 88 
helgfria vardagar 11.00-12.00

Öppenvård/dagvård
Sofielundsvägen 4, 191 47 Sollentuna

Heldygnsvård - Jakobsbergs sjukhus
Birgittavägen 4, 177 31 Jakobsberg

Info.CACS@capio.se
Du kan ej lämna återbud eller boka om tider på denna mail. Vänligen kontakta receptionen!

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.

För att kontakta oss på ett säkert sätt, där vi kan garantera sekretessen, ber vi dig använda 1177 Vårdguidens e-tjänster (inloggning via e-legitimation). Om 1177 Vårdguidens e-tjänster inte är tillgängliga ber vi dig istället att ringa oss.